Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 16 August 2013

PETUA : MELEMBUTKAN DAGING

Assalamualaikum....
Anyeonghaseyo to all my frenzzz... 
Hari ni Liya nak bagi petua kepada uolls semua.
Petua apakah ?
Petua Utk melembut kan daging...


Seperti yang kalian sedia maklum.
Daging memang keras, tak kira yang ori mahupon import..
tapi tak dak la sekeras daging unta .
Kalo rebus lama2 dah tentu lembut jugak.
Tapi sebagai langkah shortcut , saya selalu guna petua ini...
Time nak masak tu ambil AKAR POKOK PANDAN.
belah dua masuk dalam masakan..
Tapi jangan la panjang..
Agak2 sepanjang jari ibu tu dah di kira ok.
akaq tu kalao hampa nak tau , 
memang dok terjuntai kot bawah2 daun pandan tu.
kira nya tak perlu lah nak cabut pokok pandan utk mendapat kan akar dia.
Kalo sapa-sapa ada pokok pandan kat umah tau la..
Tapi tak semua orang ada pokok pandan kat umah kan..
Salu kalo beli daun pandan pon mesti tak dak akar dia.
So apa kah solution nya?
Tanam lah pokok pandan kat umah.
Senang kalo nak memasak daging keluar pi kerat sikit akaq dia.
Senang kerja.. hehehehe...
Liya dk umah taman tapi still mak tanam semua  pokok-pokok asas kat luaq umah
(serai , lengkuas, kunyit, daun kari, daun pandan)
kalo tak dak 5 jenis pokok ni , memang payah la nak memasak. hehehe.
Halia ja yang tak tanam..
Ok dah pon melalut... Stakat ini saja lah noo.
Esok mengkala teringat lagiii leh kongsi lagi..
Until then , Selamat mencuba petua ini dulu k..
Bye!

pije smeta gmbar ni dari herba.herbal.my. nak pi pukoi gambaq malam2
bukan nampak pon pokok pandan , gelap. nak tunggu pagi esok lambat.
P.s : Kalao makan kat kedai , tak pernah amek lauk daging,
sebab org kdai sokmo masak daging keras kong. 
kecuali makan bihun sup ja sebab wajib ada daging.
lagipon kalo bihun sup depa rebuih lama . so 
daging tu jadi lembut la.. dan selalu nya
depa guna daging ori. ^_^






2 comments:

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart