Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 29 October 2014

Singge ike ayo

Assalamualaikum...........
Anyeonghaseyo beautiful people....
Semua dah lunch ke.. Kiter dah kenyang gila - gila dah ni.
So boleh lah sambung buat kerja ye.....

Just nak share menu kiter hari ni.. hihihi..
Tiba-tiba semenjak dua menjak ni , suka sangat makan masakan singge ni..
Sedap sangat weh sebab tu nak makan sokmo....
Pastu cara nak masak pon mudah jer...
Rebus gitu jer tapi rasa dia perghhh meletops......
Nak ke resipi ?? hikhikhik..... Macam semua orang dah tahu ja cara nak buat kan...
Tapi tak pa lah . Kiter bagi jugak....

Resipi Singge 

Bahan-bahan(secukup rasa) :
Lengkuas
Bawang putih
Bawang Merah/Besar
Cabai burung
Gula melaka (besar ibu jari)
asam keping
Garam dan aji secukup rasa
Ikan Tongkol ... ^_^

Cara-cara
Masukkan semua bahan kat atas dalam periuk , tambahkan air pastu rebus ja sampai mendidih..
Yay dah masak pastu terus makan hihihi


16 comments:

  1. tok CT selalu jugak masak ni. dengan ikan kembung saja selalunya. alahai belum lunch lagi perut tengah dendang sayang ni.

    ReplyDelete
  2. saya pon suka menu ni..kadang2 tu masak singgang je pon dah selera

    ReplyDelete
  3. Akak suka jugak tp x letak lengkuas...huhu...suka if guna ikan kembung. ..

    ReplyDelete
  4. singge + budu +meletop...akak suka..akak suka..
    ikan tongkol duk ada dlm petiais...esok2 kluarkan mau bikin singge jugakk..:)

    ReplyDelete
  5. singge + budu +meletop...akak suka..akak suka..
    ikan tongkol duk ada dlm petiais...esok2 kluarkan mau bikin singge jugakk..:)

    ReplyDelete
  6. wohoho... sedappnye sehingga menjilat jari neyh... hihihi... :P :P

    ReplyDelete
  7. k.el pun sllu gak msk ni lau xtau nak msk ape..suka hirup kuah dia
    then suka msk pedas2..tp k.el x letak lengkuas..letak halia :)

    ReplyDelete
  8. woohooo!!...simple tapi memang sedap. akak selalu buat lauk ni cuma tak tambah gula melaka

    ReplyDelete
  9. Sedapnya, lama doh kita xmakan. huhu
    Menabung kat sini :)
    Jemput singgah : Penting Ke Jam Tangan Ni??

    ReplyDelete
  10. ha, lepas ni boleh la reramai serbu kak lieya pulak ha.. hiks

    ReplyDelete
  11. masakan ringkas dan senang tapi yang penting sedap :)

    ReplyDelete
  12. makan dengan nasi panas.. dapnye.. ;)

    ReplyDelete
  13. Wah wahh, makan je eh kak Lieya. Nad memang tak reti masak masak ni hehe

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart