Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 29 November 2013

PENGALAMAN PAKAI CERMIN MATA

Assalamualaikum....
Anyeonghaseyo beautiful creatures of Allah ....
Sebenar nya dah lama nak tulis pasal ni tapi asyik terbantut ja.....
So malam ni sebab kekeringan idea tiba-tiba terpikiaq why not aku kongsikan cerita ni sekarang..
Even ramai orang lain dah pakai spek mata tapi tak kecoh kat belog pon kan..
Tapi saja lah nak kecoh-kecoh kat sini... Maklum lah 1st time kan...
Sapa rasa sakit mata jangan tengok ye sebab banyak gambaq besaq gedabak yang aku nak letak..
Kikikiki................ 

Kalau hampa semua nak tau .. aku sejak kecik yakni zaman sekolah rendah lagi memang dah mengidam nak pakai spek mata tapi mata ku memang elok-elok ja dan tak pernah rosak.
Satu hari tu aku siap habaq kat mak aku lagi yang mata aku dah rabun.


So mak aku pon bawak pi kedai dan membuat kan cina kedai tu tergelak besaq sebab 
mata aku memang tak rabun langsung...


Dari kecik-kecik aku cuba tengok tv dekat-dekat semata-mata nak bagi mata aku rabun tapi memang tak menjadi... punya lah pulun nak pakai spek mata kan... 
At last perkara yang aku nanti kan masa kecik dulu terjadi jugak..

Sebenar nya impian ni utk masa kecik-kecik ja.. 
Tapi bila dah besaq macam ni tak da la excited sangat pon ..
Perasaan tu biasa-biasa ja..

Dapat tahu mata bermasalah beberapa tahun yang lalu..
Masa tu pergi check kat hospital tapi bila mata dah rasa macam tak sakit 
terus buat bodoh sampai lah sakit tu menyerang kembali..

There was time when aku rasa mcm nak cabut ja mata aku ni dan basuh-basuh 
utk hilangkan sakit ni... Punca ?? Of course lah sebab cahaya yang lebih masa 
dok tengok ceta malam-malam... 
Dulu kerap tengok ceta dalam gelap , cuma sekarang ja kurang tu pon sebab laptop rosak...



So mau tak mau kena lah buat spek mata .... Utk hilangkan sakit..
Memang power aku tak banyak tapi oleh sebab mata ni jadi sakit berpinaq-pinaq kena
buat jugak la sebab sure setiap hari memang mengadap benda alah ni kan..
Memang tak dapat di elakkan....

Aku pakai pon time nak tengok komputer ja .. 
Kalau masa lain tu memang dak la.... First few weeks tu memang susah nak biasa kan diri..
Mula rasa pening dan tak pakai spek pon still pening gak..
Berjalan pon macam berada terawang-awang mcm naik atas bot pulak...
Tapi sekarang ni memang okay 100 % .... 


Setakat ini saja lah yang dapat aku kongsikan dengan kalian semua...
Andai terkasaq bahasa , terover letak gambaq harap di maaf kan..
Sori anda tak dapat komen yang buruk-buruk sebab aku disable anon .. kihkihkih...
Okey bye2... Chow Cin Cau...



33 comments:

  1. Wahaa akak! Vogue tu akak pakai spec tu. Lawa kot spec akak. Kena dengan muka! Amboih, sengaja nak bagi rabun ya. Tapi menderita uii bila power tinggi. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kecik la niena lani xdak la obses sgt tapi nak bt gena tb2 dah rabun kihkihkih..

      Delete
  2. Huhu..taip balik..welkam to geng spek mata lieya..sya pun pakai spek ni..rabun jauh..bila pkai spek..tetba rasa mcm org bijak pdai ni..ngeh..ngeh..comey pkai spek..siap lipstik pink lg.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. sya pakai spek gak yerrr.. masa dok try2 spek time nak beli tu mmg semua nampak skema ja muka .. smpai jadi gila xtau nak ;pilih spek mna... lipstick pink tu mmg trademarkk. kikiki

      Delete
  3. Adam dari darjah 3 sampai sekarang masih bercermin mata,hohoho.

    ReplyDelete
  4. perrrrgghhh drjah 3 lama tu agak2 cermin tu mesti tebai kan kikiki

    ReplyDelete
  5. akak kalau boleh tamo pakai dek non....mata lebih penat...dlu malu nak pakai spec..sanggup pakai lens...tapi dah makin tua nie...kesedaran sivik tu mai dah...so pakai ler spec..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai lens tu lagi renyah kan kak.. kalo sekali skala tu ok lah kan kalo hari2 tak kuasa kan kak .. spek is better ^_^

      Delete
  6. mula2 pakai mmg rasa pelik sikit dah lelama ok lah tu...cantik warna bingkai spek tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu JM .. masa mula nak jalan pon rasa tanah tak stabil

      Delete
  7. haha perangai sama mcm akak masa kecik2 dulu. menggelabah sangat nak pakai spek.. la ni dah tua kena pakai spek tak moh pulak pakai.. once driving malam ja akak pakai.. hahahhaha

    psstt.. lieya, mcm mana nak setting komen dari anon tu?? tlg ajaq boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kak jah pon sama gakk. kikiki.. ingat kan saya sorg ja ada prngai mcm nii.. saya pon kalo time tgk kmpter ja .. masa lain mmg dak la.. ^_^

      Delete
  8. betul la kak, anne dulu2 pun time kecik macam sengaja ja nak bagi mata tu rosak supaya boleh pakai spek.. sekarang, haa amik kau.. selalu dah pedih2 mata ni kalau kena cahaya.. kadang2 ja baru pakai spek ni, tak boleh biasakan.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ada hobi yg sama jugak noo.. ish2 tak sgka .. tu lah kan masa kecik tau nak sronok ja xtau semua ni bala hehheee ^_^

      Delete
  9. masa sekolah dulu akak pakai cermin mata juga.. rabun akak tak teruk.. sekarang alhamdulillah dah ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ok sendiri ke kak ? atau kak ada amal kan apa2?

      Delete
  10. Cantik spec tu Lieya..purplish...kita tak suka guna spec tu sebab mata makin teruk..[akai pun masa driving aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tgk kmpter ok ke? kite sebab kalo tgk cmpter dgn bare eyes mmg sakit gila mata ^_^

      Delete
  11. samala macam akak,dulu memang teringin sangat nak pakai spek,tapi bila dah dapat pakai tak lama lepas tu bia je spek tu dalam bekas tak pakai2 dah smpai sekarang..heheee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. harharhar,,,, kesian kan spek tu terbior ja.. nati bila dh sakit mata sure cari balik ^_^

      Delete
  12. wahhh...canti saja...nampak matang...

    ReplyDelete
  13. k.el start rabun ms belajo kt u dulu
    skun rs nak dkt 10 ketul kot dah wat yg baru
    asik patahnye..biasalah anak2..pas2 suka x merata..abis jahanam hahaha
    spek mata lieya tu beh kurang cam k.el pya
    pasni rs nak tuko lagi..nak buat lagi beso hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 ?? perggghhh byk tu.. hahahaaa.. eh spek kita sama ekk.. Liya nak yg cat eye punya tapi tak dak plak kat kedai spek . kena tempah kat itnet la. kalo tak mmg vintage habes la ^_^

      Delete
  14. citer kita sama..akak masa darjah 6 dah pakai spek tau lieya padahal time tu mata elok jer..yang lagi kelakar spek orang tua..ahahahhaaaaa..sampai sekarang ada lagi gambar ic lama pakai spek tu..

    sekarang dah pakai 3 taun pon still tak selesa..datang keje or kuar jalan jer pakai..kalo dok umah tak pakai..even tengok tv blur2 pon malas gak nak pakai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kak saya ada ja gambar masa kecik saya lukis spek mata kat gambaq saya tu tapi semalam cari tak jumpa plak kalo tidak mmg dah upload dh .. hihihihi ^_^

      Delete
  15. Kak ina ni pun patutnya kena dah pakai cermin mata...rabun tapi taknak pakai spek dan taknak pakai lense...camne tu..he he..tapi awak comel la pakai spek :)

    ReplyDelete
  16. just nak komen..cantik plak kaler lipstick..heheh

    ReplyDelete
  17. awww my sister.. why so cute even pakai gincu purple!!! >__< gojes kak! :D

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart