Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Saturday, 20 May 2017

HO CHI MINH TRIP - THE DEPARTURE

Assalamualaikum..............
Anyeonghaseyo beautiful people .. ^_^
Seriously lama nya tak bersiaran kan , sedar tak sedar last time update blog tu sebulan lepas..
Hari ni muncul kembali sebab nak hupdate trip ke Ho Chi Minh City ....
Sebelom nak pergi ke HCM beberapa bulan sebelum tu kan aku memang dah kena sekat tak boleh pergi ke luar negara pun.
Cepat - cepat ja aku settle kan hutang PTPTN aku dengan menggunakan akaun 2 KWSP.
Alhamdulillah semua nya settle dalam masa kurang seminggu.
Dah settle semua nya terus je pergi buat pasport .
Harga passport Malaysia untuk 5 tahun adalah RM200 in case some people dont know ^_^.
Tapi rasa nya semua orang dah tau dah ...
Tiket beli time promotion tahun lepas masa tu seingat saya dapat bonus untuk raya cina.
Harga dapat masa tu RM 275.84 dan after add on lagguage 20kg , insurans dan makanan dapat lah harga RM 408.84 untuk dua org ^_^ detail nya seperti di bawah ni ye uollz.

Perancangan masa tu pergi berdua ja sebab yang lain tak nak ikut pun.
Dah ajak mak dan adik-adik yang lain pun semua tak mau ikut so berdua jelah.
Memang sebelum nak pergi pun dah ada rasa macam tak nak pergi sebab takut.
Mana tak takut ni kira 1st time berjalan oversea sendiri ..
2 tahun lepas ada pergi ke Bali tapi masa tu semua nya di uruskan.
Tapi, kami cekal kan semangat untuk pergi jugak.
Pejam celik pejam celik masa yang di nanti pun dah tiba^_^



That day 14.5 tu aku bertolak dari JB ke KL.
Flight dari JB berlepas lebih kurang jam 10.40 malam dan sampai kat KL pun dah pukul 12 .
Adik aku Anis memang dah sampai kat sana dah pun.
Kami rehat seketika kat surau tingkat bawah (Transportation Hub) pastu dalam pukul 4 kami bangun dan menuju ke perlepasan antarabangsa ...
Untuk aku ini kali kedua dan untuk adik aku pulak semua nya ada pertama kali.
Kami masa tu pulun lah nak pi timbang takut cabin  baggage takut terlebih kan.
Tapi ada lah brader yang kat depan tu cakap tak yah timbang kalau orang tak suruh,
satgi ada yang kena bongkaq balik barang kalau terlebih ^_^
so kami pun ada lagi terus lah berlari cepat-cepat masuk kedalam.
Terasa bibit-bibit sesal sebab bawak baju tu cukup-cukup je sebab takut terlebih berat ...


Masuk je kat dalam semua nya pakai sistem komputer kan so tak de lah nak cop bagai.
Terasa jakun sangat kat situ sebab 3 years back masa pergi Bali tu masih cop lagi..
Semua proses berjalan dengan lancar sekali sampai lah ke dalam ..
Rupanya kat perlepasan antarabangsa ni ada ja tempat mandi ..
Aku ingat tak de macam kat domestik punya hehehe . jakun seketika.
Masuk ke dalam sebab flight pun lambat lagi kan (7.00 pagi)

Mampu tidur selama sekejap je lepas tu bangun terketar-ketar terus je pergi ke pintu yang telah di tetapkan masa tu dah pukul 6 dan masuk waktu Subuh.
Kami ke surau berdekatan menunaikan solat..
Mujur lah at that time kami dua je ada ... so semua nya lancar lah takde nak berebut telekong bagai.


Dah bersiap dan mekap balik terus je menunggu kat tempat yang di tetap kan tu...
Tiba-tiba kawan aku call nak tanya pergi mana sebab dok hupdate kat instagram kan ...
Pulun sungguh lah kan Puan Wardah sorg nii nak tergelak plak rasa nya ...


Tunggu punya tunggu at last masa untuk boarding pun dah sampai dah .....
Masuk je dalam perut kapal tu tengok awan gelap dah


Untung lah time pi dan time balik dok tepi tingkap..
Boleh lah ambil view yang cantik-cantik kat atas awan sana kan.....
Okey lah uolls ... next time kiter sambung lagiii yerrr..
Berharap sangat masa kat kampung ni dapat lah cerita HCM ni di habes kan ..
Boleh ke tak , tak tau lah... Until then , have a great day everyone







5 comments:

  1. Wahh bestnya dpt gi travel, hi lieya lmanya x singgah cne

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat lya , tempat yg wajib pergi ..

      Delete
  2. tenringin gak nak g travel sendiri-sendiri ni...baru mencabar skit..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah mirza .. memang best sangat2

      Delete
  3. Murah tu all in berdua rm400++..x perlu risau la pergi hcm sendiri..mudah je sebenarnya

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart