Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Saturday, 27 May 2017

Jom Bercuti Di Pulau Pinang Dengan Bajet Rendah

Assalamualaikum........

Anyeonghaseyo beuautiful people and fellows friend..

Gigih nya menyiapkan entry ini dalam kesibukan kerja yang dah mula start nak sibok ....


Sejak menetap di JOHOR, flight menjadi pilihan saya untuk berulang alik ke kampung halaman. Traveloka Malaysia  sememangnya menjadi pilihan!!  untuk mendapatkan harga tiket yang terbaik.
Murah serta senang untuk membuat perbandingan  harga serta tempahan. Semuanya, dihujung jari. Aplikasi ini menawarkan kepada pengguna lebih daripada 100,000+ laluan pernebangan dan 100,000+ hotel di Asia Pasifik.
Banyak sungguh pilihan.Tambahan pula, laman web tersebut super-duper easy untuk digunakan. Mesra pengguna pulak tu.

Dahulu,bila hendak membuat tempahan penerbangan mesti kena open website syarikat-syarikat penerbangan untuk membuat perbandingan harga. Sekarang, hanya perlu membuka satu laman web atau download app sahaja.



Secara ringkasnya, aplikasi ini sangat ringan dan mesra pengguna.Takda lah berat telefon korang kan after download. Gambar kat atas ni yang saya screenshot dari telefon saya sendiri ^_^


Keduanya, aplikasi ini juga membantu korang untuk membandingkan ticket price untuk penerbangan dan hotel.  



Jadi, jimat masa. Seterusnya, ianya menawarkan honest price. Harga memang tidak tipu. Korang  tak perlu la nak risau dengan caj-caj tersembunyi.



Setiap harga yang dipaparkan itulah yang perlu anda bayar. Tambahan pula, cara-cara untuk membuat pembayaran juga memudahkan pengguna.



Bayaran boleh dilakukan menggunakan online banking, kad debit atau kredit serta bayaran tunai.



Yang paling best, mereka provide e-ticket. Haaa takperlu la susah- susah nak cari printer bagai kan. Dengan e-ticket, korang hanya perlu tunjukkan sahaja semasa check-in. Jangan bateri telefon korang kong sudahlah. hahahahaha.



Lastly, promosi kaw-kaw sering diberikan. Takut terlepas nikmati promosi tersebut? Daftarlah segera aplikasi Traveloka yang super awesome ini. Berbaloi-baloi.





Sekarang ni saya nak ajak kawan-kawan semua datang ke Pulau Penang untuk bercuti. Pulau Pinang merupakan salah satu destinasi perlancongan yang popular di Malaysia.  


Apa yang menariknya Pulau Pinang? Aahaaa, terdapat pelbagai tempat tarikan termasuklah tempat kesan peninggalan sejarah, alam semulajadi, pantai dan semestinya makanan.



Disini, saya listkan makanan yang best kat Pulau Pinang yang perlu korang cuba bila datang sini ok. Yaaa, semestinya first choice makanan tempatan ialah Nasi Kandar Penang. Nasi Kandar yang paling popular adalah di Restoren Nasi Kandar Deen ,Nasi Kandar Hameediyah, Nasi Kandar Beratur, Nasi Kandar Kapitan. Pergh! Tengok gambaq kat bawah ni pun dh meleleh ayaq liuq kami!



Selain daripada Nasi kandar, Char Kue Tiaw , Mee Udang ,Pasambur dan Laksa Penang also popular di sini. Char Kue Tiaw dan Mee Udang yang wajib korang try adalah di Char Kue Tiaw Sungai Dua dan Mee Udang Sungai Dua. Kuahnya yang pekat beserta udang yang besar membuatkan makanan ini disebut-sebut dikalangan tourist. Makan sekali pasti nak lagi.




Sekarang ni kami nak share mengenai tempat-tempat menarik dan popular di Pulau Pinang.
  1. Padang Kota Lama.

Disini terdapat Fort Cornwallis dan banggunan Penang City Hall. Datang sini, wajib try pasembur kat Esplanade Park food yang terletak di tepi Fort Cornwallis berhadapan padang serbaguna. Di Medan Renong tepi laut pun ada pasembur. Makanan tempatan ini yang teramatla sedap. Cuba jangan tak cuba ya! Dah kenyang tu pergilah lawat Fort Cornwallis, sebuah kota yang di bina pada 1786. Apa yang korang boleh lihat di dalam kota ini adalah kesan peninggalan sejarah iaitu meriam-meriam lama menghadap laut. Terdapat juga sebuah gereja, stor senjata api, rumah api dan tungu gangsa Kaptem Francis Light. Kawasan ini open every day, start from 9 pagi hingga 10 malam. Harga tiket juga berpatutuan iaitu RM 5.00 untuk kanak-kanak dan RM10.00 untuk tiket dewasa.

  1. Street art Penang.


For your information, Street Art Penang ini memaparkan hasil lukisan Ernest Zacharevic. Sangatlah kreatif dan cantik belaka. Lukisan tersebut boleh dilihat di dinding – dinding banggunan within Georgetown. Jangan lupa untuk sewa basikal untuk mengelilingi Georgetown sambil nikmati pemandangan dan hasil seni lukisan beliau.


  1. Bukit Bendera


Pusat peranginan tanah tinggi ini mempunyai banyak sejarah dan tinggalan penjajah. Dari atas bukit, korang dapat menikmati  view Bandaraya Georgetown yang awesome. Oh ya, sampai sana jangan lupa mencuba ais mango yang super delicious. Pergh!! Makan ais mango sambil menikmati pemandangan indah.

  1. Batu feringgi.


Pantai yang popular dikalangan tourist. Antara activities watersport yang disediakan di sini ialah jetski, waterski, parachuting, berkayak dan lain-lain. Pada waktu malam terdapat deretan kedai yang menjual bermacam jenis cendehati. Rambang mata tengok kesemua barangan di situ.

Okay amacam ? tertarik tak dengan tempat menarik di Pulau Pinang .. ?? Kalau tertarik rancang lah untuk ke Pulau Pinang next time anda bercuti ! Jangan lupa download apps Traveloka ye uolls

Until then , have a nice day everyone !
 

6 comments:

  1. Lepas raya nanti nak start travelog akak dgn anak dara plak...rasanya Penang lokasi pertama kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. penang mmg negeri wajib pergi sbb banyak sangat tinggalan sejarah kat sna kak ^_^

      Delete
  2. Dah banyak kali pergi Penang tapi tak pernah pergi Batu Feringgi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time penang jangan lupa singgah ^_^

      Delete
  3. Hai lieya.. Dah lama bw sini.. Wow... Penang my fav place to vacation.. Hihihi

    ReplyDelete
  4. JM pun kalau nk compare harga tiket flight akan guna traveloka ni

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart