Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 15 November 2013

MAK CIK

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people..
Salam jumaat untuk semua rakan-rakan blogger yang aku sayangi...
Hari ni aku pergi ke kedai makan beli roti canai.... Roti teloq 1 , roti biasa 1..
Makan tak ingat dunia nooo. kata nak diet .. gehehehehehheeee..
Okey kalo dah pergi kedai makan yang sedap sure la kena tunggu....
Sebab kedai tu memang ramai orang gila-gila la kan.. nama pon sedap.mesti lah ramai orang.
So aku pon tunggu la kat satu meja ni sementara roti canai siap.
Dalam masa aku dok tunggu tu bertambah ramai orang datang dan kebanyakan nya perempuan.
Tiba-tiba ada sorang budak perempuan ni .. Awal 20 an nampak gaya nya tu..
Sebab dia pakai baju bengkel tu kan maybe dia budak Poli atau UITM..
Kebetulan meja aku duduk tu ada kerusi kan so dia pon tanya ..

" Mak cik , ni ada orang tak ?? "

"What!????? Mak Cik !? " Seru aku dalam ati!

" Tak da" aku menjawab ringkas...

Sepantas kilat dia pon ambil kerusi tu aku pon dalam hati menyumpah seranah.
Pagi-pagi dah hangin satu badan....
Ada ka boleh dia panggil aku makcik!! That was a real insulting statement!!
Alahai nak kata tak nampak pakai spek mata .... Dah ada mata empat pon tak boleh nampak ka ???
Sero kena pakai spek patuh kapuh 4 kot baru nampak....
Pelik tau.. Even budak kecik-kecik umur 4 , 5 , 6 , 7 tahun pon boleh beza,
(Budak-budak kecik yang kat umah aku yang salu mai umah suruh aku lukis)
Depa panggil aku kakak ja ni dia yang dah umur 20an panggil aku makcik!
Meme nak cari baloh dengan aku la budak ni ke nasib baik aku sabaq ja... Aduihhhh...
Pada pendapat hampa lah kan ?? Patut dak kalo aku angin ?
Ka aku ni yang gila meroyan sendiri yang perasan muda dan memang patut
budak tu call aku mak cik. ? Kalo macam aku dengan mak cik aku even mak cik aku
hanya tua 3 tahun ja dari aku panggil mak cik tu memang patut la sebab dia mak cik aku.
Ni sejak bila aku pi kawen dengan pak sedara dia tah yang dok panggil aku mak cik neh!
Susah-susah panggil ja aku nenek terus senang! Aku bakaq terus kedai makan tu.....!
Heh.,.. Sentap tau sentap! Ok bye!



p.S : Sori yer kawan-kawan... Liya betol-betol sentap hari ni... ^_^
So entry ni memang agak emo.. kepada semua sebelom nak address seseorang tu baik
u all tengok betol-betol jangan main sebut ja .aku even someone tu nampak tua
dari mak aku sekalipon aku tetap panggil kakak. tak nak mengguris hati orang tu
better kita bagi satu panggilan yang lebih muda dari umur dia.




51 comments:

  1. sentap r... kalo gurau dgn kawan2 kira aci lagi kan... kalau zizie, buat bodoh je.. biar dia terasa balik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol kalo dengan kawan tu perkataan apa pon xkisah ja sebagai gurauan semata ^_^

      Delete
  2. teruknya.. sabar lieya, agaknya budak tu rabun kot.. akak pun pernah budak sekolah menengah panggil kat akak mak cik.. dalam hati geram la juga, tapi apa boleh buat.. mungkin mak dia kahwin muda dan umur dah sebaya akak kot.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol tu kak. mak dia baligh awai kot pasai tu kawen pon awai. umoq 8 tahun dah kawen pasai tu lah saya ni sama tua dgn mak dia. xbleh blah btoi kan kak

      Delete
    2. sabar lieya.. dia pun akan melalui usia macam kita juga.. mesti dia sakit hati juga kalau orang panggil kat dia mak cik.. hehe..

      Delete
  3. sabor jelah kan...kalau kakak tu ok la lagi nak panggil...hadoii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan .. kakak tu lah yang paling paling afdhal.. nak buat cena mak dia muda kan .. ^_^

      Delete
  4. alahai. budak tu tak belajar cara nak sapa org la tu. aefa selalunya kalau tak tau nak panggil org lain mcm mana, aefa akan skip panggilan tu. tapi kena tau la nak susun ayat mcm mana spy nampak hormat.. :) sabar ye kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus cara aefa tu... ^_^ mcm kak kan, kalo xtau umo nampak sebaya kak panggil adik kat org tu senang.. bukan apa kdg perkataan kakak pon boleh jadi orang sensitip . inikan pulak mak cik

      Delete
  5. Accidently tu..x sengaja kan..maafkan aje..janji kami2 kat sini tau Lieya ni sapa betul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm sengaja ja kak.. saya tak da la nak marah sampai dendam cuma geram ja . hehehhe ^_^

      Delete
  6. akakkkk.. memang patut pun akak sentap budak tu.. akak muda lagi kot.. sepatutnya panggil la 'kakak' kan.. tapi takpe la, bersangka baik je la yang budak tu tak pandai nak address orang lain.. sabo ye kak? hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak pandai tapi ambek mudah. buat lah selalu kalo kena dgn org yg jenis bagi atas muka tu memang padan la muka.. nasib baik kak ni jenis malas nak menjawab kalo tidak dh lama dh kena budak tu

      Delete
  7. Hahahahaa! Oh mai. Sorry for laughing but Vee dh biasa ahh dengan benda ni :D Tp Vee biasanya kalau yang dah nampak sgt berusia baru panggil pakcik/makcik. Kalau yang rambutnya masih hitamm tu mmg Vee panggil abg/kakak je. Tak pun guna je "excuse me". :D Takpalah kak, itu maknanya kita nampak matured! Woots <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. matured?? no no.. Itu bukan matured nama nya itu tua sebelom usia . kak tak setuju.. grrrr

      Delete
  8. maafkan je la budak tu.. mungkin dia x sedar.. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan dia x sedaq tapi dia x sedaq diri. akak pon bukan berdendam apa cuma geram ja ^_^

      Delete
  9. haah kalau kita yg kena memang hangin juga satu badan..agak2 la juka kan lieya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya lah sapa tak angin budak kecik pon tak panggil kita makcik dia plak yang lebih

      Delete
  10. Lieya..orang yang panggil awak makcik tu yang perasan muda....sabo je la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dia igt dia student dia muda sangat la kot. xleh blah

      Delete
  11. Sabar banyak2 ya. Jangan angin2 dah tak elok untuk Lieya. Senyum please

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq anim . haha.. xda lah angin dah keluaq dah dari badan . skrg tgh senyum sambil baca komen2

      Delete
  12. Sabar ye kak :D Dia rabun tu :p
    Btw jemputlah join :D
    http://sebabakusabrina.blogspot.com/2013/11/end-year-giveaway-by-sabrina-sa-nur.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pon dia rabun spek mata pakai pon tak leh nampak lagii. kesian.. InsyaAllah kalo sempat yer. TQ sudi ajak kak ^_^

      Delete
  13. kalau kte, ktepun sentap jugak... sabar ye... :)

    ReplyDelete
  14. terpanggil kot lieya takpon dier rasa die tu muda sangattt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak da nya ter pon kak zee.. dia memang dh yakin saya ni sebaya mak dia.. grrrr

      Delete
  15. sorry ya Leaya..akak gelak dulu...hahaha..bila baca n3 tu ..memang kesian kat Lieya.nak tergelak pun ada..budak2 sekarang memang tak pandai nak tengok muka orang kot..anak akak yg sulong pun slalu angin..pernah satu ketika dia tak nak dokong/bawa adik dia..sebab slalu orang tegur tanya..anak ke?akak gelak jelah..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tak pa kak gelak la puas2.. kalo ceta kat sesapa pon mesti kena gelak punya.. kesian anak akak yg sulong yerrr.. tak pasal2 org igt adik tu anak dia hehe

      Delete
  16. haruslah sentap lieya, yang panggil tu budak lelaki ke perempuan? kalau budak lelaki memang normal suka suki hati diaorang panggil orang lain makcik... hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perempuan lah kak.. org laki kalo dgn org xkenal dia xpggl mcm ni kak. selalu kalo dekat kawan2 tu mmg ada.

      Delete
  17. amboihhh maroh betui 'Kakak' kita ni hehe (takut nak panggil makcik) hahaha
    sabaq na.. jgn teriak sat gi habis semua puting beliung mampoihhh tsunami hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. kalo kawan-kawan yang kenal2 panggil mak cik tu tak pa kak . tsunami pon x kan menyerang ... ni org xkenal tu jadi angin taufan sikit ^_^

      Delete
  18. eh kejamnya budak2 tu. nmpk sangatlah muka kak lieaya ni mcm muka org 20 an ade ke patut dia panggil makcik. mmng mata kero betul. perasan mudalah diorng tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah perasan muda tu memang betol.. bajet! tak boleh blah!!

      Delete
  19. mmg patut pun dia panggil lieya makcik hahahahahaha
    sori guwau je..sape pun marah kut sabo je lah
    mayb budak tu 1 juta dlm berjuta2 org pggil lieya makcik
    rilekk braderrr..brader rilekkk hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak el jahat la,,, saja ek haha... 1 dalam sejuta poon tetap bengang gak kak el, kalo budak darjah tu ok la lagi kak. ni budak yg dh habes sekolah . memang lapaq penampaq la

      Delete
  20. ahaahah..Lieya...JM dapat rasa perasaan Lieya time tu..nak tahu sbb aper?..JM pernah alami NASIB yang sama...kita berseluar jean rugged bukan main...budak2 around 20-an jugak panggil JM makcik time tu dalam lift...bengang je tau..so conclusion BUDAK-BUDAK sekarang mmg kurang beradab dan tak tahu nak beza panggilan..kalau JM pun hangin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pon kena jugak ?? hish2. makna nya memang ramai la budak2 yang macam ni ekkk.. sabaq ja lah kan.. Tak pasal2 ja panggil org mak cik tak dak kesedaran sivik langsung

      Delete
  21. hahaha. lawak pula rasa. dia tak perasan agaknya tu kak. sabaq ja lah kak. bersangka baik lah dulu noh. saya pun besa kena gak. ada org panggil saya 'kak'. tapi time tu dia tak nmpk muka saya and dia tak perasan. hihi, terasa jugak lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak perasan tu nama nya terencat niena . hehe. niena pon kena gak ekkk.. sabaq je lah kan

      Delete
  22. Pnh jgk terkena mcm ni..tp sbb dia buat muka kesian x jd marah plak..haha..sabar ya lieya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya pon kena gak ? alahai .. kesian kan kat kita2 ni ...

      Delete
  23. Jangan marah Lieya kita nak gelak jugak baca ni and boleh bayangkan angin sentap Lieya tu...he..he..anyway banyak-banyak bersabar ya..lain kali kalau ada yang dewasa panggil macam tu, balas balik k..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la bab nak cari gaduh ni kiter malas la Raudzah... mcm pelik plak kan kalo nak hentam dia kat situ. lagi pon kedai pak cik tu kiter mmg selalu pi..

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart