Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 1 June 2017

BEKERJA TENGAH PANAS DI BULAN PUASA

Assalamualaikum.................

Anyeonghaseyo beautiful people and fellow friend ...

Dah Ramadhan ke 6 alhamdulillah masih lagi bertahan ....

Start ja bulan puasa , tiba-tiba tempat kerja yang suam-suam kuku tiba-tiba aktif kembali...


That day pagi pagi tu muka still ceria lah siap pakai inner neck kau.

Terlupa plak aku nak pi berjemur tengah panas ..

Lepas tu baru lah reti best ke tak best tu dok melilit tudung sakan 


Bila mai masa tengah hari tengok lah habes keremot tudung aku nehhh..

Hangat tu tak tau nak cerita lah kalau boleh minum air tu memang heaven lah...

Tapi kami still bertahan lagi demi sayang kat puasa ...

Memang kalao ada kolah air aku dh terjun ke dalam berenang kat sana.


Masa ni pukul 12 tengah hari memang matahari pun terpacak atas kepala dah ...

Bayang kan lah kami berjalan nak dekat separuh km gak la .... 



Las-las hakak tak mampu lagi terus terduduk dan berteduh di bawah pokok  dan tengok saja.

Hakak tak mampu bertahan lagi macam nak pengsan rasa nya.


Las-las tu give up dah terus je berjalan balik ke kereta then balik ofis ...

Pastu mandi dan solat untuk mendapatkan kesegaran kembali...



Ceria sikit wajah ku selepas mandi hahaha......

Tapi hari tersebut memang penat sesangat walau pun hakak tersenyum....


Las-las malam tu balik berbuka minum air je tak makan ...

Dalam pukul 10 malam tu baru lah makan sebab terlalu dahaga seharian berbumbung kan langit ,,

Esok kena hadap lagi benda nii , semoga sentiasa tabah ...

Bye!

Sunday, 28 May 2017

1ST DAY OF RAMADHAN 2017

Assalamualaikum....

Anyeonghaseyo beautiful people and fellows friend ....

Yesterday 1st day of Ramadhan memang penat gila lah sebab berjalan tengah panas pastu marah plak kat budak kerja sebab tak dengar kata , eh belagak bos lak haha..



Sememang nya kalau bekerja tengah panas macam ni darah pun naik tak menentu ...

Balik je dari site terus pengsan tak ingat dunia ..

Pastu balik rumah je terus pergi mandi nak segarkan diri dan tunggu masa nak gi bazar,



1st day of Ramadhan , berbuka dengan nasi kerabu dan air cendol..

Semua nya jasa membeli di bazar Ramadhan yang terletak di Taman Sri Pulai.

Semalam tu dah round 3 bazar Ramadhan dan yang paling banyak makanan tu kat Taman Sri Pulai je .
Petang ni nak menjengah ke sana lagi dan tak sure nak beli apa ...

Okay  bye for now ^_^

Saturday, 27 May 2017

Jom Bercuti Di Pulau Pinang Dengan Bajet Rendah

Assalamualaikum........

Anyeonghaseyo beuautiful people and fellows friend..

Gigih nya menyiapkan entry ini dalam kesibukan kerja yang dah mula start nak sibok ....


Sejak menetap di JOHOR, flight menjadi pilihan saya untuk berulang alik ke kampung halaman. Traveloka Malaysia  sememangnya menjadi pilihan!!  untuk mendapatkan harga tiket yang terbaik.
Murah serta senang untuk membuat perbandingan  harga serta tempahan. Semuanya, dihujung jari. Aplikasi ini menawarkan kepada pengguna lebih daripada 100,000+ laluan pernebangan dan 100,000+ hotel di Asia Pasifik.
Banyak sungguh pilihan.Tambahan pula, laman web tersebut super-duper easy untuk digunakan. Mesra pengguna pulak tu.

Dahulu,bila hendak membuat tempahan penerbangan mesti kena open website syarikat-syarikat penerbangan untuk membuat perbandingan harga. Sekarang, hanya perlu membuka satu laman web atau download app sahaja.



Secara ringkasnya, aplikasi ini sangat ringan dan mesra pengguna.Takda lah berat telefon korang kan after download. Gambar kat atas ni yang saya screenshot dari telefon saya sendiri ^_^


Keduanya, aplikasi ini juga membantu korang untuk membandingkan ticket price untuk penerbangan dan hotel.  



Jadi, jimat masa. Seterusnya, ianya menawarkan honest price. Harga memang tidak tipu. Korang  tak perlu la nak risau dengan caj-caj tersembunyi.



Setiap harga yang dipaparkan itulah yang perlu anda bayar. Tambahan pula, cara-cara untuk membuat pembayaran juga memudahkan pengguna.



Bayaran boleh dilakukan menggunakan online banking, kad debit atau kredit serta bayaran tunai.



Yang paling best, mereka provide e-ticket. Haaa takperlu la susah- susah nak cari printer bagai kan. Dengan e-ticket, korang hanya perlu tunjukkan sahaja semasa check-in. Jangan bateri telefon korang kong sudahlah. hahahahaha.



Lastly, promosi kaw-kaw sering diberikan. Takut terlepas nikmati promosi tersebut? Daftarlah segera aplikasi Traveloka yang super awesome ini. Berbaloi-baloi.





Sekarang ni saya nak ajak kawan-kawan semua datang ke Pulau Penang untuk bercuti. Pulau Pinang merupakan salah satu destinasi perlancongan yang popular di Malaysia.  


Apa yang menariknya Pulau Pinang? Aahaaa, terdapat pelbagai tempat tarikan termasuklah tempat kesan peninggalan sejarah, alam semulajadi, pantai dan semestinya makanan.



Disini, saya listkan makanan yang best kat Pulau Pinang yang perlu korang cuba bila datang sini ok. Yaaa, semestinya first choice makanan tempatan ialah Nasi Kandar Penang. Nasi Kandar yang paling popular adalah di Restoren Nasi Kandar Deen ,Nasi Kandar Hameediyah, Nasi Kandar Beratur, Nasi Kandar Kapitan. Pergh! Tengok gambaq kat bawah ni pun dh meleleh ayaq liuq kami!



Selain daripada Nasi kandar, Char Kue Tiaw , Mee Udang ,Pasambur dan Laksa Penang also popular di sini. Char Kue Tiaw dan Mee Udang yang wajib korang try adalah di Char Kue Tiaw Sungai Dua dan Mee Udang Sungai Dua. Kuahnya yang pekat beserta udang yang besar membuatkan makanan ini disebut-sebut dikalangan tourist. Makan sekali pasti nak lagi.




Sekarang ni kami nak share mengenai tempat-tempat menarik dan popular di Pulau Pinang.
  1. Padang Kota Lama.

Disini terdapat Fort Cornwallis dan banggunan Penang City Hall. Datang sini, wajib try pasembur kat Esplanade Park food yang terletak di tepi Fort Cornwallis berhadapan padang serbaguna. Di Medan Renong tepi laut pun ada pasembur. Makanan tempatan ini yang teramatla sedap. Cuba jangan tak cuba ya! Dah kenyang tu pergilah lawat Fort Cornwallis, sebuah kota yang di bina pada 1786. Apa yang korang boleh lihat di dalam kota ini adalah kesan peninggalan sejarah iaitu meriam-meriam lama menghadap laut. Terdapat juga sebuah gereja, stor senjata api, rumah api dan tungu gangsa Kaptem Francis Light. Kawasan ini open every day, start from 9 pagi hingga 10 malam. Harga tiket juga berpatutuan iaitu RM 5.00 untuk kanak-kanak dan RM10.00 untuk tiket dewasa.

  1. Street art Penang.


For your information, Street Art Penang ini memaparkan hasil lukisan Ernest Zacharevic. Sangatlah kreatif dan cantik belaka. Lukisan tersebut boleh dilihat di dinding – dinding banggunan within Georgetown. Jangan lupa untuk sewa basikal untuk mengelilingi Georgetown sambil nikmati pemandangan dan hasil seni lukisan beliau.


  1. Bukit Bendera


Pusat peranginan tanah tinggi ini mempunyai banyak sejarah dan tinggalan penjajah. Dari atas bukit, korang dapat menikmati  view Bandaraya Georgetown yang awesome. Oh ya, sampai sana jangan lupa mencuba ais mango yang super delicious. Pergh!! Makan ais mango sambil menikmati pemandangan indah.

  1. Batu feringgi.


Pantai yang popular dikalangan tourist. Antara activities watersport yang disediakan di sini ialah jetski, waterski, parachuting, berkayak dan lain-lain. Pada waktu malam terdapat deretan kedai yang menjual bermacam jenis cendehati. Rambang mata tengok kesemua barangan di situ.

Okay amacam ? tertarik tak dengan tempat menarik di Pulau Pinang .. ?? Kalau tertarik rancang lah untuk ke Pulau Pinang next time anda bercuti ! Jangan lupa download apps Traveloka ye uolls

Until then , have a nice day everyone !
 
Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart