Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 20 May 2014

Stereng kereta bergegar.

Assalamualaikum.........
Anyeonghaseyo beautiful people all around the globe ...
Hari ni macam biasa pergi kerja pukul 8.20 a.m.
Pagi tu dah rasa macam kurang enak ja masa memandu ,
tapi masa park kereta tak da pulak terpikir nak check apa-apa.
Hari ni aku puasa so memang kalau ikutkan hati tak mau pergi mana-mana.
Tapi tiba-tiba Diana ajak pergi pejabat pos dia cakap ada ja kat area Mahsing tu.
Aku pon ok lah jom kita pergi sebab kalau pos office yang sebelom ni memang aku tak mau pegi.
So bawak lah kereta macam biasa... tapi tetap rasa pelik.
Stereng dah mula gegar-gegar. Aku dok wonder dalam hati..

"Pasal apa pulak dah ni? Tiba-tiba dok gegaq.. Sebab berjalan kerap ka apa??"

Aku teruskan perjalanan lagi.. Rasa masa nak belok tu mcm berat ja ..
Pastu masa nak melintas tu apek dalam lori tengok semacam ja kat kereta aku.
Lepas lintas tu tiba-tiba ja satu kereta ni hon aku .
Pastu orang kat dalam tunjuk kat tayar .
Aku pon sepantas kilat terus ja berhenti dan turun check .
Rupanya kereta aku PANCIT!
Oh no! Ini pengalaman pertama ! Terus ja aku patah balik!
Mujur lah kedai tayar ada dekat sangat-sangat dengan tempat tu,
Alhamdulillah , Syukur Allah turun kan pertolongan .
Kalau jadi kat tempat lain macam mana lah nak cari kedai tayar kan...
Sampai ja kedai cina tu terus buat.. Dia cakap tayar aku dah haus.
Memang patut tukar la. Tapi tak leh tukar sekarang la.. Tunggu gaji dulu...
Rentas pulak duit aku ... huhuhuhu.... Yela dah 2 tahun setengah dah pakai .
Dah tentu memang kena tukar pon..
Cina tu cakap sebiji tayar silverstone  RM120 . Ok la kan .
Hmmmmmmmmmmmm.... Tak boleh nak stress lebih sebab memang kewajipan..


13 comments:

  1. nasib xde apa2 yg berlaku
    xde tayar spare ke?
    tau2 je nak gaji ..hehe
    sabo je lah

    ReplyDelete
  2. mmg patut sangat dah tu lieya tukar..

    ReplyDelete
  3. nasib baik kan ada org tu ckp..kalau tak bahaya jgk..takut meletop je..JM pernah naik kereta almost 4 years baru tukar tayar ahahhaah...kawan2 opis semua gelak dah boleh masuk museum katanya

    ReplyDelete
  4. Huih, bahaya juga tayar haus ni kak lieya... Nanti tukar ya! :D

    ReplyDelete
  5. nasib baik ada yang prihatin ... memang kena tukar tayar

    ReplyDelete
  6. Bahaya tue..nasib baik tak jadi apa2.. Lepas nie kena check tayar secara rutin...baru boleh tahu ke ada an tayar kita mcmne.. Lepas nie hati2 k..

    ReplyDelete
  7. Kita pun pernah kena Lieya..Punyalah teruk. Sikit pun tak perasan..nasib baik ada orang tegur..Malam pulak waktu tu..Memang kena alertlah sebenarnya...

    ReplyDelete
  8. nasib tak jadi apa2 lieya..huhu

    ReplyDelete
  9. bahaya.. nasib baik tak meletop..
    lain kali kalau dah rasa lain mcm tu check dulu yer Lieya

    ReplyDelete
  10. hahaha...nasib xde ape2...xpe lain kali awk dah tau..belajar dr pengalamankan...hihihi

    ReplyDelete
  11. bahayanya.. nasib baik ada org bgtau.. kita ni pompuan btul la apa yg lelaki2 dok kata.. tau pakai je.. jaganyer tak.. hehehe dushh kat diri sendiri jugak..

    ReplyDelete
  12. Seramnya! Nad pun tak pernah alami lagi masalah masalah kereta ni. Wonder if one day kena apakah yang harus Nad buat! :O

    ReplyDelete
  13. tayar ni ikut kondisi & pergerakan kita..kalo selalu gerak & kita sering ulang alik ke tempat y jauh (outstation) mmg cepat haus..& mileage pon cepat running..ada je yang 4 tahun pakai x tukar lagi sebab kondisi ok la..tapi...kondisi yang baik pon tak menjamin ia ok..sbab tayar ni getah..so tau jela getah ni kondisi dia camne..kena pans ujan atas jalan rasa..kemabng kuncup..even kita tengok tak haus lagi tapi dia boleh pecah..kondisi yang bahaya apabila nampak bebenang dia kluar..utk penjimata..tukar 2 depan..then tukar 2 pula dibelakang..tayar depan lebih kuat cengkam lebih2 lagi kereta auto..
    kereta saya lepas 4 thun baru tukar..he3

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart