Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 6 September 2013

KHASIAT JAMBU BATU

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo people!
Lately, Liya suka sangat makan buah jambu batu,
Especially yang letak serbuk yang selalu
gerai Jambu 888 tu jual.
Memang sedap... kat kedai tak dak jual serbuk tu .
Ada sapa-sapa tau dak serbuk tu ada jual kat mana ??
Lepas makan jambu dengan serbuk tu kan,
Serbuk yang selalu dok makan yang kaler gelap sikit tu
langsung jadi tak sedap...
Ok sebab dok minat makan jambu sangat ,
Liya pon cari lah khasiat buah jambu untuk kesihatan kita..
Jom baca ! Tempek gambaq satu..

Sedap nya tengok gambaq pon dah terliuq kan.. ^_^

KHASIAT BUAH JAMBU BATU 

1. Mengurangkan risiko untuk mendapat kan penyakit diabetis.

2. Mengurangkan risiko kanser

3. Membantu mendapat kan penglihatan yang baik

4. Mengawal tekanan darah tinggi.
(sebiji jambu mengandungi potasium yang sama banyak dengan sebiji pisang)

5. Meningkat kan kesuburan.

6. Membantu tubuh kita untuk merangsang vitamin.
(jambu merupakan sumber manganese- sejenis unsur kimia yang mampu merangsangkan
enzim dalam tubuh )

7. Menstabil kan kelenjar thyroid.

8. Membantu menstabilkan otot dan saraf.

9. Membantu menyihatkan kulit.
(Untuk kulit bebas jerawat)

10. Kesihatan Otak.
(Jambu kaya dengan vitamin B3 dan B6 yang membantu menyihatkan otak)

11. Mengandungi fibre yang tinggi

12. Mengurangkan kolestrol dan menurunkan berat badan.

Apa macam ? Banyak kan khasiat jambu untuk kita semua..
So apa tunggu lagii jom makan jambu banyak-banyak...






14 comments:

  1. tp masa consume herbalife, jambu batu coach sally tak kasi mkn...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahhaaaa.. yeke ?? ada sebab tak dia xbagi makan tu ?

      Delete
  2. wah...banyak jugak khasiatnya yer...heee..baru minggu lepas nana makan jambu batu,siap sekali dgn pencicah tu.jambu batu utagha,heee..cik abam kimie le bagi^-^xtau dia beli mana,masa dia outstation kat penang ritu suh beli jeruk,sekali jambu batu yang dia bagi,katanya malas nak ke butterworth:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah sedap nya kalo dia beli jeruk tu kan... :) kalo pi penang x beli jerok memang x sah la ^_^

      Delete
  3. jambu 888 mmg sedapp .. hee~
    lama dah tSania x jmpa geraii tu.. dulu time niaga kat Putrajaya mesti ada..
    hehe kOmpem beli :D

    jambu mmg sedap n baguihhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan .. serbok dia tu la wat rasa jambu tu bertambah2 sodap ^_^

      Delete
  4. Suka gak makan jambu dengan serbuk asam tu :)

    ReplyDelete
  5. cer try tgk kat tesco asam tu hehe
    k.el pun suka buah jambu ni
    nak2 krup krap krup krap x pasan org jerit pggil nama kita haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg jenis serbok putih tu ada ekkk.. nti nak cari la... yg selalu ada tu xsedap dah sejak jumpa yang serbok putih tu ^_^

      Delete
  6. banyaknya khasiat dia. nad suka jambu batu ^^

    ReplyDelete
  7. Ni fav kita jugak..hari2 wajib beli kat cafe ofis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kiter pon ada kedai feberet yang selalu kiter pegi beli ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart