Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 3 April 2013

FLOWER BOY NEXT DOOR

Assalamualaikum...
Anyeong haseyo beautiful people ..
Semalam aku dah selesai tengok cerita korea yang bertajuk
FLOWER BOY NEXT DOOR


Yay! sapa yang pernah tengok ceta ni sila angkat kening!
Kalo yang belom tengok lagi , 
sila lah tengok sebab ceta ni sangat lah bes .
1 episode hanya mengambil masa 45 minit saja.
Kalo anda tengok secara berturut2 
memang sat ja dah habes tengok..


So cerita ni mengenai apa ye ?
Actually ceta ni di adaptasi kan dari
webtoon yang bertajuk " I Sneak a peek at him everyday "
aku try2 cari just nak tengok persamaan 
tapi webtoon tersebut dalam bahasa 
korea. (failed!)
So xleh la nak compare.. 
just tengok2 gambaq dan baca tapi xpaham langsung.
(baca bulih sebab dah belajaq korean alphabet .LOL)


dua orang kat atas ni watak utama untuk drama ni..
Park Shin Hye sebagai Go Dok Mi 
seorang gadis yang tinggal bersendirian 
di bilik no 402 . 
Dia adalah seorang yang tidak berdunia
dengan orang lain.
Bekerja di rumah sebagai penyunting syarikat penerbitan
dan mempunyai masalah 
dengan pergaulan di sebab kan kisah lampau nya
semasa sekolah dahulu di mana
dia telah di fitnah oleh kawan baik nya
sendiri hanya kerana seorang cikgu.
Dia di buli oleh seluruh sekolah
dan hidup dalam perasaan tertekan 
sehingga lah dia berjumpa dgn Enrique Guem.
Disebab kan keseluruhan masa nya
di habis kan di dalam bilik, 
dia sering mencuri2 pandang melalui
tingkap rumah nya untuk melihat jiran sebelah
hadapan rumah nya yang merupakan 
sepupu kepada Enrique Geum.
Sehinggalah pada satu hari perbuatan nya tersebut
di ketahui oleh Enrique 


Yoon Si Yoon sebagai Enrique Geum,
seorang games master .
dia tinggal di Spain dan pulang
ke Korea bersama dengan cinta pertama nya.
Cinta pertama nya , Se Young pula
menaruh perasaan pada abg sepupu nya Tae Joon.
Enrique pulang ke Korea untuk 
bercuti dan dia menetap di rumah Tae Joon.
Tingkap rumah Tae Joon dan 
Go Dok Mi bertentangan .
Enrique ternampak Go Dok Mi 
sedang meneropong ke arah rumah abg nya.
Di situ lah perkenalan mereka bermula.

Dalam ceta Korea, mesti ada orang ke tiga.
Kalao tak dak memang tak sah la. hehe.
so orang ketiga yang di maksud kan tu ialah.
Kim Ji Hoon as Oh Jin Rak @ Oh Jae Won.
dia adalah seorang pelukis webtoon.
Dia sebenar nya ada anak orang kaya.
Tapi dia telah memilih jalan untuk 
hidup sendiri dan mengejar impian nya.
Dia ada lah jiran sebelah umah Go Dok Mi.
Selama tiga tahun ,
dia sering memerhati kan gelagat Go Dok Mi,
setiap pagi dia akan tinggal kan nota
di kotak susu yang di depan pintu umah Go Dok Mi.
Di sebab kan ini lah semakin hari dia semakin 
jatuh hati kepada Go Dok Mi.

watak perempuan yang jahat yang 
buat penonton menyampah pulak di sandang
oleh Park Soo Jin sbg Cha Do Hwi.
Dia ni lah kawan baik Go Dok Mi
yang telah membuat kan Go Dok Mi 
menjadi seorang yang pendiam dan
mengasing kan diri dari dunia luar dgn
menabur fitnah yang tak betol.
Dia ni sebenaq nya dah jatuh
hati pada Oh Jin Rak dan dh lama kenal.
Tapi bila dia tau yang Go Dok Mi 
tinggal berjiran dgn Oh Jin Rak,
dia pon mula lah jadi kan Go Dok Mi
sebagai alasan untuk dia buat baik dgn Oh Jin Rak.
Go Dok Mi xlayan pon dia ni...
Sebab dah tau memang dia tak 
ikhlas pon nak berbaik semula.
In the end, dia tak dapat cinta yang dia kejar
dan dia kehilangan sahabat nya utk selama nya.

so dalam perebutan antara 
Enrique dgn Oh Jin Rak
siapa yang akan menang ??
Dah tentu lah pelakon utama ..
So untuk cerita ni.
aku tak fall pulak pada pelakon no 2.
tak tau lah sbb apa kan :)


Lelaki kat atas ni pulak Dong Hoon,
yang merupakan rakan sebilik dgn Jin Rak.
Dia ni orang nya miskin .
so dia keja macam-macam untuk dapat kan duit.
Dia juga adalah partner Oh Jin Rak 
dan menghasil kan  webtoon.
Tengok dia ni pandai pulak mengorat.
Dia berjaya membuat kan editor yang
bengis ni jadi sopan santun dan 
jadi kekasih dia jugak.. :)


Mizuta Kouki sebagai Watanabe Ryu,
dia ni orang Jepun yang datang ke Korea
untuk belajar masakan Korea.


yang tengah tu lah abg sepupu Enrique 
yang Go Dok Mi dok
intai setiap hari,
Dia keja sebagai doktor .
Watak dia dalam ceta ni sekejap ja..

so ending cerita ni
semua nya Heppy lah ever after...
Semua berjaya mengejar cita-cita masing -masing...
jadi sapa tak tengok lagii
sila lah tengok.
pasti tak kan keciwa.

Ini lah antara barisan pelakon 
yang menjaya kan drama ini dgn jaya nya...


Ni dia semua flower boy yang comel2.. :)
so tengok ceta ni memang bes la
sebab ada ramai lelaki hensem dan comel.

ok thats all for now!
Thanxx for reading..
so sapa2 yang tak tengok lagi cerita ni
leh tekan link kat bawah ni untuk tengok :)
Dan make sure pilih speedy joe untuk tonton ceta ni k..


until then bye2!
















10 comments:

  1. go dong do dong go dong go dok mi~ hahaha. best cite ni! enrique amat hensem last episod.

    ReplyDelete
  2. wah..lum tgok g..leh tgok ni nt...

    ReplyDelete
  3. ai cerita cerita korea ni setakat ni memang x pernah tengok lagi... ramai yang minat ek... he he he...kena cuba tengok ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. u kena cuba tengok farah.. baru leh tau kenapa ramai sangat yang minat ^_^

      Delete
  4. mcm best je cite niiii :) kiut miut sumenyeee hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah,,, sgt2 cute! pndg xjemu pulak. ^_^

      Delete
  5. Ok.. insya allah akan spend masa dgn my daughters.. depa suka tul cite2 korea ni.. sekarang kiteorang tengah layan That winter the wind blow, Full house take 2, dgn beautiful to life (dok ingat sgt tajuk)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita yang akak senarai kan tu smua nya yang saya dalam planing nak tengok ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart