Followers

BERPANTANG SELEPAS KEGUGURAN.

Assalamualaikum ... 


Anyeonghaseyo beautiful people. Hari ni genap lah hari ke 18 sis berpantang setelah keguguran pada 27hb Jan lalu .. Selama tempoh dua minggu ini, sis banyak merujuk kepada Mr. Google tentang pelbagai perkara yang berkaitan dengan pantang setelah keguguran.
Minggu first sis berpantang kat umah sewa di Pulau Pinang , tempat sis bekerja . Sebab hubby kerja so macam kesian pulak nak tinggalkan dia sorang-sorang kat umah tu time tengah berduka lara . Lagipun sis cuma keguguran je kan . Kalau beranak memang ku tinggal jugak lah , kihkih ^_^.
So di minggu pertama tu sis jaga diri sendiri .. Everyday sis memang memasak masakan seperti orang berpantang . Sis banyak refer kat google, mak dan adik sis yang pernah beranak. Walaupun hari-hari akan menu yang sama ja , sis redho.. Terpaksa kan .. Demi untuk kesihatan diri sendiri juga . Betul tak .. ^_^ 


Antara sayur yang menjadi pilihan sis semasa berpantang adalah :
(a) bayam 
(b) Sawi
(c) Carrot
(d) Brokoli
(e) Pak Choy
(f) Asparagus 
(g) Kentang 
(h) Tomato
Yang ni je la kot yang sis makan kalo ikut refer kepada google dan lain-lain nya tu.. Yang lain harus 
tak yang makan pun tak pa .. 


Buah-buahan pulak yang menjadi pilihan sis sudah tentunya adalah 
(a) Oren
(b) Apple 
(c) Lemon
eh ni je ? Haah ye lah ni je buah yang sis nikmati untuk 2 minggu ni ..
Bahan wajib dalam masakan sis setiap hari adalah beberapa bahan - bahan seperti berikut 
(a) Halia
(b) Lada Hitam
(c) Bawang Putih
(d) Bawang Merah


Air minuman pulak yang menjadi pilihan sis sudah tentunya air putih ye kengkawan. Tapi air bancuhan pun ada minum gak seperti 
(a)Milo
(b) Horlicks.
(c) Susu..
Actually sis ada modified sedikit menu berpantang sis yang berbeza sikit daripada orang yang berpantang beranak .. Contoh nya makanan dalam pantang yang orang beranak tak boleh makan sebab effect kepada anak atau perkembangan susu . so yang makanan berkaitan macam ni sis bedal sahaja kecuali lah makanan yang berangin dan sejuk. Yang tu memang sis betul-betul jaga .
Pernah sekali sis termakan macadamia cookies .. Apa lagi angin satu badan . sis punya family memang alergik kacang .. Nenek sis pun meninggal time berpantang di sebabkan termakan kacang . so memang sis betul-betul kena titik beratkan hal ini. 
Alhamdulillah 2 minggu berlalu dengan tenang. Macam sis ada baca kat google , kebanyakan wanita berkerjaya berpantang keguguran selama 2 minggu sahaja . Tapi kalau ikutkan sepatut nya kena pantang macam orang beranak jugak. So sis harus istiqomah untuk betul-betul berpantang macam orang beranak jugak. Sis harap dapat teruskan kalau boleh sampai lah 100 hari.Tapi menurut mak bidan , banyak makanan yang harus berpantang untuk tempoh 6 bulan dan ada jugak yang setahun ...
Apa pun sis redha sahaja sebab untuk diri sendiri jugak kan bukan untuk orang lain sebab nanti tua-tua yang sakit tu pun kita , bukan nya orang lain... Akhir kata sis harap kawan-kawan tolong doakan kesihatan sis dan doakan juga sis dapat mengandung lagi dalam masa yang terdekat ini..
Sekian .. ^_^

Sweet pea.


Sweet pea.
That day , I still cant decide what u should call me , whether its mommy or mama ..
I went window shopping to see what i should buy u ..
Even tho its too early yet i was so exited ..  
I still remember that day i was thinking about whose face u will take ,
whether its me or your daddy .
I was so exited for your birth which is in September .
I was hoping you would be a girl while daddy think you are a boy.
But we never care whats your gender as long as you are healthy and safe.
The time was running so slow that day i was so eager to wait for u to grow .
But then when its happen , it seem like we never had a chance to meet u at all.
All our hopes and dreams shattered in a days ..
What else should we feel other that heart broken.
The apple of our heart is gone and we still can believe its true.
How to hold back this tears when all we could do is cry and cry our heart out ..

Sweet pea..
You are our first experience ..
With you i was blessed to be  a mom.
Even one day i have another , i will still remember you.
Because from u we learn to be better .
We learn the price of losing something as precious as you.
Yes you are so precious to us for we had wait to have you for way too long.
But we should accept the fact that you are gone .
I thanks god for giving me a chance to be with you even for just a lil while.

Sweet pea,
Mommy and daddy love u so much 

Lieya Von Jay
6 Feb 2019



MISCARRIAGE AT SIX WEEKS :( PART 2

Assalamualaikum......... 

Continued dari Post terdahulu



27 Januari 2019

Pagi yang hening dan sunyi tu aku bangun. Walaupun ahad , En. Suami memang kerja ,dan aku berhajat nak kerja juga sebab nak overtime dan siapkan kerja-kerja yang simple-simple yang terbengkalai sebelum ini seperti kerja-kerja filing dan seangakatan dengannya. Sejak semalam memang ada cairan koko keluar dan pagi ini fresh blood pulak menyusul. Hati dah mula cuak gila tapi hanya mampu berdoa . Sebab ada google pasal benda ni jugak so memang berdoa yang kandungan aku tak da apa-apa. Teruskan je sembahyang subuh macam biasa dan masa part nak berdoa tu berjurai ayaq mata.. Memang takut sebarang kemungkinan yang mungkin berlaku kepada penghuni rahimku ini.. 

Dah siap-siap terus pergi ke tempat kerja macam biasa. Nak sarapan masa tu memang dah rasa tak lalu sebab dah risau sangat. Kebetulan hari ni memang hari appointment dengan doktor panel tu kan. Asalnya en suami memang tak bagi pergi dah sebab doktor tu jenis tekan-tekan perut kuat sangat , tapi bila dah jadi cemni , memang kena pergi jugak la. Dalam tak lalu makan tu aku suap jugak la walaupun tak habis . Sebab pikirkan kita sharing makanan dengan kandungan kan so telan jugak. Darah mula keluar lagi. At first memang tak nak cakap kat en suami sebab tau dia kalau risau sampai tahap tak leh nak makan apa pun . So sebab dh risau sangat , aku pun cakap jugak.. Apa lagii, dia yang memang datang kat aku dengan tujuan nak amek nasi sarapan terus terbantut. 

Aku selamat sampai kat klinik tu... Boleh pulak dah sampai cam terpikir balik , eh kenapa lah aku pergi sendiri ? Kalau ada apa-apa terjadi kat aku cam na lah aku nak balik ... Rasa cam bodoh sangat dengan tindakan berdikari aku yang tak kena pada tempat nya . Dalam masa yang sama , sakit tu sekejap ada sekejap tak ada. Sampai giliran aku , terus masuk kat tempat scan . Aku cakap kat doktor yang pagi ni aku bleeding. Doktor tanya aku ni tak cukup rehat ke apa . Kalau ikutkan kerja aku memang lah aku tak cukup rehat .. dengan stress sepanjang masa . Dia scan memang baby ada lagi.
6 minggu 2 hari. Masa tu memang rasa lega yang amat sangat ... At least nampak masih ada kantung kat situ.

Doktor bagi aku mc 5 hari untuk aku rehat . Dia bagi ubat penguat rahim juga . Dia suruh aku rehat secukup nya dan jangan pikir stress ja . Aku pulang dengan perasaan lega . Dalam perjalanan rasa sakit tu tetap ada . Sekejap ada sekejap tak ada . Agak nya macam contraction la kot. Sampai ja kat tempat kerja aku terus mencari en suami dulu.. Sebab dia dah risau sangat. Bila dh tunjuk imej dari scan tadi dia pun rasa lega.                                                                                        Hari yang sama ada janji gak dengan abg ipar nak ke JPJ atas urusan . Dia pun otw nak jemput aku kt pejabat. Sampai je kat pejabat , aku rehat seketika . Memang ingat nak tunggu abg ipar tapi , tak sangka pulak sakit makin lama makin teruk plak.. Rasa macam nak beranak ja .. Terus call abg ipar dan tanya dia kat mana dan cakap tak jadi nak pergi hari tu sebab sakit sangat-sangat. 

Call en suami , tapi tak dapat . Dia off phone pasal nak setting simkad .. Aku terus bergegas ke kereta . Tak tau nak buat cam mana lagi aku terus hon ja . Dia pun datang ke kereta dan terkejut tengok keadaan aku. Dalam keadaan cemas , dia bawa aku balik ke rumah . Masa tu sakit hanya Allah ja yang tahu. Dalam masa yang sama tetap berdoa semua nya akan okay. Sampai je kat umah terus masuk ke bilik air . Darah masih keluar dan kali ini semakin banyak , dan tiba-tiba aku terasa ada sesuatu yang lebih besar keluar dan sejurus selepas itu perasaan sakit itu mulai kurang . Mujur lah aku tahan dengan tangan . Sah! memang aku dah keguguran .. Sesuatu seperti seketul daging sebesar tapak tangan keluar bersama ketulan darah.

Aku panggil en suami. dia tak mampu nak melihat .Sedih .. Akhirnya aku keguguran juga. Kecewa yang teramat sangat masa tu. Pada hari yang sama jugak kami bertolak balik ke Perlis. Kalau kat Penang kami pun tak tau macam mana nak uruskan kandungan yang gugur tu. Sampai kat umah mak yang uruskan semuanya . Memang yang sebesar tapak tangan tu uri agaknya. Bila di basuh sebelum nak ditanam tu sama macam seketul daging .

Redha dan pasrah saat itu .. Tak tau salah nya di mana . Mungkin Allah tak izinkan kami untuk mempunyai anak lagi. Tapi aku bersyukur di beri peluang walaupun hanya sebulan lebih , Allah bagi nikmat mengandung tu. Semoga Allah memberikan rezeki yang lain kepada kami di masa akan datang. Tak mungkin aku menyalahkan takdir atau sesiapa pun di atas segala yang berlaku kepada kami suami isteri. 27 Januari 2019, Tak mungkin aku lupakan tarikh ini. Hari ni aku keguguran setelah 6 minggu 2 hari bersama kandungan ini..

The end ..

Misscariage at 6 Weeks :( Part 1

Assalamualaikum ...............
Anyeonghaseyo beautiful people .. Sekarang baru masuk minggu bercuti panjang. 
Ya. Setiap tahun kalau raya cina memang macam ni .. Cuti tak pernah tak panjang. Paling sikit pun 7 hari , paling panjang semestinya 9 hari. 

Tapi , untuk tahun ini , tak sangka cuti raya cina terpaksa di ambil awal .. Sebab tak di sangka kandungan yang baru mencecah 6 minggu telah mengalami keguguran .. Sedih :(

Saya disahkan mengandung pada awal tahun 2019 . Period memang tak tetap. Last datang bulan adalah pada November 2018. So memang tak expect langsung akan lekat anak tapi time dapat tau pregnant tu pun masih baru-baru lekat je lagi. Masa tengah tunggu period datang saya memang tak cek pun pakai pregnancy test at home tu.. Sebab sebelum-sebelum ni cek memang tak ada dan mengecewakan .. So i decided to wait until day 60. Tapi pada hari yang ke 58 , saya dah start pening-pening yang perasaan pening tu tak macam biasa . 

Actually saya memang dah beli benda alah tu . Tapi saya sengaja tunggu lama sikit sebab tak nak cepat-cepat check sebab takut keciwa je kan .. So sebab dah pening sangat keesokan nya pagi tu memang saya try cek la .. Pada mula nya garisan memang ada satu je ... Okay lah redha ja masa tu sebab memang tahu kita bukan sejenis subur.. Tapi lepas beberapa ketika saya pergi cek lagi dan tengok ada 2 line , yang mana line ke dua sangat pudar. 

Sebab kite memang tak de pengalaman langsung kan dalam bab mengandung ni, walaupun umur memang dah agak senja , saya pun snap gambar dan hantar kepada emak dan adik saya , sebab nya adik saya dah beranak dua so dia mesti lebih tau kan.. Dan jawapan yang diberikan amat lah positif iaitu ya saya memang mengandung ^_^ 
Masa tu saya memang sangat-sangat happy sebab kita pun dah kahwin setahun lebih dah kan . En.Suami pun happy tapi dia sembunyikan kegembiraan sebab kan kite tak pergi klinik cek lagi.
Mak pun pesan jangan pergi lagi sebab kandungan masih baru dan kalau scan pun memang tak nampak apa pun ...

So new year kami dah memang rancang nak ke KL. Ada urusan di Kedutaan untuk mendaftarkan perkahwinan kami yang berlangsung tempoh hari . Disamping nak sambut new year.
Tapi at the end bunga api pun kami tak dapat tengok sebab risaukan kandungan aku dan pada hari tersebut kami terlampau banyak sangat berjalan. Kami kat KL pun dalam 3 hari jugak lah macam biasa menumpang di rumah adik .

Selepas seminggu dari tarikh aku buat testing tu, kawan dah ajak pergi klinik untuk scan .
Sebab office kitorang memang ada klinik panel , apa lagi kami pun pergi lah ke klinik tersebut dan scan , malang nya memang tak nampak apa pun. So doktor bagi tarikh untuk appointment pada 27.Jan.2019 untuk scan semula . Dia cakap rahim dah kembang so kemungkinan besar memang ada la cuma sebab usia terlampau baru lagi so memang tak nampak apa-apa lagi.

Dalam tempoh menanti waktu untuk perjumpaan seterus nya , aku tetap berdoa dan berdoa . Harap kandungan aku ini sihat dan membesar dengan jaya nya . Dan setiap hari memang aku dilanda pening ringan dan rasa mual-mual . Aku dah start jaga pemakanan dan mula makan makanan yang seimbang.
Kerja berjalan macam biasa cuma setelah tahu aku mengandung , pergerakan dihadkan dan memang tak seaktif dulu. Kebetulan office mate aku juga mengandong cuma dia lebih awal sebulan. 

Satu hari tu lepas minum air mango shake , aku start pening . Pening yang berat sampai aku terpaksa mc keesokan harinya . Sebab siang hari tak ada yang bawa ke klinik, malam tu baru lah aku ke klinik bersama en. suami. Tapi kami tak ke klinik panel sebab klinik panel tu memang jauh dari rumah. Kami pergi klinik yang dekat je . End up that night aku scan perut aku disebabkan doktor perempuan yang memang pandai persuade. Sebab dari apa yang aku cerita kat dia , dia boleh rasakan kalau hari ni scan memang nampak dan apa yang dia kata memang betol.... dan aku dapat lihat memang ada kantung tu berbentuk bulat dan hati ku berbunga sangat . Keluar je dari bilik doktor terus tunjuk gambar tu kat En.Suami dan dia pun tersenyum happy... Wajah kegembiraan itu sampai sekarang masih terbayang-bayang di mata. Baby masa tu baru 4minggu 5 hari. 

Setiap malam aktiviti sebelum tidur aku tengok YOutube untuk tengok video perkembangan bayi. Sebab curious sangat kan baby dah besar mana and so on and on. Masa kandungan baby dan masuk 5 minggu lebih , En.Suami terpaksa balik ke kampung untuk chop pasport selama seminggu.
So tinggal lah aku seorang diri kat umah . Tapi sebab kat umah memang ada kawan yang keja sekali kan (kami tinggal umah company) so technically bukan berseorangan jugak lah. Cuma dalam seminggu tu 2 x kot aku berseorangan. Minggu tu jugak syarikat ada buat jamuan raya cina buat pekerja-pekerja disamping ada cabutan bertuah dan cash money untuk pekerja . Malam tu aku dilantik sebagai tukang bagi hadiah untuk cabutan bertuah.

Memang tak dinafikan malam jamuan tu aku sedikit kepenatan, di sebabkan terpaksa turun naik stage disamping terlampau kenyang dengan makanan . Tapi malam tu kesilapan nya aku ada makan kambing golek walaupun dalam kuantiti sedikit ... Malam tu setelah pulang dari jamuan , aku sukar untuk melelapkan mata dan malam tu juga aku dan kawan berbual panjang. ya selama en suami tak da aku tidur dengan kawan aku. So keesokan hari nya aku pening teramat sangat tapi aku tak telan ubat . Just minum air sarang burung layang-layang sahaja . Dan kawan aku ada picit-picit leher aku dan pening aku hilang petang tu juga . 

Aku bekerja macam biasa sambil menanti hari Sabtu menjelang tiba . Sebab en suami akan pulang pada hari sabtu. Ramai pulak kawan-kawan yang tegur muka aku pucat. Even masa tu aku pakai lipstick. So ada kerisauan jugak di dalam hati tapi pikir-pikir mungkin sebab ada talesimia kan so aku abaikan saja. 

Sabtu yang dinanti menjelang tiba . Aku memang kerja halfday. Lepas kerja hari sabtu terus bertolak ke Airport Bayan Lepas. Sebab En suami punya flight dalam pukul 3 baru landing , aku singgah Queensbay untuk cari makan dulu. Nak tunggu sampai pukul 3 , mau kebulur dulu. 
Pukul 3 tu memang akan jadi pukul 4 sebab nak clearance kat Imigresen lagi kan.. 
So sampai masa aku ke Airport , memang en suami dah tunggu dah kat sana . 
So kami balik singgah Tesco beli barang basah nak masak untuk en suami nasi lemak. 

Malam tu memang perasan ada cecair koko keluar . Check kat google kata tak da apa .. Esok nya tu 27hb Jan dan memang tarikh untuk check up tu kan ... Fikir-fikir memang nak pergi sebab nak tengok keadaan baby . Pastu pagi 27hb tu ada pulak spotting fresh blood. Lagilah akak risau .
Pagi tu time solat berjurai air mata minta Allah berikan perlindungan kepada baby ..
27hb tu jatuh pada hari ahad dan memang bercadang nak ot pada hari tersebut .
Dan tak sangka plak 27hb tersebut , I miscarriage at 6 weeks.
The saddest moment ever for both me and hubby ..
To be continued :(




UJIAN SARINGAN HIV UNTUK MENDAFTARKAN PERKAHWINAN

Assalamualaikum............
anyeonghaseyo beautiful people all around da globe. Last time sis ada post tentang 
Surat Kebenaran Berkahwin daripada Kedutaan Indonesia ..
So kali ni sis nak kongsi pulak pengalaman semasa mengambil ujian saringan HIV yang mana memang sangat lah wajib untuk dibuat bagi pasangan yang ingin berkahwin.
Untuk saya iaitu pengantin perempuan , memang telah disediakan borang untuk ujian tersebut.
So kami dah sampai kat Klinik Kesihatan Kangar pada hari kejadian , tiba-tiba nurse minta borang yang sama jugak untuk en suami ... Apa lagi terpaksa lah patah balik ke rumah untuk print keluar borang tersebut untuk encik suami pulak. Nasib baik lah klinik dengan rumah tu jarak dalam 2km sahaja , kalau tak jenuh jugak la kan ... Nurse tu cakap tak apa , awak buat dulu.. 
Kalao saya buat dulu pun esok-esok kena datang lagi untuk teman en suami pulak...
So better balik pi ambil je borang dan buat sekali ja senang cerita ^_^


Ujian HIV ni mengambil masa yang sangat lah singkat disebabkan Perlis memang negeri kecik dan memang tak ramai orang sangat pun .. Kalao tak salah ada dua pasangan je termasuk kami berdua ...
So lepas dah kena cucuk hujung jari dan memang non reactive lah kan... so boleh terus kan ke next step pulak ^_^