Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Sunday, 28 April 2013

KOREAN DRAMA : 7TH GRADE OF CIVIL SERVANT

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
finally hari ni saya dapat menulis
review tentang drama yang sering saya sebut ,
di dalam entry yang sebelom2 ni 
iaitu INI dan INI
Drama yang di maksud kan adalah 
7th grade of civil servant.
The reason aku memilih drama ini adalah kerana 
Choi Kang Hee(as Kim Kyung Ja).
Nama alias dia Kim Seo Won dan Kim Jeong Won
Aku pernah tengok one of her
drama "Protect the boss"
and she was amazing 
and really suit my type of actress.
So why not i give it a try.
Lagipon Jo Woon(as Han Phil Hoon) pon memang aku kenal
cuma tak pernah tengok drama yang
dia jadi lead actor..
dia guna alias Han Gil Ro
dan tak sangka pulak menerusi drama ini
i fall hard for him , hewhew...
lagipon dia sangat charming.
Selain dia ada pulak Chan Sung(as Gong Do Ha),,
Chan Sung ahli 2pm dan
aku memang pernah tengok dia berlakon
dalam sitcom yang lawak gila
iaitu Unstoppable High Kick ..
so memang aku suka dia pon.. 

kalo dh ceta korea ni,
adegan berebut sorg pepuan tu adalah wajib...
tapi beza nya ceta ni 
si perempuan ke dua tu 
suka pada Chan Sung...
perempuan ni nama dia 
Kim Min Seo (as Shin Sun Mi) dan kalo tak salah
pernah berlakon dalam ceta 
"Time Slip Dr Jin"


so mereka berempat ni
adalah egen NIS. 
Sebelom jadi agen ni kena lah
kursus slama setahun.
so sebagai egen depa ni kena pilih
satu nama yang akan depa
gunakan semasa bertugas. 
means nama tersebut bukan lah nama sebenar.



Actually Kyeong Ja dan Phil Hoon 
memang pernah berjumpa
sebelom mereka dapat tawaran 
jadi agen NIS lagi dan berlaku 
sedikit perselisihan faham
antara mereka berdua.
So masa depa dok kursus tu la
mereka berdua ni di temukan semula
dan terjadi beberapa kejadian catfight 
dan kat sini bermula lawak nya.


semasa dalam tempoh kursus 
mereka di ajar dengan taktik2
dan skill untuk menjadi seorang agen NIS.



Yang kat atas ni la trainer mereka
yang bersusah payah meyakin kan orang
atasan yang dia boleh jadi trainer 
utk newbies yang akan menjadi agen NIS.


masa latihan ni la, 
Kyung Ja aka Seo won ni
baik dengan Gong DO Ha.
Han Kil Ro pulak 
wlaopon sering bergaduh dgn Seo Won
dalam masa yang sama
dia mula jatuh hati pada Seo Won 
sebab Seo Won ni lain dr yang lain...


Tapi sayang nya di sebab kan
suspect yang menjadi buruan  NIS
ada kaitan dengan ayah Han Kil Ro
yang merupakan seorang bisnes man tu
telah menyebab kan Kil Ro
di singkir kan dari NIS.
Kesian dia sebab dia memang 
bercita-cita menjadi agen
NIS sejak kecil lagi 
semenjak menonton filem James Bond.


walaupon Han Kil Ro aka Han Phil Hoon 
ni telah di singkir kan,
akan tetapi ketua trainer 
iaitu Won Suk ni bagi dia tugasan
untuk menjaga ayah dia . 
makna nya dia kena perhati kan
gerak geri ayah nya sendiri.
jadi Kil Ro ni bukan betol2 kena buang la..


so selepas setahun,
Seo Won di tugas kan untuk 
menggoda Han Kil Ro
dan mengambil dokumen dari peti rahsia
di rumah Han Kil Ro..
Dia menipu Han Kil Ro yang
dia tak habis pon kursus sebagai NIS 
sebab dia meninggal kan NIS 
untuk ujian kelayakan dalam
bidang penyiaran tapi tak berjaya..
So Han Kil Ro pon percaya..


wlopon dalam tugasan
tapi Seo Won memang 
suka kat si Han Kil Ro ni.
Gong Do Ha pula suka 
kat Seo Won tapi Seo Won anggap 
macam kawan biasa ja..
walaupon terpaksa , demi tugas 
dia menipu lelaki yang dia sayang,
sehinggalah dia dapat
masuk kedalam rumah tersebut.
tapi malang nya dia tak berjaya...
sebab kantoi dengan Kil Ro,
Kil Ro pon marah gila-gila masa tu.



misi NIS adalah untuk menangkap 
JJ yang telah membunuh
salah seorang agen NIS 
satu ketika dahulu, 
JJ pula menggunakan business man 
utk memerangkap NIS.
JJ ingin membalas dendam 
atas kematian keluarga nya 
satu ketika dahulu dan kematian itu
ada kaitan dengan NIS.


Ini lah dia JJ yang di lakon kan
oleh Uhm Tae Wong 
tetapi dia mati sebelom sempat 
membalas dendam.
so sapa pulak yang akan ganti kan tempat dia ?


Ini lah dia adik JJ
Choi Woo Jin yang 
akan membalas dendam..
dia juga di temani oleh 
salah seorang lagi yang menerima nasib
yang sama iaitu Kim Mirae.
Satu ketika dulu ayah depa ni berkawan
dan sama-sama mati kerana NIS


ini lah Kim Mi Rae...
dia juga teman wanita kepada JJ.


mereka berdua kembali bercinta
setelah Han Kil Ro 
sedar yang dia memang xleh hidup
tanpa Seo Won


yang ni masa mereka berdua ni
dalam misi di mana mereka
berdua ni berlakon macam sepasang kekasih..


so macam ni lah lebih kurang
hubung kait antara setiap character,
dan drama ni of course la 
heppy ending..
nak tau ending kena lah tengok..
sure tak kan rasa rugi.. :)


so saya bagi 5 bintang utk ceta ni.. 
kesemua pelakon berjaya
membawa watak masing-masing
dan setiap jalan cerita pon
agak unpredictable dan 
lawak nya jugak agak bersahaja dan santai.. ^_^

nampak sepadan ja depa berdua ni,
walaupon si perempuan lebih tua,
i like them both..


so sesapa yang nak tengok ceta ni 
leh tekan kat SINI
Penat nya menulis...
Thanx so much for reading ye guys.
Now saya nak sambung tengok ceta 
Incarnation of money ..
BYE!!



































11 comments:

  1. mmg hensem sgt hero diaaaaa. cuma heroin nmpk tua. tak minat dia. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan nampak tua tapi memang tua pon. hehhee. ceta korea salu ja ganding kan heroin tua dgn hero muda. tapi akak memang suka style prempuan ni. dia pandai berlakon wlopon dia tak segak sangat tapi lama2 tengok boleh tahan jugak ^_6

      Delete
  2. Replies
    1. tak sedar dh tulis2 tengok2 jadi pjg cmni. :)

      Delete
  3. So sweet dan msti tonton nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye JM kalo xtgk ni memang rugi .. bez giler ^_^

      Delete
  4. lol. this looks very retro and fun! thanks for introducing this. i didn't know about it. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u should watch this and have fun with the story line lena.. ^_^ i love this drama so much

      Delete
  5. Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog HV. Banyak koleksi shawl dan tudung2 menarik. Promosi dan GA jg sedang diadakn sempena pembukaan blog shop ini. jangan lupa follow jg ye.. :)

    Terima kasih
    ~ Hijab valley ~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart