Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 21 April 2014

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1 , LESSON 11

Assalamualaikum..........
Anyeonghaseyo beautiful people.........
Jom kita sambung pelajaran kita yang dah lama tertinggal ...
Kalao sebelum ni kita pernah berhenti di Lesson 10 , sohari ni kita sambung Lesson 11...
Lesson 11 ni ada kaitan nya dengan Lesson 10 ....
So apakah kaitan yang di maksud kan itu ??? ....
Sebelum ni meh kita tengok gambar rajah kat bawah ni dulu,,.,,


주세요 (ju-se-yo) = jika kita nak meminta sesuatu ..

Contoh 1:

 A : 사과  있어요? (sa-gwa i-sseo-yo?) = Do you have apple? / Awak ada epal ?
B :  사과  있어요. (yes. we have apple.) /ya. kami ada epal 
A :  사과  주세요 (sa-gwa ju-se-yo) = Give me (an/some) apple. Tolong berikan saya epal   

ok ? boleh paham x contoh nya ?
bahasa korea tak sama dengan bahasa inggeris..
bahasa korea lebih simple kan ?
Perbezaan warna tu menunjukkan maksud perkataan tersebut.
so kalo nak apa2 ja mesti cakap  주세요(ju-se-yo)  

주세요(ju-se-yo)   jugak boleh di gunakan utk pelbagai situasi

contoh nya kalau kita nak suruh kawan kita tolong hulurkan barang kat kita,

nak order makanan kat restoren , beli barang kat kedai-kedai,

atau nak suruh seseorang melakukan sesuatu kepada kita...


Jom kita tengok contoh lain :

아이스크림  주세요(a-i-seu-keu-rim ju-se-yo)

Please give me some aiscream / Tolong berikan saya ais krim

김치  주세요 (kim-chi ju-se-yo)
Please give me some kimchi / Tolong berikan saya kimchi

  주세요 (bap ju-se-yo)

Please give me rice. Please give me food

Boleh berikan saya nasik. Tolong berikan saya makanan


Kawan-kawan boleh cuba buat ayat guna perkatan yang lain-lain jugak.
Next time kalau tengok drama korea cuba dengar ada tak perkataan ini ..


Until then .. have a nice day everyone ^_^
source : TTMIK



8 comments:

  1. hehehehe comel nyer... terbayang muka Kim Soo Hyun.. lalalalalala~~

    ReplyDelete
  2. wah wah wah kalau hafal semua 10 lesson ni dah boleh duk sana dah hikhik
    thanks kak lieyaaaaaaaaaaaaa heee~~~

    ReplyDelete
  3. Bolehlah belajar bahasa korea ni ;D

    ReplyDelete
  4. lama2 esok boleh jadi expert bahasa korea kitaorang ni lieya...

    ReplyDelete
  5. Dah banyak miss lesson lieya ni..

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart