Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Sunday, 20 December 2015

HOMEMADE TEPPANYAKI

 Assalamualaikum.............
Anyeonghaseyo beautiful people..... 
Hari ni tak dak pergi ke mana-mana pun so pagi buta dah ke Pasar Tani cari barang nak masak..
Dari malam lagi memang aku dah plan nak buat Teppanyaki ni... Nak gi makan luar tak dak kawan.. Diana dah berhenti kerja, Abg M.H dah kena transfer ke Rawang , Mimie Plak gi jawab ujian untuk lesen kereta so kita cuba masak je lah kan ^_^


Resipi nya mudah jer sebab kat Teppanyaki tu depa masak terbuka kan so leh tau la nak masak macam mana ^_^
Nak resipi Teppanyaki ni ker ???
Serba salah pulak tak bagi kan ok lah....

Daging/ayam/apa ja yang uolls nak guna 

Daging tersebut iolls perapkan dengan 
1. kicap cair
2. Lada Putih
3. Lada Hitam
4.bawang putih dicincang
5.bawang merah di cincang
6. ajinomoto
Garam iolls tak letak sebab nya kicap cair dah masin..

Masak ja dalam kuali atau pan dengan guna mentega atau minyak biasa

Sayur 

1.taugeh
2. Carrot
3. Kubis 

Iolls tumis bawang putih, masuk semua sayur kat atas , letak kicap cair, lada putih ajinomoto.
Kacau jangan sampai sayur lembik sangat then terus angkat..

Bawang Putih Goreng

Hiris bawang putih nipis-nipis then goreng sampai garing yerrr...

****Done****

For soup , iolls memang tak buat sebab sup dia macam nak muntah ja makan ...
Cabai pulak iolls potong cili merah + kicap cair jer ^_^
Ok siap dah boleh makan.. So tak yah gi makan kat kedai lagiiii 

Bye!!!



13 comments:

  1. Waaaa peberet tuh. Kena try ni.tq tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la senang ja nak buat nii huhuhu ^_^ makan pon puas hati

      Delete
  2. Nakkkkk!!! Hehehe... Lapaqnya tengok teppanyaki ni.. T.T

    ReplyDelete
  3. aaaaa qila suka teppanyakii wuhuhuhuw

    ReplyDelete
  4. resepi teppayaki mmg senang.. tq lieya sharing resipi..

    ReplyDelete
  5. Terus rasa nak buat plak....lama x jenguk Lieya....

    ReplyDelete
  6. Homemade always the best . haha boleh cuba ni . Arigatou , Kamsa very much :D haha

    - Syamsid Blog -
    .

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart