Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 7 February 2013

KENAPA WARNA MERAH DI PILIH UNTUK CHINESE NEW YEAR ?

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people ..
Hari ni sempena Tahun Baru China yang akan menjelang
tak lama lagi , aku nak kongsi
something yang tak semua orang tahu
tentang Tahun baru Cina .


Mengikut kepercayaan mereka turun temurun ,
Ada sejenis makhluk yang diberi nama Nian .
Nian ini adalah mahkluk yang hodoh yg tinggal
di dalam lautan ataupon di kawasan pergunungan.
So setiap tahun baru makhluk ni akan datang dan kacau orang kampung.
Orang kampung semua ketakutan.
Nian akan menyerang dan makan orang kampung especially budak2.
Jadi orang kampung setiap kali Tahun Baru ja
terus jadi risau dan tutup pintu umah depa semua rapat-rapat..
Tapi depa tetap jugak berusaha keras nak halau
si Nian ni...
akhirnya berjaya jugak sebab si Nian ni takut pada warna
merah dan juga bunyi bising...
So setiap tahun baru semua penduduk kampung
membakaq mercun,memasang tanglung warna merah ,
memakai baju warna merah.
Sejak dari hari tu Nian ni tak muncul lagi.
Amalan ni terus di amal kan sehingga sekarang dan menjadi
adat masyarakat cina setiap tahun
apabila tiba nya Tahun Baru Cina....


source : Wikipedia

4 comments:

  1. info yang menarik... aunt saya kahwin dengan org cina,, jadi boleh la saya tahu tentang perayaan tahun baru cina...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanxx for reading, orang cina ni banyak adat2 dan kepercayaan yang kebanyakan kita xtau, jadi kena la banyak membaca dan mengkaji tentang mereka ni :)

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart