Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 19 December 2013

EXPO PELADANG , PENTERNAK DAN NELAYAN

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people all around the world..
Sekarang ni kan dah mula dapat sindrom malas update blog.. Selalu nya kalo sehari tu mesti bertubi-tubi kan. So hari ni nak kongsi sikit la gambaq-gambaq yang Liya ambil masa pergi expo tempoh hari.
Berapa haribulan ek ? Serius tak ingat tapi rasa nya dalam minggu-minggu lepas jugak la...
Check it out ^_^


Time ni dah nak senja dah pon kami pi ... Expo ni dengan umah dekat ja tapi dah pukol 6 baru nak terkedek-kedek pegi memang lambat la jadi nya kan.. 


Cantik x?? Ni semai padi kalo tak salah.. Dari anak pokok ni la depa guna untuk menyulam kat dalam tanah petak padi tu .. Paham tak ? Buat-buat paham ja lah yer. Lama tak sekolah jadi payah nak guna bahasa buku... kikiki


Ha ni orang panggil apa tah.. Tapi macam replika empangan timah tasoh la jugak.. hentam saja lah labu.
Sapa mai Perlis boleh la pi melawat Empangan ni.. cantik..

Jenis-jenis beras.. Sayang tak gi ambek gambar up close

Buah koko.... ^_6

Replika kapal nelayan... 

Tanaman sayoq guna nutrient Film Technique.. Apa kemenda tu .. Aku pon tak berapa tau... teruja tengok sayoq rasa macam nak petik ja.

Pokok cabai..^_^

Burung pungguk Jelapang.. Depa awet ni rasa nya.... 

Tikus Sawah.. Mak ai besaq gila kan... Takut tengok..



Kitaran hidup sipuit gondang

Yang ni saja-saja ambil .. Suka tengok pokok-pokok macam ni

Buah-buahan ... :)

Kalau mai expo Peladang , penternak dan nelayan ni tempat paling suka adalah yang ni..
Sebab boleh tengok binatang.. ^_^

Kambing....

Rusa..

Kambing lagi

Kuda hensem ... 

Kuda ...:)

Yang ni lagi hensem.. orang panggil kuda bongsai ka apa tak ingat dah aku. 

Kambing



Yang ni lain pada lain sikit





Ayam warna warni. 

Tuan belog.. ok tak sempat nak rotate sori. semua dah tau kan muka tuan belog mcm mana. kehkehkeh


Buah nangka madu... sori saya bukan fan nangka sebab nangka buat saya sempot instantly..
So saya memang tak makan nangka. gulai nangka ja makan .

Bahulu.... Feberet


Herba-herba







Jualan anak pokok.. Macam-macam pokok ada .. Pokok buah la mostly






Selesai..... Malas nak karang panjang-panjang... ^_^
expo kali ni macam kurang meriah dari tahun sebelom nya...
Rasa yang sebelom ni lagi ok ... Nanti cek try godek-godek mana tau jumpa gambaq tu kan boleh la 
kongsi dengan kalian semua... Ok... Bye..
TQ for reading !

23 comments:

  1. teruja tgk ayam warna warni tu cute

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tergamak depa warnakan ayam tu :)

      Delete
  2. Wah.Bestnya jenjalan ke expo :) macam menarik je.Mesti seronokkan ? hiks

    ReplyDelete
  3. JM pun ada tudung warna pink seperti dalam gambar tak rotate tu..JM pakai waktu ke Sydney dulu heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke JM.. ni tudung pinjam. tdung adik tapi dah buat harta dah .. kihkihkih

      Delete
  4. Lieya.. akak suka kalau ada expo macam ni.. terasa mcm dtg expo sambil belajar pulak hehehe.. teringat masa skolah2 dulu dok belajar alam & manusia hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak... :) saya pon memang suka expo yang macam ni kalo tak pegi memang rugi setahun

      Delete
  5. ohhh lieya anak ayam warna warni tu ada lagi erk?? dulu masa kecik2 akak selalu la nampak kat pasar tadi..beli jugak..seminggu dua lepas tu dah pudar dah kaler..memori sangat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ni pon dah pudar dah kak... kaler dh tak terang dah,, :)

      Delete
  6. bestnya.. comel la kambing tu lieya.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah memang comel pon kak.. :) tapi bau tu la tak tahan

      Delete
  7. " Ayat Buku dah lama tak sekolah " hahaha.. pun boleh.. :D
    Anak rusa nak bela boleh ker... kuda tu asal comel kecik jer.. ke sbb baby lagi... anak ayam tu lawa nyer.. boleh pulak warna warni ek :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan baby la tu kuda padi yang memang kecik dan tak besaq2 sampai ke tua :)

      Delete
  8. Comelnya kuda padi tue lya... geram tengok..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan .rasa macam nak pelok2 pon ada. hehehhee.. :)

      Delete
  9. Kecik2 dul mak akak dok beli ayam warna warni ni la. Lama bila besaq jadi kala asal jugak hilang warna-warni tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya baru kali ni ja tengok kak. sebelom tu tak pernah pon tengok

      Delete
  10. Replies
    1. boleh la tahan menarik la jugak ,heheh

      Delete
  11. Amboi...penuh entry dgn gambar..haha...nmpk mcm best...

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart