Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 12 December 2013

HITAM SI IKAN PATIN KU YANG COMEL...

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful people all around the world....
Aku selalu ja dok dengaq betapa sedap nya masak tempoyak ..
Tapi sure aku memang tak makan sebab aku tak makan tempoyak...
So aku pon tanya kat mak aku ....

" Mak ikan patin tu yang mana 1?"

Mak aku pon jawab.. " Yang kita pernah beli tu la.. yang hitam tu "

Oh baru aku teringat .. si hitam yang comel yang kami bela dari kecik sampai besaq ...
Pastu dia mati... Mungkin sebab dah sampai masa dia...
Tapi kami tak makan dia.. Mak tanam dia tepi umah macam tanam kucing...
Sedih nya .. bila teringat kat hitam.. dia comel sangat tau..
Sebab dia dok dalam ayaq so tak leh la nak pelok-pelok cium dia
macam dok pelok cium si Totoi tu...
Dia dok dalam akuarium dan berenang bebas bersama ikan-ikan mak yang lain..
Actually ikan-ikan lain aku memang tak amek port sangat.
Tapi sebab si Hitam ni comel sangat so memang selalu ja tegor dia bila nak keluaq umah..

Ni bukan hitam.. ni gmbaq hiasan ja.. :) tapi dia sebijik macam ni
May u rest in peace Hitam... Ikan patin ku yang comel...
Bye! TQ for reading ..


29 comments:

  1. ikan patin ni sllu dgaq or bela lam sungai
    lieya bela kt dlm mn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam akuarium la kak el. :P hahahaha,, ni kisah sedih la kak el,,,, tolong bersimpati dengan tuan ikan yang tengah sedih teringat ikan nya

      Delete
  2. mesti hitam comel sangat kan? hehe :)
    best kalau tengok ikan berenang,tenang fikiran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu dik... ^_^ memang comel especially mata dia.

      Delete
  3. akak ni neither ikan patin nor tempoyak... 2-2 tak makan dan tak pernah makan... hik hik hik... kesian tak? tapi memang tak makan.... tak boleh terima tekak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tak leh terima tu baik jangan di paksa lah kak.. :)

      Delete
  4. ikan patin masak tempoyak mmg menyengat.. hehe.. comel pulak gambar kan patin tu...

    ReplyDelete
  5. Tak pernah dengar plak org bela ikan patin dalam akuarium.. Huhu..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal tu lah cerita nak bagi kawan-kawan semua tau. kikiki

      Delete
  6. Akak dulu2 tak makan la jugak tempoyak sekali terjatuh cinta denga org Bota Perak nun ate patin tempoyak tu depa punya speciality jadinya la ni namnya balik rumah ibu mertuaku mesti minta kak ipaq masak patin tempoyak, kena pulak tang banhagian kepala mak mertua lalu kot belakang pun buat2 tak nampak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kalo kawen dengan orang Perak pon still tak dapat telan jugak kak... memang pntang tak makan kalo mak masak letak tempoyak terus saya xmakan

      Delete
  7. jangan sedih² ye.nanti bela yang baru buat hilang rindu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo beli yang lain pon takkan sama :(

      Delete
  8. jgn sedih2 ya lieya,,kita pun pernah juga dulu bela ikan sungai 2 ekor tapi tak bertahan lama..ada la dlm 2 bulan gitu dah mati

    ReplyDelete
  9. erkk. bela ikan patin? first time dengar. jangan sedih2 tw kak. :)

    ReplyDelete
  10. RUmah kak ina ni pun tak serasi bela ikan...dulu bela ikan gapi..habis semua mati...

    ReplyDelete
  11. Alahai comel lah ikan patin.. Saya pun dulu membela ikan tapi tak lama. Sekarang dah tak ada segala akurium and kolam.

    ReplyDelete
  12. pastu, mak akak wat masak tempoyak ke ikan tu? hehehe.. tapi, mmg comel la ikan patin dlm gmbar tu..

    ReplyDelete
  13. Aigo! Sodap ke ikan patin ni kak? Tite x pnh makan pon...keli lg lah...huhuhu

    ReplyDelete
  14. comel pulak rs cite awak..jrg org cite pasal ikan peliharaan..btw, sy tak pernah bela ikan..mkn ikan selalu la..huhu

    ReplyDelete
  15. Unique nya bentuk ikan tu! Nad takde bela haiwan lain selain kucing hehe

    ReplyDelete
  16. comel je lieya...kita suka makan patin masak lemak..

    ReplyDelete
  17. jarang pulak tengok org bela ikan patin.. berehatlah dgn aman wahai ikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon tak tau org tak bela ikan patin.. huhuhu

      Delete
  18. Ahakss..kelakar pun ada...biasa na org tak bela ikan patin dalam aquarium..maybe air tak sesuai lah tu...kesian kan...tak per lah..umur tak panjang dan sampai ajal...kalau nk buat lauk pun syg kan wlpun dah mati :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh Jm banyak tahun jugak ikan tu bertahan .. dari kecik sampai besaq boleh buat masak tapi kami tak masak sebab sayang kat dia. terus tanam ja... :(

      Delete
  19. aefa tak pernah mkn ikan patin.. hihi.. tgk pon tak pernah. haha

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart