Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 27 August 2013

SAYOQ MANIS AKA SAYOQ AYAQ.

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful people..
Sapa suka makan sayoq manis atau sayoq ayaq macam kat bawah ni ?
Ni feberet Liya tau..
Kalo makan nasik panas-panas 
dengan masakan ni perrrghhhh.. memang sedap la..
Di tambah pulak kalo ada ikan goreng dan jugak cabai tumbok...
Makan 10 pinggan pon boleh...
Walaupon sayoq ni antara masakan tersimple yang
boleh di masak masih ada yang tak tahu nak masak
sayoq ni.. hehehhee.. ada kan ,,
baik ngaku cepat , ngaku lekaih... jgn malu jgn segan..


So hari ni Liya nak ajaq kawan-kawan semua 
yang tak tau nak masak sayoq ayaq ni .....
Jom terjah resipi...

bahan -bahan: 

1. sayoq 
(bayam, petola, cendawan, kacang lendiaq, kundoq dan apa 
ja sayoq yang hampa rasa sesuai.. letak dua jenis pon dah memadai)

2, Ubi
(Keledek, Carrot atau kentang )

3. Ikan bilis, udang kering, udang hidup,
sotong, fishcake, fishball
(yang ni pilih ikut bajet la. kalo rasa xdak dt guna ikan bilis ja pon dh cukup)

4. belacan.

5. bawang putih

6. bawang merah

7. cabai besaq.
  
8. Garam dan aji secukup nya.

9. Minyak masak (jgn banyak sangat agak2 leh tumis ja)

10. sayur pucuk campuran (rendam dalam air supaya cepat lembut)

11. asam jawa (agak2 separuh ibu jari - kalo guna kacang bendi, kalo tak guna tak payah bubuh k

Cara masak :

1. tumis kan bawang putih bersama bahan no 3.

2. Kacau sampai naik bau, then masukkan air. Kalo suka kuah banyak
letak banyak air. Liya selalu letak 4/5 dari periuk.

3. Masuk kan ubi supaya dia empok bersama dengan air tadi.

4. Apabila air mendidih dan ubi pulak empok, masuk kan belacan.
dan sayur pucuk .

6. Apabila sayur pucuk dah masak, masuk kan sayur , bawang merah  dan 
cabai besar .

7. Kacau dan masuk kan garam dan aji secukup rasa. agak2 sayur dah layu terus tutup 
api sebab sayur2 jenis ni cepat ja dh masak dan tak sedap 
kalo di masak terlalu lama. thats why la sayur ni
di masuk kan waktu last sekali.. ^_^

Okey selesai sudah.... 
Selamat mencuba yer kawan-kawan 


14 comments:

  1. selalunye kalu lauk goreng2..sayur la jd kuah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu. kalo xda kuah2 sayur ni xjalan makan.. ^_^

      Delete
  2. all in one..good idea..thanks

    ReplyDelete
  3. nad suka masak sayur coz simple resepi pun sendiri je keke thanks share nie ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah . sayur paling senang nak masak.. ^_^

      Delete
  4. Bila selera meragam...buat sayur ni then goreng ikan masin....huiiiii...sodap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak. sayur ni pembuka selera ^_^

      Delete
  5. ooo..tmbah belacan?? ayah iqa suka masak sayur nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ika .. letak belacang besar hujung jari tu.org utara masak apa pon mesti letak belacan , hehe

      Delete
  6. hee..menu nana utk tghari ni,baru je siap masak:)

    tapi nya just letak syur bayam n carrot jew:)

    masak simple2 pon sedapkan,heeee

    p/s: ooo..org utara kuat mkn belacan la ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh dah masak yer.. yela kalo kelantan dengan budu nya , utara plak belacan lah ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart