Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 2 May 2014

Detik cemas di Stesen bas Shah Alam

Assalamualaikum........
Anyeonghaseyo beautiful people.....
Alhamdulillah akhirnya aku selamat sampai ke kampung halaman..
Ku panjat syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi pertolongan kepada aku.. 
Semalam tepat jam 8 malam , aku dan Diana bertolak dari rumah ke Stesen Bas Shah Alam.
Tak sangka jalan jem terok menyebab kan kami sampai lewat di stesen bas,
Akibat nya , Diana terlepas bas sebab kami sampai tu jam dah pon pukul 9.15 mlm
walhal tiket bas dia pada pukul 9 malam... 
Sebelom sampai kami cuba menelefon sykt bas terbabit tapi tidak di angkat..
Malahan mereka langsung tidak menelefon menanyakan tentang kelewatan tersebut..
Memang tersangat kecewa dengan sykt bas berkenaan...
Pastu mula la cari sykt bas lain pula tapi kebanyakan nya Sold Out...
Apa lagi , Diana dh mula menangis ... bas aku pulak di jangkakan lewat sejam..
Selepas bertanya di kebanyakan kaunter akhirnya ada sykt bas yang menawarkan bas tambahan ..
Alhamdulillah dapat jugak Diana balik ke kampung walaupon terpaksa mengeluarkan duit lagi.

Tinggal lah aku seorang menanti bas aku untuk sampai..
At last dlm pukul 10 lebih bas yang di nanti pon sampai.
Aku pon apa lagi terus lah naik.. 
Namun tanpa di sangka , tempat duduk aku sudah berpunya..
Lebih teruk lagi tiket aku tiada dalam rekod mereka..
Aku terpaksa turun dan menunggu di kaunter..
Masa tu hanya Allah yang tahu betapa keciwa nya hati aku...
Nak cari bas lain ? Memang semua bas dh pon penuh...
Aku duduk mengenangkan nasib sambil di temuramah oleh pekerja kaunter tu ...
Aku mula cerita macam mana aku beli tiket tu dan aku jugak bagitau yang selepas aku beli
tiket tu dan rasa sedikit curious aku ada pergi check balik di kaunter malang nya 
pekerja di situ cakap tak da apa masalah ...


Masa tu memang bengang sangat at the same time berdoa pada Allah mudah-mudahan ada bas utk aku balik.
Pekerja kaunter tersebut cuba mencari bas utk aku namun tiada.
At last aku pikiaq2 pada aku dok tunggu saja, baik aku pergi cari seniri.
Aku cuba setiap kaunter tiket dan semua nya dah penuh...
Debaran di dada makin teruk.. Takkan nak tunggu pagi esokan nya iaitu hari ni baru nak bertolak?
Rugi pulak 1 hari cuti aku .. Masa aku dok jalan-jalan , tiba-tiba ada seseorang menyapa aku.
" Adik nak balik mana ? "

" Kangaq "

" tunggu tepi ni satgi kalau ada kami bagitau"

Aku pon tunggu dan at last ada! Yes!
Aku terus pergi ambil beg aku dan duit tiket yang di janji kan akan di ganti balik itu,..
Alhamdulillah ... Dapat jugak!! Walaupon bas ni aku tak pernah naik tapi tak sangka bas ni dah tolong aku.
Syukur sangat-sangat at last aku dapat jugak balik seperti yang di janjikan 
walaupon terlambat sedikit dari biasa...



Moral of the story next time jangan beli lagi tiket yang di tulis dengan tangan..
beli ja tiket yang di keluarkan dari sistem komputer .
Kebarangkalian rekod tiada tu adalah sangat-sangat lah kurang...
Pastu lepas ni xmau dah naik bas kat shah Alam .
Better pergi amek bas kat Pudu ja . 
Kat sana banyak bas , kalau jadi perkara macam ni at least ada backup..
Tapi kalau boleh tak mau dah hadapi perkara macam ni...
Dah serik.... sangat.. Sekian...

TQ for reading !_!

24 comments:

  1. Huiii.. Nasib baik ada bus kan kak. Tauu sgt mcm mana rasa hati akak masa tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betolll tu vee.. mujur .. Syukur sangat

      Delete
  2. Alhamdulillah selamat sampai..memang bahaya kalau jadi macam tu lieya..kena hati-hati kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu Raudzah.. memang bahaya sangat-sangat ... harap sykt bas lebih bertanggung jawab

      Delete
  3. salam. alhamdulillah..lieya selamat jugak sampai :)
    btw menabung kfc kat sini

    ReplyDelete
  4. Pengalaman kannn... Pudu dan Jalan Duta lagi banyak bas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak. next time memang xmau naik dah kat shah alam

      Delete
  5. Alhamdulillah, nasib baik akak dapat jugak balik kampung.. Huih, kalau saya pun mesti menangis teruk bukannya berdebar dah.. Moga2 tak terjadi lagi lah ya kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kak jenis xmenangis hehhhee. tapi dalam hati tu hnya Allah saja yang tahu niena :(

      Delete
  6. eeeee takutnyaaaaaaaaaaa TT_TT
    alhamdulillah sempat jugak sampai haih.
    thanks for the pengajaran kak lieyaaa <3333

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la qila.... bersyukur sgt2 dpat pertolongan dr Allah kalao tak rugi cuti sehari

      Delete
  7. alhamdulillah selamat sampai..pengalaman lieya ni menjadi pengajaran kepada ramai orang..
    mungkin ada sesetengah pihak yang ambil kesempatan..ada juga penjual tiket di kaunter bersubahat dengan ulat tiket..minta dijauhkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la rasa nya mcam tu lah jugakkk. geram sgt2 sebab tiket tu di beli sebulan awal.. sapa tak bengang kan tb2 jadi mcm ni

      Delete
  8. ishh..cuak bila baca..kalau JM pun menangis gak kat situ..adoayai..semua tu pengalaman kan Lieya..berapa lama cuti di kg tu...ada kawan balik ke kangar jgak..then dia tanya nk pesan tak buat mempelam harum manis yg pemes tu RM24 sekilo..untung lah Lieya org kangar mesti dah puas makan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu.. JM memang cuak gila cuma ayaq mata ja xmau keluaq masa tu. mungkin tersentot.. balik 4 hari ja JM.. mempelam tu jarang makan kalau ada pon buat mcm xpeduli sgt pon wlopon memang sedapp tah la JM maybe sebab ada di negeri seniri kot .. huhuhu

      Delete
  9. kalo akak pon,ntah dah meraung nervous dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak... dh la sorg2 masa tu dgn xda saudara mara nya

      Delete
  10. Akak penah berhadapan dengan situasi mcm ni masa matriks kat terengganu dulu sebab kena sambung bas kat kuantan...kadang2 sampai kuantan tiket dah habis la, bas lambat la mcm2 hal.....bila ingat balik, lawak pun ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kak pon kena , tula kak , bila dah lepas memang leh jadi kisah lawak tapi msa dok jadi tu masyaAllah teruk sgt2

      Delete
  11. sangat betul memang kena beli kat kuanter.. aci ktak percaya tiket dari orang2 nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la acik... next time jgn beli tiket dari bas yg tak femes huhu

      Delete
  12. Akak x pernah alami lg kes mcm ni....tp dpt bygkan mcm mn perasaan lieya waktu tu...

    ReplyDelete
  13. saya pernah alami peristiwa seperti ni,..kat stesen bas shah alam gok r,..mase tu nk cr tiket nk balik butterworth,..umah kawan kat sana,..ak pegi dgn kwn ak, ye ckp boleh percaya tiket tgn n,.sy pom beli la,..tiba ai nak naik bas tu, ye tulis bas supernice, ak pom tggu la bas tu,..tiba je bas tu,sy tunjuk tiket la,..tetiba kne marah, pelik gok ase sebenarnye, kne la bleber sebakul,..perasaan nk nagis je mse tu, nasib xnangis depan org ramai mase tu,..lam kepala ase cam kne tipu je,..adusss,..last2 driver bas tu bg naik gok bas tu,..alhamdulillah selamat sampai butterworth,.. xnak da beli tiket tulis tgn,..serik da

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart