Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 25 September 2013

KOREAN VOCABULARY : MARINE AND WATER LIFE

Anyeonghaseyo people.. Jom tengok hidupan laut plak.
Laut pon tak da la laut sangat kan ... tapi kira nya yang 
dok main-main dalam air lah hehehe...
Check it out
Frog / Katak =개구리 (Gae - gu - ri) 

Paus /Whale = 고래 (Go - rae)

Ikan Lumba-lumba / Dolphin = 돌고래 (Dol - go - rae)

Penyu / Turtle =바다거북 (Ba - da - geo - buk)

Penguin =  펭귄 (Peng - gwin)

Anjing laut / Seal = 물개 (Mul - gae)

Ketam/Crab = 게 (Ge)

Jerung / Shark = 상어 (Sang - eo)

Sotong besar /Octopus =  낙지 (Nak - ji)

Sotong / Squid =  오징어 (O - jing - eo)

Lobster = 바다가재 (Ba - da - ga - jae)

Udang /Shrimp =  새우 (Saeu)

Oyster / Tiram = 굴 (gul)

star fish / tapak sulaiman = 불가사리 (bul - ga - sa - ri)

clam@shellfish /siput lala/kerang = 조개 (ju - gae)

Jellyfish / Obor-obor = 해파리 (hae - pa - li)
mussel / kepah = 늪 말조개 (neup mal - jo - gae)

Eh apa lagi la. dah tak leh pikir. 
any suggestion ?

14 comments:

  1. ok nice sharing boleh gak blaja he2 ....thanks lieya

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r most welkem.. jgn lupa hapalll nooo..

      Delete
  2. dah boleh gi korea ni lia..minat betul yer..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yang clam tu lah hehehee... tapi kalo akak cari siput kan keluar snail... snail tu siput babi org korea panggil 달팽이 (dal - paeng - i)

      Delete
  4. Thanka for sharing..oh ya, nak tanya ni. Lieya nak tak hangeul lesson book ..kita ada pdf version..boleh kalau nk buat rujukan

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. ko - yang - i .. ada kat bahagian haiwan la cik adik.. yang ni yang dok main dalam ayaq ja huhu

      Delete
  6. kak,sebutan korea ni sebut gitu je ke...contoh : nak ji...ke dia jadi nak jia..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu dh jadi cina rasa nya hahahaa... ^_^

      Delete
    2. hehe...nak type nak jai sebenarnya....:)

      Delete
  7. Vee tau GIRIN je. Haha. Thanks to RM XD

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart