Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 26 September 2013

KOREAN VOCABULARY : FRUIT

weeee... sekarang kita berkenalan dengan buah - buahan plak yerr...
kat korea xdak buah tempatan .. hehee..
so utk buah tempatan xdak lah ekk..

   Buah - buahan / Fruit =  과일 (Gwa - il)
Ceri /  Cherry = 체리 (Che - ri)
Strawberry =  딸기 (Ttal - gi)
Tembikai / Watermelon = 수박 (Su - bak)

Nenas / Pineapple =  파인애플 (Pa - in -ae - peul)
Apple =  사과 (Sa - gwa) 

Pear = 배 (Bae)
Oren / Orange =  오렌지 (O - ren - ji)
Peach =  복숭아 (Bok - su - nga)
Lemon 레몬 (Le - mon)
Pisang / Banana 바나나 (Ba - na - na)
mango / mangga = 망고 (mang - go)

jambu / guava = 구아바 (gua - ba)



ada lagi tak buah yang tertinggal ?? 
Lupa lah.. ^_^




12 comments:

  1. cari perkataan 사과 (Sa - gwa) je sebab Yong Hwa suka mkn apple...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... so sally kena makan apple hari2 lah ekkk

      Delete
    2. green apple utk kurus kan... ok lah tu sally , tapi green apple lani mahai laaaa... nak beli tak gamakkk..

      Delete
  2. buah kiwi buah pear buah avokado buah durian hihi ada x? jgn marah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah kiwi n avocado tak dak lagii. durian sah2 la xdak. huhu

      Delete
  3. bunyi dia lebih kurang english juga ya..

    ReplyDelete
  4. kalau yg ikot english sng skit nk pham
    sme mcm japan jugak
    mne yg boleh paham cpt sbb certain word die ikot english :)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart