Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 17 May 2013

TRIP TO HATYAI - PART ONE - THE JOURNEY.

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people..
How` s life....
Sekarang ni nak ceta pasal trip saya 
dan kengkawan opis ke HATYAI...
Sebenaq nya kami dah lama rancang nak pi..
At last menjadi jugak.
11 May 2013 .
Pukol 7 pg dah bertolak dari rumah,
and then jemput kawan-kawan semua..
kami amek package dari CTC Recreation Sdn Bhd.
Yang kat gambaq di bawah ni lah.. 
package van + tour guide + hotel = RM900.
Since kami memang ada 9 orang
so each one kena bayar RM100.
Bilik dapat 3 bijik. 
Walaupon bilik tu ada katil yang boleh 
muat dua orang ja.. 
tapi tetap puas hati.
Nanti lah utk episode yang seterus nya
kiter akan ceta bab hotel pulak yer.. :)

Tengok hah muka pon dh jadi bengang.
sebab van tak sampai lagi.
tunggu kat sini sejak pukul 8 .
Tapi pukul 9 lebih baru uncle tu mai.. 
sebab ekotjam Thailand lambat 1 jam dari jam kita..
Uncle tu memang umah dia kat Hatyai pon.

tempat ni macam R & R jugak la.
so makanan dia memang mahal.
mula2 sampai kat sini orang tak ramai.
Tapi lama kelamaan makin bertambah.
Memang ramai betol orang yang nak pi Hatyai.
kat sini ada tempat nak tukar duit,
mini market dan gerai2 makanan.
roti canai biasa ja sebijik RM1.70.
Memang katok kepala gila-gila.
Tapi ada jugak yang makan. 
Yelah pagi-pagi camni semua tak sempat nak breakfast kan.
so mahai tak mahai pon kena jugak lah.
Kiter just beli roti ikan bilis
yang rega RM1 ja. 

tengok lah manusia dh mula membanjiri kawasan ni..
Tadi kosong ja tak dak org.
sambil tunggu sambil amek gambaq.
Kira berakaq jugak la baru uncle tu sampai.


Kiter tukaq duit banyak ni ja.
RM200 tapi dapat dalam 1920 bath sahaja..
Kalo bawak duit banyak lagi.
mesti lagi best!


Pukul 9.30 lebey kurg van pon sampai,
tengok la muka dh pon tersenyum sbb 
tak sabaq nak pii. yeay...


kiter , kak nurul and anis 
dok kat row belakang sekali taw.. 
betol2 atas tayar.. so kalo
uncle tu bawak laju kami pon sama2 melambong.

ini pulak kakak Gunawaty, Chia Yen dan Shirley..
semua pon muka heppy :)

tengok tu sign board tunjuk arah depan
lagi sikit nak sampai kat sempadan 
malaysia - Thailand.


Dah sampai kat kaunter Imegresen ni
kena plak jalan kaki utk cop 
border pass...


kat sini lgsung tak dak org,
so proses mengecop berjalan dgn lancar skali.. 


kiter dan shirley .
pendek nya kiter,
sbb shirley ni paling tinggi kt ofis kiter
yang ni pulak kaunter immigresen Thai.
Ramai gila2 org dok beratoq.
10 minit jugak la tunggu baru siap smua.


mari kita berposing dulu..
sebelom melangkah masuk ke Thailand.. ^_^


selepas dh siap mengecop di
immegresen thai , kami tunggu di sini..
tunggu uncle bawak mai van.
gmabq candid ni muka smua mcm tak bersedia.
aku edit smpai putih pulak. hehe.. 


Haaa, ni lah pekan Danok
yang memang glemer di kalangan jantan keparat.
Moto yang tersusun kt tepi tu mcm taxi la.
Tapi bagi kita org Malaysia ,
memang terasa agak awkward nak naik
moto dgn strangers kan.
Tapi kat Danok ni kan , 
menurut kawan aku la , 
ada banyak kenderaan yang akan bawak 
pelancong pi Hatyai..
sedia duit ja kalo nak mai .
Senang ja sbb kenderaan awam depa memang banyak ^_^

yg ni pulok deretan kedai di Pekan Danok.
Agak lengang mungkin sbb pagi kot.
Kami singgah sebentar di 7 eleven Danok.
Memang marbeles .. berpinar mata aku 
melihat harga makanan yang begitu murah.
di samping makanan yang beraneka.
Tapi still aware takut tersalah amek yang tak halal.



Yg ni one of the thing yang aku beli
kat 7 eleven tu..
air betagen nama nya ..
sedap sangat dan hrga nya RM1.
Sangat berbaloi untuk botol yang agak besar lah jugak...


so on the way nak ke Hatyai tu
aku main snap ja mana yang
aku rasakan menarik.
Dapat lah satu pic wat siam ni.
Kat Thailand ni memang banyak gila wat siam.
dan macam-macam jenis .
Tengok wayar elektrik depa.. berseliqat..


so perjalan dari kangar ke Hatyai 
kalo ekot dalam peta 103.1 km..
Tapi since kami bertolak dari CTC tu
dari Bukit Kayu Hitam so tolak la dalam stgh jam cemtu
Jadi dalam sejam lebih kurg sampai la 
kami kat Hatyai...
Cuaca kat sana masa tu agak redup
tapi lain dari sini..
Kalo p sana kena minum ayaq banyak2 
sebab proses perpeluhan berlaku dgn aktif sekali.


First destination adalah seperti di atas.
Nanti akan di ceritakan di part two ok ??

Fuh penat .. makan hari jugak nak buat post ni
thanxx for reading !







6 comments:

  1. Bestnya travel ramai2 murah tu sorang 100 pakej tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best la JM, sampai ke hari ni pon dok teringat lagiii.. nak g lagi nanti hehehhe.. :)

      Delete
  2. bestnyaa kak, p travel hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dik. memang best! first time travel luaq malaysia ,so excited tu terlebih la sikit. ^_^

      Delete
  3. nampak panas cuaca kat sana ya.. akak tak pernah sampai sana lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kena pi gak nanti. sebab dekat dh dgn msia . rugi tak pegi

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart