Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 14 November 2013

BUBUR ASYURA

Assalamualaikum....
Anyeonghaseyo beautiful people....
Salam 10 Muharram untuk seluruh umat Islam ...Seperti yang semua tahu hari ni hari Asyura kan....
Hari Asyura memang sinonim sangat dengan bubur Asyura...
Setiap tahun dulu-dulu memang selalu sangat dapat bubur Asyura ni..
Actually dari kecik lagi Liya memang tak berapa suka makan bubur Asyura .
Maybe sebab rasa dia tak kena dengan selera la kot.

Pastu masa belajaq kat Kelantan hampir 10 tahun yang lalu ,
kat asrama memang lah ada depa bagi bubur asyura ni sorang satu polistrin...
Bila Liya bukak dan tengok memang terkejut sebab lain sangat dari
bubur Asyura yang Liya selalu makan setiap tahun ....
Masa tu baru lah tau rupanya bubur Asyura ni ada banyak versi ikut negeri masing-masing.
Tapi kan hampa nak tau dak, Liya makan ja bubur Syura Kelantan, terus jatuh cinta ....
Sedap sebab rasa dia lain dari yang versi Kedah/Perlis..
Dia ada cebisan-cebisan daging dan rasa nya berempah sikit..
Seketoi besaq dalam polistrin tu tak perlu share dengan sesapa memang langsai waktu tu jugak..

Bubur Asyura Kelantan yang sentiasa di rindui
Oh How i miss that moment yang memang tak leh nak patah balik pon..
Tekak ni dah lama tak menelan bubur Asyura Kelantan .
Kawan kat Kelantan tu ada tapi takkan nak pos pulak kan ..
Sure bila dah sampai terus basi.... Tapi aku ada la jumpa satu blog yang kongsi resepi bubur Asyura
Kelantan ni so kalo teringin nak buat boleh la try buat kan..
Tapi selalu nya kalo buat dengan kawah tu lagi sedap la kot kan...
Hari ni pon tak tau lah dapat merasa tak buboq Asyura ni..
Harap-harap adalah kan walaupon versi Kedah Perlis ^_^

Bubur Asyura Kedah/Perlis yg sentiasa di hati
Kalo ada sapa-sapa yang teringin nak buat sendiri tu kan leh tekan SINI .
Kat SINI ada pelbagai versi bubur Asyura dari pelbagai negeri..
SELAMAT MENYAMBUT HARI ASYURA 
To all my friends out there
Bye !_!

31 comments:

  1. Sob..sob...sob...sedih dua2 tu pun akak suka taw... Dulu belajar kat Jertih kami buat jugak asyura versi kelantan, terengganu dan veri utara. Paling tak best versi Selangor ada ke patut bubur nasi campur macam2 tu jerk...ahahhaa...

    Tiba2 rasa nak oder mai dari Perlis buboq nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak, kalo la boleh order kan... huhuhu.... tapi ada resipi kak kalo rajin leh la cuba buat sniri kat umah cuma xdak feel sgt la sebab guna periuk biasa kan

      Delete
  2. nampak sedap lahh..kalau kat sini, bubur pedas yang famous

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat negeri kak sue tak dak bubur asyura ke . kak sue kena dtg semenanjung lah kalo mcm ni ^_^

      Delete
  3. selamat menyambut hari asyura buat lieya juga...

    ReplyDelete
  4. kelantan punya bubur asyura bestkan lieya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YERRRR.. the best la rasa nya ehhehehehe ^_^

      Delete
  5. macam sdap but camna nak cari ek bubur asyura kelantan?selamat menyambut hari asyura lieya n selamat menjalani ibadah puasa sunat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pi kelantan la anis. tak pon cuba resipi yg kat atas tu .. ^_^ slmat berpuasa utk anis jugakkk ^_^

      Delete
  6. saya tak pernah makan bubur asyura..bubur lambuk je makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol ka ainim ? la kesian ainim tak pernah rasa langsung yerrr,,, kena try buat seniri ikut resipi kat atas tu la nampak nya

      Delete
  7. hehe...sally tak minat sgt bubur asyura or bubur lambuk...sbb dia kan berempah..hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally cuba yg utara punya memang tak dak rempah

      Delete
  8. bubur asyura tuh bukan yang macam bubur nasi tuh ker ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekot negeri jugak, adik dok negeri mana ?

      Delete
  9. tak pernah makan lagi.. kesian nya daku.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. la anne pon xpernah lagi.. tecian nya... kalo dok kg senang la anne semua ada

      Delete
  10. sedapnya..dah lama akak tak masak bubur asyura dik..ermm tak jemu makan nih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak buat seniri yerrr.. hebat ar kak. saya teringin nak cuba buat jugakla ^_^

      Delete
  11. kelate punya memang the best lieya..wahhh tetiba teringin plak ni..hadoii..
    lama dah tak dapat makan ni..kat sini pon jarang dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak.. saya pon kempunan gila dh lama xdapat makan. jgn kata versi kelantan kak., versi utara pon payah nak dpt baik buat sniri je la ^_^

      Delete
  12. Replies
    1. eh yeke.. untung la shaila kalo mcm ni

      Delete
  13. Kita suka versi bubur asyura yang manis lieya..lebih sedap rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg manis versi negeri mna ek ? kita suke yg rempah memang terbaik la

      Delete
  14. Apakah ini? Huhuhu. I wonder how it tastes.. Hee.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuuuiiii sedap vee. rugi kalo x rasa memang sedap gila ..vee kena cpt2 dtg semenanjung klo cemni

      Delete
  15. tak pernah dengar nama bubur n dan tak pernah makan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mazni biar betol xpernah dgr ? Ini bubur yg selalu dimasak pada hari Asyura iaitu 10 muharram stiap tahun ^_^ mazni kena try la rugi besaq kalo xpernah rasa

      Delete
  16. selamat menyambut hari asyura lieya.. akak pun perasan juga bubur asyura di pantai timur kena dengan selera akak.. yang negeri perak punya akak tak berapa suka..

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart