Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 15 April 2013

JOSEON WANGJO SILLOK

Assalamualaikum...
Anyeong haseyo beautiful people.
Hari ni mood menulis sudah mai,
Alhamdulillah syukur....
So hari ni saya nak story tentang
JOSEON WANGJO SILOK...
THE ANAL OF JOSEON...
merupakan catatan harian dinasti Joseon 
yang bermula pada tahun 
 1392 sehingga 1897 
 yang menceritakan sejarah 505 tahun
dibawah pemerintahan 25 raja
yang datang dari satu keturunan 
bermula dengan Yi Seong Gye (Taejo of Joseon )
dan berakhir dengan Sunjung of Joseon.
The anal of Joseon ini 
merupakan catatan sejarah yang terlama 
untuk satu2 dinasti dan 
cerita di dalam nya adalah sangat lengkap
dan padat.
Catatan ini telah di jaga dengan rapi
oleh mereka yang di tugas kan .
Raja sendiri pon tidak boleh 
membaca catatan ini..
Untuk tujuan ini, mereka telah membuat 
4 salinan yang di letak kan di tempat
yang berasingan..
Chunchugwan office (Seoul) , Chungju Archive ,
Jeongju Archive dan Sengju Archive.
Akan tetapi, peperangan di antara Joseon 
dan Jepun menyebab kan keselamatannya tergugat.
Pada tahun 1592 , Joseon (Korea) telah di jajah oleh 
Jepun dan di bawah arahan Toyotomi Hideyoshi,
3 buah arkib telah pon di bakar
dan catatan tersebut jugak musnah di jilat api.
Hanya tinggal satu sahaja arkib yang tinggal
iaitu Arkib di Jeongju,
Namun begitu, arkib tersebut juga berada
di dalam bahaya. 
Bila - bila masa sahaja arkib ini akan di bakar oleh Jepun,
dan sejarah Dinasti Joseon mungkin
akan hilang buang selamanya.
Jeonju Archive 
Dalam kebimbangan ini,
Ahn Ui dan Sohn Hongrok,
2 orang bangsawan biasa dari pekan kecil 
di Jeolla do bergegas ke Arkib Jeongju tersebut.
Tujuan mereka hanya lah satu iaitu
Menyelamat kan Catatan sejarah Dinasti Joseon tersebut.
Mereka berdua ni bukan lah orang muda.
Ahn Hui 64 tahun dan Sohn Hongrok 55,
Di dalam arkib tersebut terdapat buku-buku catatan 
dalam jumlah yang agak banyak.
830 buah catatan harian tersebut 
dan 538 buku lain termasuk Sejarah Goryeo.
Mereka mengambil keputusan untuk membawa kesemua
buku-buku catatan tersebut
ke Gunung Naejang .
Ahn Ui dan Sohn Hongrok menjual
kesemua harta mereka untuk membeli kuda
dan mengupah pekerja untuk mengangkut 
kesemua bahan-bahan sejarah tersebut.
Tempat persembunyian pertama mereka adalah
Yongguram Temple yang terletak di Gunung Naejang.
Mereka berdua menjaga catatan tersebut 
selama 370 hari.
Mereka menjaga nya siang dan malam
supaya tidak di gugat oleh Jepun.
Mereka mengikuti perkembangan perperangan dan jika 
keadaan menjadi semakin terok,
mereka akan memindah kan catatan 
tersebut ke tempat yang lebih selamat.
Ahn Ui dan Sohn Hongrok telah
menggadai kan harta dan bertaruh nyawa
demi menjaga tinggalan sejarah yang berharga ini.
Kerana usaha mereka,
Catatan ini masih wujud sehingga sekarang.
Gunung Naejang
The anal of Joseon dynasty ini
di tulis dalam bahasa cina.
Para penterjemah telah menterjemah kan
catatan ini kepada bahasa Korea dan
di hidang kan kepada seluruh masyarakat dunia
pada tahun 2006 dan boleh 
di baca di cari dalam internet.
Kini kerajaan Korea dalam usaha 
untuk menterjemah catatan ini
kedalam bahasa Inggeris pula 
dan proses ini menelan 500 juta won. 
dan di jangka akan siap sepenuh nya pada
tahun 2033.
So saya di sini tak sabaq nak baca okay.
thanks for reading!

2 comments:

  1. ayak..catatan ni raja pun tak boleh baca..huhu..apa pun tak blh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya la.. sbb depa tulis segala - gala nya dengan detail . nanti raja baca dia suruh tulis yang baik2 saja yang buruk dia surh padam ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart