Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 31 October 2012

~SUPERSTORM SANDY~



Taufan Sandy: Sekurang kurang nya 46 maut , pihak berkuasa berdepan dgn masalah utk membekal kan semula kuasa dan transit utk berjuta2 penduduk yg terlibat.
"Kami tidak pernah mengalami keadaan seperti ini semenjak berkurun lama nya " ujar Gabenor New York, Andrew Cuomo, mengenai taufan yg telah menyapu habis kediaman penduduk ke dalam laut, banjir besar di kawasan telok dan telah membuat kan berjuta penduduk kehilangan kuasa dan pengangkutan


Taufan tersebut menurut New York City Mayor Michael Bloomberg berkata , alam semulajadi sgt lah berkuasa daripada manusia seperti kita.

~berita di petik dari nbc news~


P.s : Mcm pelik je kan gaya bahasa dan cara pnyampaian berita kat atas ni.. yg pasti asl kan maklumat smpai kepada yg membaca sudah la ... kan kan kan  :)



~ A MOTHERS KNOW EVERYTHING~

When we look at this label, we will think that this is funny.. Did you know the meaning behind this Funny Label... in my opinion i think the hidden message is that.. A mother know everything.. do you agree ???

Moral of the story :

Love your mother and treat her well when she is still around, because when she is gone, she will be gone fOrever.. only the memory with her will remain with us... :)

picture credit to : Wisdom (google+)

~BERMAIN HUJAN~

huhuiiii,,, hari ni dapat gajii... apa lagii .. celapak p bank lepas smpai je umah.. ajak si siti teman kan.. pegi ambil duit, boh minyak full, bayaq duit kereta , p beli belah kat the store... Macam biasa la,,, beli barang2 keperluan yg pasti nya benda yg paling utama sekali dh tentu lah...

jeng jeng jeng,,, ini lah dia penambah tenaga kepada Lieya .. Kiter mmg xleh hidup tnpa susu dan yogurt..Setiap hari mesti kena minum susu, 2x sehari.. :) susu HL ni bancuh dgn milo pon sedap... cubalah!

 Dah siap2 bayaq dan trun nak balik dh tiba2 ja si siti ni ajak p pasar malam plak... Tgk cuaca mcm xberapa elok.. Hujan pon baru ja brenti.. ada titik2 kecik ja... tanpa sebarang bantahan kiter pon ekot ja.. Padahal dlam kepala ni xdak plak makanan yg teringin nak makan tu... Dok jalan pnya jalan dgn kaki dh rasa lenguh tu (gedix pakai heel sapa suruh kan), tiba2....... UJAN!!!!! masa tu betoi2 dok depan kedai ayam goreng ... terus beli rangka ayam,, 3 rangka RM10...

tada,,, ini lah dia rangka ayam yg di beli tu,,, mula2 dok berteduh kat kedai ayam tu la kan, pastu rasa mcm ujan ni tak mau nak berenti terus decide nak main ujan ja,, dh la jauh jgk kiter2 parking kereta.. basah berjeruk jgk la... tapi nak buat cm na kan... Dah nasib badan...:)

Nasib baik ayam ni sedap kan... Lain kali jgn p pasar malam kalau ujan turun,, langsung x bes.. sbb kedai2 pon smua pkat2 nak katup habeh,,, jadi apa sgt yg dpat beli... kan kan kan,,, :)

the end~

~ETERNAL LOVE~

Ya Allah ya tuhan ku,
Kau panjang kan lah umur ibu dan ayah ku,
Agar dapat aku membalas,
Setiap titik peluh dan jasa ibu dan ayah ku,
Membesar kan aku dan adik beradik ku,
selama hayat ku ini.

Ya Allah ya tuhan ku,
Kau panjang kan lah umur ibu dan ayah ku,
Agar aku dapat menebus segala dosa ku kepada mereka,
Selama hayat ku ini,
Agar tenang hidup ku andai mereka pergi dulu,
Dan andai aku yg harus pergi,
Biar lah aku pergi dengan penuh keredhaan

Ya Allah ya tuhan ku,
Berikan lah aku kekuatan,
Berikan lah aku hati yg bersih,
Agar aku dapat menjadi seorang anak yg solehah,
Agar kedua ibu bapa ku berbangga
Dengan hadir nya diri ku dalam hidup mereka.

Ya Allah ya tuhan ku,
Kau tempat kan lah kedua ibu bapa ku,
Di dalam golongan yg beriman.
Dan andai satu hari nanti bila tiba masa kau menjemput kami kepada mu,
Temukan lah kami semula di dalam rahmat mu Ya Allah
Di akhirat yg kekal abadi

Amin ....




Tuesday, 30 October 2012

APA ITU PAYPAL

hello.. hello.. anyeonghaseyo .. Assalamualaikum... :) Sekarang ni saya nak cerita tentang paypal . Sebab saya tengok ramai jugak orang yang tak berapa tahu tentang fungsi dan cara untuk mengguna kan perkhidmatan paypal ni.. Kepada yg dh tahu Alhamdulillah... :) saya adalah pengguna paypal lebih dari setahun dan alhamdulillah paypal ni telah banyak memudah kan urusan perpindahan wang merentasi dunia... Ewah2 ,, mcm org bisnes import export pulak kan kiter ni.. kikiki... sebenar nya mmg penah buat bisnes pon tapi sekarang dah stop dah, hangat2 taik ayam je kiter ni kan.. Tapi tak pa... nanti bila2 kalo tak da aral melintang insyaAllah akan start balik bisnes ... :) so sekarang ni kita just guna utk beli barang2 keperluan saja la...

what is paypal ??
Paypal adalah cara yg paling mudah dan pantas utk mengirim dan menerima wang merentasi dunia . (mcm dh sebut kan tadi) hehe

how does it work ??
cara nya mudah sj.. Anda hanya perlu mendaftar akaun paypal anda di www.paypal.com/
ikut arahan yg diberikan.. (mcm kita sign up nak buat email jgk la ) ...
1. tekan sign up now .apabila anda dh tekan sign up boleh la pilih option di bawah ini
2. kena pilih country dulu.. :) of course lah Malaysia kan...

3. Tekan get started . Bagi kiter2 yg hnya nak shopping2 tu kan... just choose yg personal pnya ok... kalau ada planning lain tu pilih la apa yg patut... :) kalo u guys rasa nak terima duit jgk, lebih baik pilih premier pnya ekk... Lebih convenience :)

4. Isi maklumat diri anda di tempat yg kosong dan tekan agree and create account :)

5. bila akaun dh pon create leh la log in dgn mengguna kan email yg di daftar kan,, sebelum tu email yg didaftar kan tu kena verified dulu yer,,,

Begini lah rupa nya overview account paypal yg dh siap di verified.. tapi tak leh guna lagi nii.. ada langkah yg seterus nya....

6. tekan kat profile , add bank account.. bank account tu mestilah yg ada visa atau mastercard . tapi kalo yg ada kad kredit leh la guna kad kredit pnya option. mcm saya , saya guna bank account public bank. yg saya tahu bank2 lain yg leh link dgn paypal ni adalah seperti maybank, cimb and many others... kena mencuba la sbb account bank lain saya kurg pasti.

7. Lepas u guys dh masuk kan akaun bank pnya info mengikut arahan yg di tetap kan. kena tggu utk di verified dulu. Cara nya nak tahu verified atau pon tidak, kena tgk statement account u all la.. Kalo tiba2 RM10 di deducted dari akaun bank anda tu makna nya mmg dh verified .. :) tapi RM 10 tu u all akan dpat balik.. mcm kiter jgkk.. :) tgk kat status tu pon ada tls verified..

so now u guys dah boleh mula membeli dan membelah la yer... :)

advantages

  • boleh mengirim wang dgn cepat dan mudah
  • butir - butir akaun yg di link kan dgn akaun paypal di rahsiakan, so penerima tu hnya terima duit kita saja.
Disadvantages
  • pantang nampak logo paypal. asyik nak membeli ja. sebab dah terlampau mudah sgt kan... smua nya di hujung jari.
jadi, sebagai seorang pengguna yg bijak, kena lah pilih apa yg patut dan apa yg x patut... sebarang pertanyaan boleh lah bertanya kan kepada saya yer,, sma ada melalui komen atau email ke mystique3298@gmail.com. Insya Allah saya akan tlg semampu yg mungkin dan setakat yg mampu yer...
till then , Fighting!!

~1. FUNNY QUOTES~

Pernah tak anda merasa perasaan seperti di atas. Mesti rata2 manusia mengalami situasi ini :) saya pon sama jgk. Bukan senang pon nak buat baik dengan orang yg kita tak berapa suka.. Walaupon agak hipokrit tapi untuk tidak mengeruh kan keadaan yang pahit tu terpaksa lah di telan jugak, Mana tau kan. Satu hari tiba masa nya kita dapat menerima orang yg kita benci tu seada nya .. :) yang penting jika kita baik dgn semua orang Allah pon sayang... @_@

quote credit to : Joke of the Day (google+)

~ AIDIL ADHA 2012 PART 3 ~

hye , hye, hello hello and assalamualaikum.. anyeonghaseyo !! muncul nya post kali ini adalah utk meneruskan cerita kegemilangan Aidil Adha di hari raya haji yg ketiga :) Selepas smua dh bangun tdoq , sarapan dh pon tersedia. nasik goreng ,, makan dgn dagng dan sup .. makan2 smbil bersembang dgn dua org tok yg tersayang (sorg lagi tok adalah kakak kepada tok aku) , kembali ke nostalgia zaman 50 an ... mmg syok sgt2 dengaq cerita2 org dua dulu2,, jadi sesapa yg ada tok atau nenek tu sila lah berbual dgn mereka dgn penuh penghayatan sbb cerita depa smua tu adalah 1 in a million.. tiada galang ganti...
ini lah dia tok saya yg tersayang yg mmg pndai buat lawak :) 

hari raya ketiga ni kmi dh bersiap2 nak balik umah dh... bertolak balik waktu tgh hari dan singgah kat umah kakak di kota sarang semut .. Kakak ada buat nasik daging yg mmg best,,, wahh.. mmg sedap smpai terlupa nak snap pic.. makan3 terus bertolak p umah my bes fren dari sekolah teknik dulu2...

ini adik dia yg comel,, :) makan bersama2 aku dan adik2... menu yg sma la .. dging . hehehe... makan2 smpai kenyang2 dan sembang2 sbb lama sgt x jumpa kan .. mesti la rindu


tada... ini lah dia kawan baik saya . siti hajar.. dia lah budak yg pling pendek kat sekolah dulu,, dh jadi bini org dh pon.. :)




ok inilah destinasi terakhir aidiladha aku dgn adik2 smua... Lepas tu terus balik dan smpai umah dlam pkol 8 malam :) penat sgt2 tapi perut kenyang.. alhamdulillah,,, dlam 3 hari ni aku dh pon break the rules of diet.. makan nasik pagi petang dan malam.. terlebih portion plak tu.. adeh. macam na la yer. nak kena bakaq balik lemak2 tepu yg ada dlam perut nii.. bdan pon dh terasa gatal2 mcm nak tmbah ec lagi ja kan... ish3 macam ni la kalau raya .. makan mmg x igt dunia.. smpai gigi pon dh rasa mcm nak tercabut sbb dok kunyah daging tak berenti sat.. setakat ni sj la coretan aidil adha utk tahun 2012 ni.. tahun depan , panjang umur murah rezeki insyaAllah akan tulis lagiii... until then,,, have a nice day!!!!

THE END


Monday, 29 October 2012

~AIDIL ADHA 2012 PART 2 -

Hye,, assalamualaikum. Sedar x sedar hari ni dh raya haji yg ke empat,, Kebanyakan org dh mula bekerja tapi saya yg bernama Lieya ini mencari alasan utk tidak bekerja pada hari ini di kesempatan yg mmg terbuka luas ini.. :) bukan senang pon nak cuti, Selalu nya kalo dulu2 nak cuti ja mmg pikir pasal keja . Tak leh tinggal keja . keja . keja . keja. Tapi sekarang ni, memandang kan projek pon dh nak habes , so masa tu agak terluang dan keja pon tak da la terok sgt kan..

Hari raya ke dua kami satu family balik kampung halaman yg terletak di Kuala Nerang Kedah. Macam besa kami merancang konon2 nak bertolak awal pagi tapi... mcm besa la,, jnji melayu,,, pkol 11 lebih baru terkedek2 nak keluaq dari umah,, Sbb family kami ni agak besaq.. jadi sebiji keta mmg la x berapa nak celuih... Oleh sbb kereta ni ada space utk sorg lagi budak ni. jadi kami ajak la dia.. sepupu sebelah ayah .. jabir nama dia .. seorang budak yg sgt bersopan santun... :) yg kami nak balik ni kg sebelah mak..

kami sampai kat umah tok lebih kurg pkoi 1.30.. Alhamdulillah .. lauk pauk tersergam indah,, smpai2 terus ngap. Kenuri korban ni sebenar nya di jadual kan ketibaan para tetamu tu pada waktu ptg lepas asar. Tapi utk family dan org2 kampung yg tlg masak,, boleh makan time tgh hari lagiii... :) Lepas siap makan tu... rehat sat. buat2 apa yg patut,, pastu terus la ke dapur tlg apa2 yg boleh tlg :) igt kan dh habes dh smua nya rupa nya ada lagii, kena buat air asam yg nak di cicah dgn daging sup,,, yummy ...dh siap tu  meratah dging la dgn smua adik2 . smbil dok bergelak smpai bergegaq abeh umah tok.. :)

hari pon dh menjelang petang.. kami2 yg mmg suka sgt bergambaq ni mula lah bergerak mencari kawasan yg cntk utk ambil gmbar. Umah tok aku ni kan kat Kuala Nerang yg kawasan nya agak terpelihara dan masih lagi mengekal kan kehijauan saujana mata memandang .. :)

nampak dak , nmpak dak.. cntik kan pemandangan kat sni.. hijau dan hijau, sesuai dgn kaler tdung aku yg  mmg hijau... posing ala2 model sat dulu.. :) letih aku berjalan.. kasut tggi, nak tahan nafas cover perut lagi,, mmg la kena berpimpin.. Tgk geng2 slim2 smua dh smpai kat tempat yg di tuju... :)

tada,,, aku jadi model nak promosi kebun getah yg kat belakang tuu (awat mata lari channel ??)... sejuk mata memandang kan... :) 

ha ,,, apa mcm .. sorg manusia tapi tgn ada byk :) boleh ke mcm nii.. hehhehee.. ni la untung nya jadi org gemok,, smua yg kecik2 leh semunyi belakang kita,, ni ala2 main2 musang dan ayam .. :)

kiter suke sgt pic ni, nmpak alive.. walaupon muka kiter agak pelik dalam pic nii,, yg penting ALIVE. sekarang ni dh tak pikir dh muka pelik pon ,tetap upload jgk, because i want to show all side of me to the world, :)
smbil dok posing tergedik2 ni, kiter telah berjaya menghasil kan satu pledge pic  utk menyokong breast cancer awareness . jadi ka dak gaya aku neh... mcm tgn tak letak kat jntung pon, at least ada jgk inisiatif kan,,, :)

on the way nak balik sbb matahari mula merangkak turun , aku memetik bunga liar yg comel nii.. :) sbb kat umah aku tak dak hokey,, apa2 ja menda yg kat umah aku tak da, mmg aku akan teruja....

aha,, ni dia,,, kat umah tok hmpa ada cemni ? kat taman hampa ada cemni,, ? mesti xdak kan, sja aku nak menayang smbil memberi nasihat yg berguna.. sbb taman umah tok aku ni ada lah taman felcra . wlopon taman dari nama tapi kalo masuk kawasan taman ni mmg nmpak mcm suasana kg jgkk,,, :) selesa dan nyaman,,, 

 buing buing.... pandangan udara seorang lieya dan adik nya... sekrang ni aku na senyum biaq nmpak smua gigi,, sblom ni konon2  malu nak senyum sbb gigi x lawa... ni last pic yg di ambil pada hari raya ke dua nan indah itu,, aktiviti malam di terus kan dgn bergelak ketawa dan bercerita dgn sanak saudara,, dan tdo bergelimpangan di ruang tamu umah tok :)

to be continue :)





Sunday, 28 October 2012

~AIDIL ADHA 2012 PART 1 ~

Waaaa.. tak sangka kan.. baru ja hari tu kita raya puasa, Sekarang dh raya haji puloks. cepat nya masa berlalu.. :) as always bagi aku and the sisters , Tak kira raya apa sekalipon kami tetap beraya dgn sakan sesakan yg mungkin... Sesetengah org kalau raya haji ni kurang mendapat tempat di hati mereka. baju raya pon tak pakai... dok masam ja kat dlam umah,, ada yg siap tdoq2 xigt dunia mcm xdak apa2 smbutan pn...Tetapi bagi aku and the sisters smua, kami melayan raya haji ini seperti raya puasa jgkkk.. Dan atur cara nya pon agak sama.... Pkai baju kurung smpai malam .. WAJIB! so pagi2 lagi siap2 mandi2 dan berpakaian smua , tlg2 mak kat dapor , baru lah kami smua keluar beraya ,, :) utk raya haji kali nii.. menu nya mee kari.. di atas permintaan ayahanda tercinta yg mmg suka sgt makan mee kari..

 tadaaaaa.. ini dia mee yg telah siap di celup,, tggu masa ja nak masuk dalam mangkuk dan terus ngap.

 kuah mee kari yg dh di siap kan oleh ibunda tercinta ,,, yummy


dan ini dia bahan2 yang di sedia kan utk di makan bersama mee,,, sedap2. tapi sbb kiter ni perut cap second hand , jadi xleh la nak hentam mee waktu pagi2 buta yg xberapa buta sgt kan,,, so,, lepas p melantak kat umah org2 lain , baru lah makan mee kat umah.. :)


orait kiter dh pn siap2 ni..dh ready nak keluar p beraya sakan.. nmpak bunga raya ni sma ja dgn warna tudung kiter kan... :) 

tb2 ada pulak adik ni, anak jiran depan umah pakai baju sedondon pulak dgn aku ni ha.. jadi ajak la dia amek gmbaq tapi tgk la muka dia ,, xrela,, haha. aku jgk yg maintain dgn senyuman walopon budak ni berat sgt2 , :)

jadi sementara menanti minah minah senget yg sedia maklum mmg lambat bersiap ni, amek gmbar kat pokok2 mak kiter yg tersergam indah kat halaman umah nii... :)

bunga taik ayam ni pon jadi mangsa jgkk... sbb comel warna dia seakan2 jgk dgn baju kiter .. :) destinasi pertama tentu lah kat tanah perkuburan ,, melawat kubur tok wan dan tok :) . Selesai melawat , mula la bergerak p umah mak menakan dan umah kawan2 baik.. dan kawan2 adik :) makan2 sembang2 gelak2., smpai pecah perut,,, :)



alhamdulillah dlam byk2 rumah, ada jgk yg sedia kan kuih raya mcm raya puasa,,, :) mak cik ni semngat dri kiter lagii.. haaa... jgn main2. 

tudia ,, nmpak dak... bukan main byk balang2 dia,, kerepek2 ada, kuih raya ada , kek ada, ketupat pn ada,,, makanan berat ,, nasik dgn gulai itik... pergggghhh.. mmg gerenti pecah perut kalo telan smua. Tapi lieya yg perut comel ni makan kuih raya sj dgn lahap nya. sbb xdak ruang dh dlam perut .. Tu pun menyesai dh ni pasai makan sikit ja.. hari nii dok teringat pulak nak makan kuih raya sedap2 tu... terasa mcm dok dlam mulut ni dah.. yumm yumm. :) . umah ni adalah umah kawan adik kiter pnya mak sedara,,, kalau mai sni sejak dulu2 lagi mmg makanan sedap2 .. depa ni org berada tapi x sombong x kedekut ,, siap dpat duit raya lagii kiter yg tua kerepot perasan muda ni, org bagi aku tibai ja.. hhehehee.. :) rezeki xleh tolak, semoga Allah sentiasa murah kan rezeki mereka, amin :) Lepas siap makan smua tu p pulak umah kawan dia yg btol2 pnya. makan2 bihun sup dgn laksa ,, terus lupa amek gmbaq .. 

mengkala yg ni mmg sempt... :) posing2 perasan kt pokok nyoq,, pasai kt umh kami xdak so kami agak perak sikit la klo jumpa pokok nyok mesti teruja... :)

lagiii... ni posing patern lain puloks

eh2 kt blkg ada pulok keta merah yg sedondon dgn kiter .. :)

asyik muka  kiter je kn.. letak muka adik kiter pulakk.. oi oi siti awat dok lena dlm gmbq pulak ... :)

aha,,, ni kat mna pulak dh ,,, umah husairi, sesi malam .. beraya lepas maghrib.. :) sakan noo ish2.. anak sapa pon xtau. time ni dok tggu makanan xsmpai2 lagi,, yg ada cuma 3 jenis kuih ja ...

 tgk muka kami smua x bermaya ja.. pasai makanan xsmpai lagii... bila dh smpai pelahap xigt dunia..
ni dua org adik kiter,, yg tdung pink tu bukan adik kiter. dia kawan adik kiter nama dia amina.. 

ni ha,, depa berdua ni besfren time form 6. sebelom si deyah tu melarikan diri dia p belajaq poli.. Lepas makan2 kenyang2 kat sni... kami pn terus kan perjalanan p umah melati pulak. tapi sbb dh terlampau syok dok bergelak2 ketawa dan cerita alam angker , terus xigt nak amek gmbaq ,,, balik umah dlam pukoi 11.30 malam dgn perasaan yg agak takut dan gementaq .. tapi alhamdulillah tak dak gangguan aneh wlopon sblom balik tu sakan ja dok bercerita,,, :)

Smpai2 ja umah ... rehat2 pkol 12 terus tumbang... dh xleh nak bangkit dh pn,, seluruh badan esp kaki dh sengal2..... to be continue .... :)
















Wednesday, 24 October 2012

CENTRAL PARK , NEW YORK CITY

Gambarajah di atas menunjuk kan satu pemandangan di mana terdapat satu kawasan hijau di tengah2 bangunan pencakar langit dan tempat yg berwarna hijau ini adalah Central Park yg terletak di tengah2 pekan Manhattan , New York. Central Park ini telah di buka kepada umum pada tahun 1857 dan berukuran 843 ekar. Besar kan...Tgk dlam gambar pon dh leh nmpak betapa besar nya Central park ni.. kalo jalan2 seluruh taman mesti letih ni.. Central Park yg menjadi Mercu tanda sejarah di Amerika ini telah di design oleh Frederick Law Olmsted dan Calvert Vaux (arkitek) yg telah menang dalam pertandingan mendesign Central Park ini pada tahun 1858. Menurut kajian Central Park ini di kunjungi oleh lebih kurang 35juta pengunjung setiap tahun.

so .. bila2 kalo p New York City boleh lah singgah kat sini ye.. :)

Picture credit to Travel Republic
Information : Wikipedia :)

Tuesday, 23 October 2012

WATERFALL YG SGT AMAZING :)

Air terjun. Sapa tak suka air terjun. smua org suka. selain dapat mandi manda ,air terjun ni dpat menenang kan jiwa dan rasa.. Tak caya sila lah tgk pic di bawah ... @_@

cantik kan... :) sebenar nya ini hanyalah lukisan semata2.. bangunan yg belakang waterfall tu mmg wujud tetapi waterfall tu adalah rekaan semata mata.. Walaupon hanya satu rekaan tapi pemandangan yg terpampang di dalam lukisan ini sgt lahh menarikk :) Tempat sebenar terletak di Quebec Canada.. Ramai jugak yg pergi ke tempat ini kerana waterfall yg x wujud ni lahh.. 

ok yg ni mmg real .. Detian Waterfall yg terletak di Guanxi province , China. Cantik kan.. utk pengetahuan smua. waterfall ini terletak dekat2 je dgn sempadan antara Vietnam dgn China.. Air terjun ini adalah yg ke 4 terbesar diantara yg terbesar. Ia juga menjadi laluan askar2 cina sewaktu Sino Vietnamese war.. Oleh sbb air terjun ini terletak dia antara negara China dan Vietnam, jadi ada perselisihan faham di antara mereka.. berebut la kot ,, mentang2 lah air terjun ni comel... :) air terjun ni mmg menjadi tempat tumpuan pelancong sbb pemandangan yg memukau mata memandang .. sapa tak terpukau dia xdak mata,,, :P



yg ni pulak Iguazu fall, Brazil... yg ni pon sma jgk dgn yg atas,, antara dua negara iaitu Brazil dan Argentina.walau pon begitu air terjun ini bukan lah milik kedua negara ini.. Sebenar nya ada cerita lagenda di sebalik kewujudan air terjun ini di mana satu ketika dahulu , tuhan depa ni berhajat nak berkahwin dgn seorang gadis yg bernama Naipi.. Tapi perempuan ni xmau kat dia. so Naipi ni pon melarikan diri bersama dgn kekasih nya yg bernama Taroba dgn menaiki canoe (kanu) melalui Sungai Iguazu . Tuhan tersebut sgt lah marah lalu membelah sungai Iguazi sehingga lah terbentuk nya air terjun ini.. Tapi of course la cerita ni tak betul kan.. hnya lah lagenda semata. yg mencipta kan keindahan di atas ini sudah tentulah Allah s.w.t. 

pergghhh,,, yg ni pon lawa. sejuk mata memandang.. :) yg ni nama dia Havasu Waterfall. Air terjun ini berada di dalam kawasan Grand Canyon,Arizona,USA. 1 stgh miles dari pekan Supai, Kawasan Grand Canyon ni jgk merupakan penempatan puak Havasupai yg menduduki kawasan ini semenjak 800 tahun dahulu. Jadi berkemungkinan besar puak Havasupai ini menggunakan air terjun ini sebagai sumber air mereka.. Nama Havasupai itu sendiri membawa maksud org air biru ( blue water people) . Air terjun ni menjadi tarikan pelancong yg berkunjung ke Grand Canyon.wah... bila lah dpat menjejakan kaki ke tempat ni dan berkenalan dgn puak Havasupai ni yer




Seljalandfoss waterfall yg terletak di Iceland ini adalah salah satu air terjun yg cantik di Iceland. Iceland adalah negara yg mempunyai byk air terjun yg cantik2 seperti ini. Air terjun ini adalah setinggi 60m dan yg menarik nya tentang air terjun ini ialah, pengunjung yg datang boleh masuk di sebelah belakang air terjun ini.. Amazing kan?  :)



blue moon valley ini terletak berdekatan dengan Lijiang, Yunan China. Air yg mengalir dari Blue moon valley ini adalah hasil dari pencairan salji yg membentuk 4 buah tasik dan air terjun yg sgt cantik. Air yg mengalir dari blue moon valley ini kelihatan hijau kebiru - biruan.. cntik kan... 

Big Banana Fall. Lokasi , Mexico.menjadi tumpuan para peminat sukan kayak,.. fuhyooo.... agak2 brani ke nak naik kayak terjun dr atas ke bawah 128 kaki... mak aii.. gayat sgguh... tapi ada ja org yg p berkayak kat snii... :)



Tinuy an Fall, terletak di Bislig City, Surigao del Sur, Mindanao, berukuran 95m lebar dan 55 metre panjang yg merupakan air terjun yg terlebar di Filipina. Pada setiap pagi dalam pukul 9 am to 11 am , pelangi akan kelihatan di air terjun ini .. menarik kan??

Pearl Water Fall China. air terjun yg mempunyai banyak tingkat dan tasik yg cntik... 

Moss water fall ,Caras Severin Romania . yg ni lagi la cntik kan... :)

well, thats enough for today, kalo ekot kan byk sgt2 lagi waterfall yg cntik dlam dunia nii... :) boleh hasil kan buku kalo nak cerita smua nya kan,,,  

Picture credit to : Amazing places 
info : Wikipedia 






Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart