Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 20 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1. LESSON 10

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautifulll... ^_^
Hari ni kita sambung lagii k..
Kali ni nak belajar tentang dua perkataan kat
dalam gambarajah kat bawah ni ^_^


있어요 (i-sseo-yo) = have,there is, exist (ada, wujud, memiliki)
 없어요 (eop-sseo-yo) = dont have, there isnt, not exist (tiada, tidak wujud, tidak memiliki)

Jom kita tengok contoh untuk 있어요(i-sseo-yo) dulu 

contoh 1 :
물 어요 (mul i-sseo-yo
There is water/water exist/ I have water/
Ada air/Air wujud/Saya ada air

perkataan 있어요(i-sseo-yo) tidak terhad untuk satu maksud sahaja.

contoh 2 : 
친구 있어요 (chin-gu i-sseo-yo) = I have a friend / Saya ada kawan.

Ayat di atas apabila di tambah dengan tanda soal (?) akan menjadi soalan.

contoh 3 :
A : 시간  있어요 ?(si-gan i-sseo-yo?
 Do you have time ? Is there time?
Awak ada masa ?
B: .시간  있어요 (nae.si-gan i-sseo-yo)
Yes. I have time.
Ya. Saya ada masa.

FAHAM TAK ? BOLEH TUKAR UNTUK PERKATAAN LAIN JUGAK 
UNTUK PRAKTIS OK ?

Bagaimana pulak dengan perkataa 없어요 (eop-sseo-yo)
Konsep nya sama jugak dengan yang atas ^_^ 

contoh 1 : 
 없어요 (dun eop-sseo-yo
I dont have money
Saya tak ada duit.

있어요 dan 없어요 jugak boleh di combine!

A : 없어요 ? (dun eop-sseo-yo?
You dont have money ?
B : 아니요 . 있어요 .
No. I have money
Tidak. Saya ada duit

Faham ?? Senang je kan... ^_^

재미 (jae-mi) = fun / seronok
재미 있어요 (jae-mi-i-sseo-yo) = Its fun/ Seronok nya!/sangat seronok
재미 없어요 = Its not fun/ Tak seronok langsung.

* bukan "tak ada seronok" atau " ada seronok" yer... ^_^
yg tu org asing tak fasih melayu ja yang akan cakap.. 
So makna sesuatu ayat tu mengikut kesesuaian dengan bahasa kita.. 

한글 재미 있어요 
hangul is fun!!
bahasa korea sangat menyeronokkan.. ^_^


18 comments:

  1. sorry yer luqman baru singgah sini..suke tengok template baru blog nih..cantek2. :)

    ReplyDelete
  2. hehehe..yang ni senang drpd lesson 8 dgn lesson 9!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... ^_^ senang banyak yang ni dan yang lepas ni pon sng jugakkk ...

      Delete
  3. Replies
    1. la. awat dok pening2... slow2... baca slow1 conform tak peninggg ^_^

      Delete
  4. blaja jepun la sng skit ..huhu
    tp korea sebutan dia lembut
    japan keras skit ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jepun tak berapa suka sebab depa jahat hehehehe

      Delete
  5. sekejapje da lesson 10 ye kak:) ni pun nana da lupa da lesson 1,hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh klik2 kat tepi tu rewind balik ^_6

      Delete
  6. best2.. boleh belajar skit2 kat sini..

    ReplyDelete
  7. wahh.. dah tuko template... nice~~

    namja chingu isseo yo~ hikhikk

    ReplyDelete
  8. SEjak Liya keluar entry lesson bahasa korea ni..gigih JM belajar sikit2..je lah konon2 bila tgk dramak orea tu tak nk baca subtitle..nk terus faham apa yg dorang ckp tu..hehee...gigih..kdrama addict katanya heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeh la tuh JM . Liya pon dgn harapan leh tgk ceta tak yah baca subtittle la jugak niii... heheeee

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart