Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Sunday, 24 November 2013

BUNGA TELOQ DAN BIHUN GORENG

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people....
Semalam aku ada cerita tentang majlis akad nikah kawan baik aku kan ?
Belum baca tu boleh la baca kat entry INI .
Lepas ja balik dari umah Nurul aku kena potong ayam untuk buat bihun.
Ada tak aku habaq Nurul suruh aku tolong masak bihun untuk family mertua dia sarapan esok pagi nya?
So bertungkus lumus lah aku memotong ayam , kebetulan ayam yang kami beli petang tu semua nya
isi dada so kerja nak memotong tu menjadi tersangat lah mudah...
Dengan keadaan aku yang masih sempot tak lega lagi gagah jugak lah buat sebab mak aku pon dah lena.
Kena lena awai sebab esok nya mak aku yang nak masak tu bukan nya aku. kikiki...
Lepas potong ayam aku makan ubat batuk terus terlena.. 
Tapi sebab pagi nya ada misi walaupon aku dah telan ubat batuk tapi tidoq tetap tak berapa nak nyenyak.
Aku terjaga sejam sekali... At last pukul 4 pagi aku bangun tu pon sebab perut tiba-tiba memulas.
Hajat nak lena balik tapi tengok bila mak aku pon dah bangun aku pon tak jadi lena...
Lagipon teloq yang dah rebus tu belom di letak kat bunga teloq tu lagi.
Nak menyimpul tu pon makan masa so kena buat awai-awai lah kan ?


Nendia teloq yang dah siap di rebus sebelom aku bertolak pi malam tu.
Pastu suruh adik aku yang sorg tu tolong jaga sat sebab dia tak ekot kami pi...
Terlupa plak nak snap bunga teloq yang dah siap gantung teloq ..
Remember bunga teloq yang aku buat sebelom ni tu ... ingat tak ?

Yang ni lah... Bunga teloq yang simple , mimple  ja.... hikhik.
Konon-konon nak buat 2nd batch la kan ? 
Last-last ni lah yang 1st and last.. Bila mood malas dh mai apa pon tak jadi.. ^_^

Balik malam tu mak aku dah rendam bihun kat dalam periuk besaq..
7 bungkuih semua nya bihun yang kami guna cap merak...
Maklumlah mak pak aku memang mementingkan kualiti sebab kalo guna bihun yang jenis sebungkuih besaq tu takut dia jadi putus-putus hancoq macam tu tak sedappp.. 
Nampak macam banyak gila sebab Nurul suruh penuh kan dua bekas yang dia bagi tu ja..
so aku kata jenuh la kami nak menelan bihun yang selebih nya..
Tup2 masa siap goreng dua belanga besaq tu muat2 ja satu bekas..
Total untuk dua bekas tu 4 biji belanga .. Dua kali goreng sebab goreng dua belanga sekaligus
Jadi memang bajet clear dah la sebab selalu kalo sebungkuih bihun tu kami sekeluarga makan dalam 6 - 7 orang. Sebab Nurul request buat untuk 40 orang makan... 


Macam gini lah rupa nya bihun goreng buatan mak aku ...guna resipi kicap pak aku..
yang tak bubuh nya tu hanyalah ayaq ikan sebab ada campoq resipi mak aku jugak...
Tapi rasa dia memang sedap... Masa pi makan kenuri tu depa puji sedap.. 
Makan sampai licin.. Perasaan kami ? Happy lah ^_^
Tetiba ja rasa macam nak buat katering jamuan .. hahahhaa... 
Yelah ayah aku pon dah tak meniaga dah kan.. resipi ayah tu kalo berkubur macam tu ja rasa mcm rugi besaq pulak kan....
Ok setakat ni ja cerita pasal bihun goreng ... insyaAllah esok nak share story sekitar 
majlis perkahwinan Nurul pulak yang telah berlangsung pada 24 November yang lalu..
Until then.... Bye ... ^_^

23 comments:

  1. Perghhhh nampak aja dah menyelerakan... belum makan lagi...

    ReplyDelete
  2. nyam2 dap nye kalau dapat makan sekarang :O

    ReplyDelete
  3. comel bunga teloq tu hehe..pandai lieya diy

    ReplyDelete
  4. sedap ja lieya telan air liur pg2 ni hihi

    ReplyDelete
  5. comel bunga telur tu la..putih ping..so soft colour..kegemaran PC bihoon goreng tu.. :) tak reti nak jemu makan..

    ReplyDelete
  6. mode:: Telan air liur.. tetiba rindu masakan mak.

    ReplyDelete
  7. Oiittt...org kampung goren bihun lagi sedap dari org bandaq ni dok gorenn tauuuu...tetiba rasa nak makan bihun gorenh kampung...ahahhaaa... Sabo 2 minggu je lagi nak balik kampung lagi.

    ReplyDelete
  8. wah mesti sedap, makan sampai habis licin. boleh buat bisnes katering dah ni :)

    ReplyDelete
  9. macam sedap jeh, macam sedap jeh mee hon tuh..:)

    ReplyDelete
  10. Sedap laaaaaaaa..teringin pulak nk mkn telur n mee goreng tau

    ReplyDelete
  11. ehem...ehem...katering haaa..? layan jugak! ^_^

    ReplyDelete
  12. cahayacinta, eh,macm sedap jer.nampak comel jer...minat sikit?

    ReplyDelete
  13. mak pandai masak..patutlah anak nya pandai masak jugak

    ReplyDelete
  14. ok jgk tu buat katering.. lapar pulak nengok bihun tu.. hehehe

    ReplyDelete
  15. wah.. nampak sedap bihun tu.. boleh la buat meniaga lepas ni lieya.. buat katering banyak permintaannya..

    ReplyDelete
  16. adoi.. entry ni wat perut lapar plak.. hehe.. ok ape idea wat katering tu kak :D dulu aefa ikut abg wat katering. masyuk mmg masyuk. tp penat la -.-''

    ReplyDelete
  17. bihun goreng fav hana nak2 kalau bihun singapore. perghh sedap. haha

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart