Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 29 July 2013

RESIPI : YONG TAU FOO

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Masih teringat-ingat lagi rasa Yong Tau Foo
yang Liya makan kelmarin...
Sedap dan puas hati sebab buat sendiri..
Kalo la dari dulu lagi cuba resipi ni kan bagus..
Sebelom ni ingat macam susah je nak buat Kuah Yong Tau Foo.
Thats why la selalu beli jaaa.
Dah tu kalau beli memang mahal la kan.
Baru ja ambek dua tiga ketol dah kena beringgit.
Kalo buat seniri memang lebih jimat la...
Aiii tiba-tiba rasa kecur air liur dah bila teringat.
Kawan-kawan nak cuba ???
Meh nak bagi resepi... ^_^
Resipi asal saya ambil dari website my resipi...


Resipi kuah Yong Tau Foo.

Bahan -bahan :

1. Cili kering (10 tangkai - nak pedas boleh tambah)
2. Gula melaka (2 - 3 ketol -gula melaka kecik comel.
kalo gula melaka yg besaq gedabak tu guna seketol atau 2/3...
3. Tepung jagung (2 sudu kecil)
4. Air (300 ml)
5. Belacan (sebesar ibu jari)
6. Bijan (2 sudu kecil)(Goren tanpa minyak)

Cara - cara
1. Goreng cili kering dengan api yang sederhana sehingga garing.
2. Blender cili yang di goreng tadi dengan sedikit air dan belacan
3. Panas kan air bersama dengan gula melaka.
4. Apabila mendidih , masukkan cili kering goreng yang di blender tadi.
5. Masuk kan garam dan aji secukup rasa.
6. Guna kan tepung jagung untuk memekat kan kuah nya.
Tepung jagung bancuh dengan air sejuk yer... 
7. Tambah kan gula pasir untuk menambah kan kemanisan.
8. Bila dh nampak siap jadi pekat mcam beli kat kedai tu,
masuk kan bijan yang di goreng tadi... Selesai....^_^

Yummy yummy....
Untuk bola-bola tu hampa leh ja pilih yang hampa suka.
bebola sotong , bebola ketam, sotong, fishcake,
macam-macam lah... 
Jangan lupa kangkong yer...
Penambah selera tu...



Haaaa,, Nendia... Apa macam ada sedap tak ??
Jangan ketinggalan untuk mencuba resipi niii.. LAZAT!

Selamat mencuba ye kawan-kawan bye!






6 comments:

  1. Waaaa....nak cuba...nak cuba.....SA penggemar yong tau fu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah awak, senang giler tapi rasa nya sangat2 sedap :)

      Delete
  2. wahhh..bole terliur tgok nihh..ahaha

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. cuba lah resipi ni. btw done follow awak jugakk. ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart