Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 29 July 2013

RESIPI CUCUR BADAK.

Assalamualaikum...
Anyeong haseyo beautiful people....
Dua hari lepas , Liya ada cuba buat cucoq badak..
The result : Succeed!
Even baru 1st time buat, tapi SEDAP..
Memang boleh buat jual letak kat kedai ^_^
Perasan ja kan, asal buat sedap ja nak jual.
Well so sekarang Liya nak kongsikan resepi tu
dengan kawan-kawan semua.

Bahan-bahan :
1.Bawang putih (3 labu)
2.Bawang besar (sebijik)
3.Serai (2 btg)
4.Jintan manis (2 sudu kecil)
5.kelapa parut(separuh biji)
6.Cabai kering blender (2 senduk)
7.Udang kering (kalo suka boh banyak , kalo tak suka boh sikit)
8. Minyak utk memasak.
9. Ubi keledek (5 bijik )
10. Tepung Gandum (secawan - boleh tambah ikut kesesuaian)
11. Garam, gula dan aji secukup rasa.

Cara - cara :
1. Kupas ubi keledek , rebus sampai lembik. Lenyek kan dalam mangkuk.
Tambah kan tepung gandum dan uli. Tapi jangan bubuh banyak sangat
takut bila goreng jadi keras.

2. Bahan 1,2,3,4,7 Di tumbuk bersama-sama.

3. Panas kan minyak dalam kuali. Masuk kan bahan-bahan yang di tumbuk tadi.

4. Setelah bahan-bahan yang di tumbuk tadi naik bau, masuk kan
cabai kering yang di blender. Masak sampai pecah minyak...

5. Masuk kan garam, gula dan aji secukup rasa. Kalo nak rasa dia kurang pedas,
gula tu letak lebih sikit.

6. Masuk kan kelapa parut dan kacau sampai rata dan sebati.......

Siap... so inti dah ready.. kulit nya pon dah ready..
boleh lah mula masuk kan inti tu kedalam adunan ubi,,
Macam biasa buat bulat-bulat ye.
Then bila dah siap boleh lah goreng...
Inti tadi boleh jugak di guna kan untuk buat SFERA.


Nendia cucoq badak !
Sedap!!!! Cuba lah yer...
Bye!








6 comments:

  1. Hari tu laksa hari ni cucur badak plak eeee untuglah siapa kawin ngan lieya rajin dan pandia masak :-)
    Nanti jm nk try buat ikut resipi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye JM patut try resipi ni sebab memang sedap gila2... yum yum... :)

      Delete
  2. nice sharing dear, boleh cuba buat, nak tau satu rahsia tak? dari kecik sampai besar kakak memang tak berapa nak gemar kuih cucur badak...kalau makan kulit dia ajer..inti dok bagi kat orang lain...he he he... tak taulah naper...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon buat mcam tu jugak . tapi cucoq yang ada kacang hijau kat dalam bentuk bulat dan ada bijan kat permukaan dia.. salu makan memang korek buang kacang tu... hehehe.. kak cuba lah resipi ni ^_^

      Delete
  3. wooo..rajinnnya kak lieya wat cucur badak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat seniri lagi untung dr beli ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart