Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 21 August 2013

MAKANAN YANG PERLU DI ELAK KAN OLEH PESAKIT ASTHMA @ LELAH @ PENAT

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo to all my blog reader..
Baru ja siang tadi buat entry INI utk pesakit gastrik,
sekarang ni Liya nak share makanan yang perlu
di elak oleh pesakit asthma pulak yer...
Sejak bila jadi pakat kesihatan plak ni...
Sebenar nya Liya tau semua ni melalui pengalaman sendiri.
Liya dapat penyakit asthma ni sejak umo 10 tahun lagi.
Penyakit yang Liya dapat ni bukan dari faktor keturunan tetapi 
penyakit yang di cari sendiri.
Dulu masa kecik2 malam2 suka letak air kat dada sebelom tdo.
Sebab panas bila kena kipas rasa sejuk la.
Sebab masa tu kt umah tak da kipas so ada kipas manual ja, hehe...
Jadi bila dh selalu dok amal kan, 
air masuk dalam paru2 la kot.
so jadi lah penyakit asthma..
Namun di sebab kan Liya selalu berpantang penyakit ni jarang menyerang.
Selalu nya kalao kena serang pon sebab batuk atau selsema.
Kalo berjogging atau berlari tu tak dak masalah langsung la.
Jom2 liya nak start senarai kan bermula dengan yang paling membunuh...

1. Nangka 


Believe it or not kalo nangka masuk dalam mulut ni,
terus lah tercungap-cungap. 
Walaupon time tu memang tak sakit.
Starting from that day , Liya langsung tak makan nangka..
Kalo gulai nangka tu makan la.. ^_^
orang lain ada x jadi mcm ni ek ? 

2. Buah Salak


yang ni pon sama ja dengan nangka. 
Mujur langsung tak minat dan memang tak pernah makan
lepas rasa kurg selesa bila makan buah ni..

3. Jeruk buah - buahan


Kalo jeruk pulak yg terpilih ja. 
Ada yang leh makan dan ada yang tak leh,
Kalo tak salah liya la yang paling cepat menyerang tu yang bernama cherry tu.
Memang terus rasa sesak nafas bila makan.

4. Laksa 


Laksa ? yes laksa... memang sedap tapi 
ada masa membunuh.. ^_^
kalo baru2 kena serangan tu jangan la makan laksa .
Kalo makan tengok la akibat nya esok.

5. Tembikai.

Tembikai termasuk ni pon sebab tembikai ni 
tergolong dalam golongan makanan yang sejuk.
so kalo kena serangan tu xyah la makan..
bila dah lega nak makan sebijik sorang pon tak dak sapa nak larang.
Liya pon hantu tembikai gak..
Manis berjus , sapa tahan kan..

Eh apa lagi ekkk.. dh lupa plakkk...
kawan-kawan ada ka lagi makanan lain yang Liya tak senarai kat sini ?
Kalo ada leh la tlg gtau , dapat jugak liya tmbah pengetahuan baru
dan jugak pantang yang baru,
Kalo tak main hentam ja kan...
apa-apa pon kawan-kawan semua take care 
dan jaga kesihatan masing-masing yer,,,
Bye!






14 comments:

  1. Vee ngap je semua, walaupun ada asthma. Asthma tak teruk punya, attack bila tak sihat or cuaca panas je.. Kalau lari2 tu boleh, dance pun boleh. Hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la vee akak pon sma gak. hentam ja. cuma dua benda yg atas skali ja xmakan. yg lain hentam semacam ja.. ^_^

      Delete
  2. wa..tq share. adik saya lelah. nnt bgtw dia kene elak mkn mende nie

    ReplyDelete
  3. semua makanan tue sedap maa...boleh elak ker...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo xmau sakit kena elak la .. tapi kalo berani buat berani tanggung makan la.. hehehe ^_^

      Delete
  4. buah salak & jeruk tu mmg mkn ckit je dh semput..laksa ok lagi ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betol tu,, laksa kalo time kena ja patut elak, kalo time biasa ni makan xingat dunia.. ^_^

      Delete
  5. buah salak 2 kegemaran nis 2 haha macam mana nak pantang? pantang tgk ada la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo xdak penyakit asthma ok ja makan.. ^_^

      Delete
  6. syila mmg peminat laksa.
    masa raya haritu siap request kt mak nak laksa tp abah kata tak payah.
    cukup lar teringin nak makan ice cream je. jangan nk tambah laksa lak.
    hahahaha.
    syila start kena masa form 5. siap kena tahan kat ward.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon pernah masuk wad, time form 1. skali tu je la.. sbb terok sgt pump byk kali pon bnyi tu xmau ilang. paling menjadi time malam la. nak tdo pon susah ^_^

      Delete
  7. Ada kesan sampingan tak jadi kat awak bila makan ubat or sedut gas tu? Brapa lama yer kesan sampingan ni berterusan?

    ReplyDelete
  8. Ada kesan sampingan tak jadi kat awak bila makan ubat or sedut gas tu? Brapa lama yer kesan sampingan ni berterusan?

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart