Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 19 December 2013

KOREAN VOCABULARY : FAMILY MEMBER

Assalamualaikum ....
Anyeonghaseyo beautiful people...
Eh kita macam dah lama tak belajar bahasa korea kan ?
Maklum lah tuan belog ni busy memanjang so tak sempat la nak buat entry pelajaran macam ni , dok tulis mengarut ja paling kerap pon.. kan..
ok lah... Jom jom kita tengok perkataan - perkataan bahasa korea untuk family ..

 Family 가족 (Ga - Jog)

Ejaan Ga-jog tapi bunyi sebutan nya ialah Kajok ... Paham tak ??
Senang ja kan dear-dear sekelian.....

Mother = 어머니 (Eo meo ni)

Father =  아버지 (Ah beo ji)
Mum =  엄마 (Eomma)
Dad = 아빠 (Appa)
Older Woman (Auntie) = 아주머니 (Ajumeoni)
Elderly Woman (Grandmother) = 할머니 (Hal meo ni)

Older Man (Uncle) = 아저씨 (Ajeossi)
Elderly Man (Grand father) = 할아버지 (Hara beo ji)
Mother in law = 시어머니 (Shi eo meo ni)
Father in law = 시아버지 (Shi ah beo ji)
Older Sister (If the speaker is female) = 언니 (Eonni)

Older Brother (If the speaker is female) = 오빠 (Oppa)
Older Sister (If the speaker is male) = 누나 (Nuna)

Older Brother (If the speaker is male) =  형 (Hyeong)
Younger Sibling = 동생 (Dong saeng)




10 comments:

  1. ada kamus korea..baru perasan hehe

    ReplyDelete
  2. Nk ngorat top kena pndai ckp korea ni..hehehe

    ReplyDelete
  3. teringat running man..HAHA dgn Sparta Kook..kan kdg2 Sparta Kook pgl HAHA Dong saeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun teringat runningman hehe. teringat jae suk hyung diorang slalu pggl. .hehe

      Delete
  4. hana kalau tengok cerita korea mesti akan terbawak2 dengan bahasa dorang. omo omo. haha

    ReplyDelete
  5. wah thanks share. saya pun rasa dah minat nak belajar bahasa korea sekarang ni. pengaruh drama korea punya pasal xD

    ReplyDelete
  6. semuar perkataan ni memang selalu dengar especially dalam drama..
    senang je nak belajar kan? hehe..

    ReplyDelete
  7. Dengar dorg sebut lain...tgk ejaan lain...huhuhuhu

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart