Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 27 December 2013

MENYOMBONG TAK BERTEMPAT , PHUIIII!

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Panas hati aku kelmarin masa pergi ke Stesen bas untuk beli tiket bas kat adik aku.
Mula-mula pi dekat bas Sani Ekspres punya kaunter .
Tapi masa tu depa rehat . 8.20 pm baru masuk balik.
So aku pon call la adik aku tanya nak bas apa sebab Sani express tak buka lagi kan.
Dia kata Etika pon ok ... So aku pi lah Etika..
Masa tu orang ramai kat kaunter tu .. So bila sampai turn aku ...

" Sabtu ada ? "




Dia tanya something kat aku dengan muka yang agak kelat ..
suasana masa tu agak hingar dan bingar sebab bas banyak yang mai nak amek penumpang.
Faham-faham ja lah kan macam mana keadaan stesen bas kalo tak hingaq memang tak sah.
Dah la masa tu ada seorang lelaki yang terencat akal dok menempik ..
Paham-paham sendiri lah kan orang kalo terencat perangai dia macam mana ..
So sure lah jadi bertambah hingaq di tambah dengan bunyi bas lagi..

aku pon jawab " Turun kat Pudu " because i thought dia tanya nak turun kat mana ..

Rupanya soalan dia pukul berapa .. Tapi dengan muka macam haram ,
bahasa pon tak dak dia terus tengking aku sambil dok ketuk dengan jari dia kat kertas
laminated yang ada tulis senarai jam bas berjalan...




Aku dalam hati , Ai anak haram ni tak leh cakap elok-elok ka?
Tapi aku tetap bersabaq ja.. dan tengok kat kertas tu

" 9.45 a.m " aku jawab kat dia..

"8A ,single sit ok dak? "  dia tanya aku..

Aku pon jawab "ok "

Dia print out tiket terus bagi kat aku...
Selalu kalau beli tiket mesti depa akan repeat tarikh , masa dan tempat nak turun kan ?
Untuk conform tiket tu betol atau tak ikut yang kita nak.
Tapi betina tu tak buat macam tu pon... Aku pon ambil ja tiket terus blah.
Nak suruh aku ucap terima kasih ? Sorry sikit!
Ucapan terima kasih aku untuk manusia yang beradab sahaja ..
Kalau yang kurang ajaq macam tu never ever....




Kenapa aku tak tegur dan bergaduh dengan dia kat situ ?
Sorry kita orang educated tak bergaduh kat tempat umum macam tu ..
Biaq la nak kata belagak ka apa yang penting aku tak malukan diri sendiri di khalayak ramai.
Lagipon macam tak berbaloi ja kan nak bergaduh kat situ...
Lain kali jangan harap aku nak pergi beli tiket kat situ lagii..

Kepada yang jaga kaunter tu kan , tak kira lah kaunter mana pon.
Kalau boleh layan la customer tu elok-elok..
Customer yang mai beli tu yang bagi rezeki untuk syarikat hang keja kan.
Kalau hang layan ala kadar ja sapa yang nak mai beli lagi kat hang..
Paham-paham lah seniri yer...Tak payah nak belagak sangat..


P.s : Sori kalau ada perkataan yang tak sepatutnya dalam entry ni..
Aku terlebih geram tak tahan aku terpaksa tulis jugak.
Kalau ikutkan hati memang aku nak maki hamun habis-habisan tapi sabaq ja lah kan..


29 comments:

  1. sabaq lieya..ni masih panas hati lagi ka??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah hilang dah kak. :) tapi tobat tak pi dah

      Delete
  2. mama faham perasan lieya waktu tu, rasa nak tumbuk je muka betina tu kan....

    Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? hah tu la ada gak perasaan nak tumbok tu tapi sabaq ja xmau nak kecoh2

      Delete
  3. geramnya akak.. tengah datang bulan kot budak tu lieya.. selalu juga akak jumpa pekerja di kaunter hadapan bermuka masam dan menyombong macam tu.. sabar aje la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesyen rasa diri tu hebat sangat lah kot kak :) kalo sepanjang tahun perangai mcm tu kira macam mana ?

      Delete
  4. Replies
    1. heheheheee,, alhamdulillah dh sejuk hatiii ^_^

      Delete
  5. Sabar ja lah dengan org macam tu ye kak -_-

    ReplyDelete
  6. kita tak suka la pekerja kat kaunter tu layan mcm tu..klau kita terus blah..baik kita pi kaunter lain

    ReplyDelete
  7. memang tak payah ucap terima kasih kat dia..keja tak ikhlas langsung..hmm..!

    ReplyDelete
  8. Sabar2.mmg geram dgn org mcm tu.depa mmg kerja takde etika.mmg tindakan bijak sis x gaduh dgn dia.kita well educated...jgn malukan diri sendiri. Hihi

    ReplyDelete
  9. sabar ok..yup akak pun pernah lalui..itulah masalahnya bila masalah terbawa-bawa ke tempat kerja..orang lain menjadi mangsa..tak molek begitu..yang buruk kita lontar jauh-jauh..yang baik kita contohi..

    ReplyDelete
  10. haigooo...jangan gitu kak...sabr...istigfar banyak-banyak...semua dah settle kan? ^_^

    ReplyDelete
  11. Btl tu kak. Kalau kita tak beli tiket tu, mcm mana dia nak dpt gaji kan? Haa.. Kita jadikan pengajaran je laa, kalau kita deal ngan customer, kita jgn mcm tuu.. Cos we know how it feels kann. Hehe. Smile!!! xo

    ReplyDelete
  12. ishh teruknya perangai org tu. takde sivik. cakap elok2 dahlah. sabar jelah kak lieya, org sekarang mmng dah kurang beradab zaman sekarang ni :/

    ReplyDelete
  13. sabar kak.. orang tu tengah bad mood kot.. tapi anne pun memang akan panas hati kalau jumpa orang biadap macam tu.. hehe

    ReplyDelete
  14. sabar saja la jumpa orang yang macam ni..

    ReplyDelete
  15. kita org educated mmg x cari gaduh.. tp kita kene tegur dgn cara yg paling berpelajaran.. baru dia malu sendiri.. :) selamat org tu dpt kak lieya.. kalau dpt sy, dh kene sekolah dah.

    ReplyDelete
  16. ni kena pi hantaq sekolah nilai2 murni haha
    xpelah liya..bkn ari liya that day
    cer pergi beli tiket kt situ lagi
    mn tau mood dia dah ok
    hehe

    ReplyDelete
  17. sabar ye... orang amacam gitu jangan di layan ..tapi tunjukan budi bahasa kita

    ReplyDelete
  18. Kene banyak bersabar.. insyallah setiap perbuatan baik akan di balasi dgn perkara yg baik :D

    ReplyDelete
  19. Mengalahkan gaji dia 20k sebulan plak sombong x tentu arah....selalu mmg macam tu...ko jg kaunter gaji x seberapa tp sombong x tentu arah...

    ReplyDelete
  20. Nad suka buat muka sombong + garang bila nak beli ticket ekeke. Biar diorg tak sibuk tarik tarik and takde tipu tipu hehehe. Pening tau nak beli ticket ni

    ReplyDelete
  21. sabar kak lieya. biasa la tu. hmmm tak apa. yang penting kita tak mcm tu. :)

    ReplyDelete
  22. kalo bas mai x penah kena lah tapi kalo kt airport mai penah lah..mai tnya gate flight nie blm buka ke, dy dok speaking ngn mai mrh2 plak..mai pun speaking jgk ckp ngn dy..huhuu last2 pndai plak dy ckp melayu..hampeh

    ReplyDelete
  23. nana penah kena jugak ritu,tapi takda la dia tengking,just buat muka ntah apa2,kalau tak ikhlas nak keja xpayah la keja kan,

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart