Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 23 May 2017

HO CHI MINH TRIP - HALAL FOOD

Assalamualaikum.............
Anyeonghaseyo beautiful people and fellows friend ..
Today is my last day at hometown sebab malam ni dah nak kembali
AOR-KL-JB
Harap sangat dapat siapkan update untuk trip Ho Chi Minh ni dan berharap jugak dapat aktif berblog macam zaman-zaman muda dulu...
Hari ni saya nak sambung lagi cerita pasal makanan halal kat HCM.
Seperti yang pernah saya baca kat blog-blog which i could not name them all sebab ramai dan banyak sangat yang menulis pasal HCM ni .. yang saya boleh sebut pun 1 je lah sebab tuan punya belog memang dah lama kenal di alam maya iaitu JM  melalui blog Jari Manis ... Thanks JM secara tidak langsung awak menolong percutian saya kali niii ^_^
Musa Karem ni ada lah restoren pertama yang kami jejakkan kaki semasa sampai ke HCM.
Makanan yang kami makan pada hari tersebut adalah nasi goreng..
Harga adalah dalam lingkungan RM17 ke RM20 sepinggan ^_^
Agak mahal kan kalau nak bandingkan kat Malaysia yang harga nya jauh lebih murah.
But since kita nak mencari yang halal so kena hadap je lah mahal pun asalkan dapat makan dan penyakit gastrik tak menyerang


Ini lah dia nasi goreng yang di maksud kan oleh saya sebentar tadi ...

Masa Anis makan nasi goreng tu pun makan tak habes tapi wajib tapau sebab mahal kan...

Masa kami makan tu terlampau awal sangat ..

Dok bajet masa tu dah tengahari rupanya baru pukul 10 , kihkihkihkih







Gambar kat atas ni pulak dari Restoren Amin..

Saya tak sure nama penuh Restoren tersebut tapi yang ingat nya Amin je..

Makanan dia not bad lah tapi harga dia pergh meletop kebabom mahal..

Total damage that night is RM 76 lebih kurang sebab siang nya makan ala kadar je masa ikut trip ke Mekong River tu ...


Kedai ke 3 yang kami makan adalah Restoren Haji Osman tapi hanya 1 gambar ni je yang berjaya di ambil sebab nya masa tu dah kelaparan sampai tak ingat nak take pic langsung...

Okay di antara ke 3 restoren ini yang menjadi pilihan sis adalah Restoren Haji Osman ye uolls...


Selain makan kat restoren yang di senaraikan di atas , kami jugak makan Kebab Vietnam yang di jual guna motor nii.. Memang sedap ye uolls sebab boleh di katakan kalau malam je mesti makan benda ni.. Harga nya dalam RM6 sahaja ...


Yang paling penting sekali kekakak suka sangat dengan kopi vietnam ...

Starbuck pun kalah dengan kopi vietnam yang menyengat niii

Sehari agak dalam 3 ke 4 kali melantak kopi  niiiii ,,,,

Nampak dak betapa rakus nya kekakak melanggah air kopi tu...

Ok bye!!!!


HO CHI MINH TRIP - MEKONG DELTA RIVER CRUISE TRIP PART 1

Assalamualaikum.............
Anyeonghaseyo beautiful people and fellows friend ^_^
Warning : This entry content a whole lots of photo !!
Bismillahirahmanirahim ... Mari kita mulakan laporan ringkas pada hari kedua aku dan Anis di bandar Ho Chi Minh..
Masa hari pertama lagi kami dah survey harga trip untuk ke Mekong dan boleh di katakan banyak jugak lah tempat yang kami tanya untuk dapatkan harga yang tiptop dan terbaik termasuk lah hotel tempat kami menginap.
Most blog yang saya baca sebelum ni suggest untuk ambil pakej dari hotel je tapi di sebab kan hotel kami menawarkan harga yang agak mahal jadi kami survey kat luar je dan dapat pakej untuk ke mekong river tu dengan harga 240k dong which is equal tu lebih kurang RM 46++ ..


Pada hari yang telah di tetapkan , iaitu 2nd day kitorang di HCM at about 7.45 pagi , kami dah tercangak dah menanti bas yang di jadual kan untuk mengambil kami berdua ke Mekong Delta.

Lebih kurang pukul hampir pukul 8 pagi bas yang di nanti telah pun tiba ..
Apa lagi kami bergegas naik ke atas bas. Betul lah dari blog yang saya baca sebelum ni yang kerusi atas bas dia memang kecik ...

Perjalanan ke Mekong Delta mengambil masa lebih kurang 2 jam ... So sepanjang 2 jam tersebut dapat lah kami menikmati pemandangan sekeliling . But some of the time tu terlelap jugak lah ...


Sebelum kami betul-betul sampai ke jeti nak pergi ke Mekong Delta tu bas stop kat satu tempat ibadat yang ada berhampiran dan of course lah tempat ibadat tersebut adalah tempat ibadat Buddha since the biggest religion kat Vietnam adalah Buddha.




Pemandangan kat dalam ni okay jugak sebab banyak tanaman dan bunga-bunga yang cantik...

I was so mesmerized by the mosaic they used to build this place ..(boleh tengok contoh kat atas yee )




Tengok lah patung buddha kat belakang tu besaq gedabak ....





 Some of the flowers yang buat iolls teruja sangat

 Pandangan hadapan si buntal yang boncit ...


 Sis teruja sangat dengan kayu api ni, tapi yang sis nak marah sangat tu sebab adik sis ambil gambar sis tak berapa cantik so sis frust sangat








Oh my banyak lak gambar .. ni belom sampai ke tempat yang di tuju lagi..

Can i give it a wrap dan sambung ke part 2 untuk gambar yang lain ???

Okay great ... till next update uolls ^_^

Bye

Monday, 22 May 2017

HO CHI MINH TRIP - THE RAINING WEATHER

Assalamualaikum............

Anyeonghaseyo beautiful people and friends all around the world..

At the time when i went to Ho Chi Minh , i have to face rain everyday..

So a raining coat is a must when you have to go from place to place by walking ..






Kalau kat negara sendiri for sure tak pakai dah macam ni.

Tapi sebab kat negara orang kan dan ramai lak yang pakai macam ni so tak de lah keberatan sangat..

Walaupun terpaksa menempuhi hujan time nak pergi shopping, semua nya berjalan dengan lancar..

Kat sini kalau tak hujan macam ni panas ya amat ...

Keadaan panas nya sama macam kat Thailand ^_^

Okay ...next post will update about Mekong River ...

Bye!!



Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart