Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 22 July 2013

RESIPI NASIK KERABU - UTARA STYLE

Assalamualaikum...
Anyeong haseyo beautiful people..
Sedar tak sedar hari ni dah pon masuk hari yang
ke 13 kita semua berpuasa..
Time bulan puasa ni lah paling best
sebab ada banyak makanan yang jarang-jarang
ada di bulan- bulan yang lain..
Semua pakat kaluit dok cari resipi.
Nak buat cucuq , puding, agar-agar,
kuih talam dan macam-macam lagi.
Kalo bulan lain jangan harap lah nak buat seniri.
Semua nya beli kat kedai ja.
Ni kata kat diri sendiri ni bukan tuju kat sapa.. hekhek..
Kemarin , aku masak special utk family...
Nak tau apa ?? Mesti dah tau bila dh baca tajuk kan...^_^


nin dia nasik kerabu versi utara ..
tang mana versi utara nya tu sebab orang utara yang buat..
So kalo ada kelainan sikit dari dari kerabu biasa
tu biasa lah sebab resipi ni telah di olah
oleh saya mengikut kesesuaian.
Sebenar nya resipi ni di ambil dari majalah,
tapi tak ingat majalah apa.
sebab simple sangat resipi ni so
semua nya ingat dalam kepala otak ja...

Jom kita tengok resipi nasik kerabu saya!

Bahan - bahan :

Nasik Biru : 
Beras, serai, halia, daun pandan, halba, bunga lawang, buah pelaga, pewarna biru.
(rempah ratus kalo tak suka tak payah bubuh)
Masak mcm biasa cuma tambah 1 sukatan air. Cth kalo biasa masak 
4 cawan nasik dgn air takat 4, utk nasik ni ari mesti lebih 1 takat..
paham x?? explain mcm bangang je kan., hahaa

Kuah tumis : 
santan, cabai kering blender, bawang besar, serai...
bwg besar dgn serai tumbuk sekali.. 
pastu tumis kan cabai kering blender tadi  bila dh pecah minyak
masuk kan pulak santan.. 
then masuk kan bawang dgn serai yang di tumbuk tadi..
Garam dan aji secukup rasa.

nyok goreng :
nyok (kelapa parut) , isi ikan , bawang dan serai.
goren nyok sampai kekuningan.. tapi jangan kuning sgt.
takut satgi jadi krisik pulak.. heheh..
isi ikan tu di tumbuk bersama dgn bawang dan serai.. 
siap tumbuk tu terus gaul kan dalam nyok goreng tadi .
bubuh garam dan aji secukup rasa.. 
kalo nak dia kering lagi ,
goreng balik campuran tadi.

budu : 
budu , cabai burung, limau kasturi
campor semua skali dalam mangkuk kecil ye..
Limau kasturi tu jangan main baling je
perah amek jus dia ok.. :)

sambal belacan:
tumbuk sambal belacan ekot citarasa sniri ja...
yg penting bagi dia berkuah sikit 
sebab nanti nak makan dengan nasik tu kan..

ulam-ulam.
timun,bunga kantan, kacang panjang, kubis,daun selom, kacang botol.
potong semua gaul sekali, Leh ja tambah
sayor lain mengikut kesesuaian yer.. 

Lauk pauk:
ekot selera , Ayam bakaq ka, daging bakaq ka,
ikan celop tepung atau pon teloq masin...

Okeh siap resipi... hehhehe..
Hampa paham dak ek ? mcm sedikit celaru ja resipi ni..
Sebenaq nya nak buat ni bukan complicated sangat pon
dan kita boleh ja terap kan style kita seniri 
asal kan bila kita makan tuuuu...
mabeleoussssssssssss..

Selamat Mencuba yer kawan-kawan
Kalao tak paham leh ja tanya kat saya...
Bye!
thanxx for reading!











4 comments:

  1. nasi kerabu sangat sedap,suka suka!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuppp dear memang sedap gila.. n healthy... :)

      Delete
  2. sedap gila..saya x penah wat nasi kerabu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah buat dik. ekot ja resipi tunggang terbalik yang akak bagi tu.. cnfrm sedap..

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart