Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 31 December 2013

THE CLOUD - YONGSAN DREAMHUB

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Sedang dok menggodek-godek mencari bahan nak di tulis tetiba terjumpa ini..

Source : www.bustler.net/
Dari kejauhan nampak macam World Trade Centre yang pernah runtuh sebab ada jet pejuang yang langgar tu kan tapi bila tengok dari dekat woooo... bangunan apakah ini ?
Unik kan ???

Source : www.mnm.com/


See.. siap ada tanaman lagi kat atas bangunan memang sangat unik ....
The Cloud merupakan bangunan yang di jangkakan bernilai 28 - 31 trilion won,
iaitu lebih kurang 27 billion yang di rancang untuk di bina di persisiran sungai Han,
berhampiran stesen Yongsan, South Korea.

source :inhabitat.com

Salah satu pemaju utama untuk project ini adalah ini adalah Syarikat Pengangkutan Awam Korea Selatan ,
iaitu KORAIL . 29 syarikat yang di jangkakan terlibat dalam menjayakan project ini.
Akan tetapi bangunan ini menjadi kontroversi apabila design nya kelihatan seperti
WTC yang telah runtuh pada 9/11 . Kan ? Memang betol pon nampak macam tu sebijik.
I pon dah mention kat atas kan... ^_^



Project ini mula di proposed pada tahun 2006 , dan merupakan salah satu project
yang sangat berprestij dan hebat .
Akan tetapi disebab kan kekurangan investor dan krisis kewangan pada tahun 2007 - 2008
menyebab kan project ini terpaksa di tunda buat sementara waktu.
Tahun yang berikutnya syarikat gergasi seperti Samsung telah menarik diri dari project ini .
Akhirnya project ni telah di batalkan pada April 2013 di sebab kan masalah-masalah
yang timbul dan tak dapat di elakkan ...

Sayang kan ..... Harap-harap one day project ini dapat di realisasikan .
Kesian kat arkitek yang dah design bangunan ni kan...
Mesti sedih sebab hasil kerja dia tak menjadi..... ^_^
Apa-apa pon tq for reading yer kawan-kawan... bye!!



13 comments:

  1. memang unik pun...kreatif sp yg design tu...

    ReplyDelete
  2. uniknya..tapi syg tak menjadi..

    ReplyDelete
  3. sayangnya.. tunggu CL jadi jutawan nanti CL sponsor,heee

    http://meikofantasi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. ya..tlg smbg balik kijo die tu...rugi jah...

    ReplyDelete
  5. wowww :O
    Unik unik gak tapi takut gila wooo hahaha qilah gayat so bg qila its creepy hihihihi
    tapi pokok tu sgt cantik <3333

    ReplyDelete
  6. mmg cantik dan unik lah...kreatif betul architect tu...cancel..baru plan nk terjah bangunan tu heee

    ReplyDelete
  7. wau.. memang unikk.. smart org yg punya idea ni

    ReplyDelete
  8. cantiknyaaa.. kat msia mmg tak ado lah bangunan mcm ni hehe

    ReplyDelete
  9. memang unik kan.. sayangnya tergendala...

    ReplyDelete
  10. Pehhh unique gila bangunan ni. Hmmp hope tetibe nanti muncul balik cerita ni dan bangunan ni dapat dibina yeayyy!

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart