Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Sunday, 28 June 2015

RESIPI LONTONG JAWA YANG SANGAT SIMPLE....

Assalamualaikum............
Anyeonghaseyo beautiful people.....
Wah pagi lagi dah up entry , macam tak caya jer kan...
Sebenar nya ni entry schedule yang telah di karang semalam.... :)
Nak kongsi resipi di hari baik bulan baik untuk hampa semua try masak time berbuka nanti..


Bahan - bahan A (bumbu untuk di kisar):
Bawang merah 5 biji/bawang besar sebiji.
Bawang putih 3 labu
Setengah inci halia.
cili hijau 5 tangkai 

Bahan B : 
Kacang panjang
Carrot
Tempe.
Santan (saya guna santan kotak kecil)

Bahan C (Rebus) :
Nasi himpit
Telor

Cara-cara :
1. Rebus air dalam periuk agak-agak separuh periuk.

2. Apabila air mendidih masukkan bahan yang dikisar.

3. Masukkan bahan B kecuali santan.

4. Setelah agak-agak mendidih , masukkan santan , perlahan kan api.

5. Masukkan garam dan aji secukup rasa dan Kacau sampai masak. 

6. Hidangkan dengan nasi himpit dan telor ...

Done ... Cuba tau sebab sedap sangat tu tak leh nak habaq ..
Resipi simple gila ni aku dapat dari KakInderawati, 
Kawan masa kat Subang dulu :)
Kak Inderawati ni anak jati Indonesia yang berasal dari Probolinggo, Jawa Timur..

SELAMAT MENCUBA YE KAWAN-KAWAN

Bye!!













10 comments:

  1. Oic..ikutan akak x berapa suka lontong yp kalau itu je yg ada ..makan aje la...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ada jgk org xsuka... Tp saya suka lontong ni kak.. All time feberet gitewww

      Delete
  2. BAGUSS :D teruskan share entry yg baik :)

    ReplyDelete
  3. xreti makan lontong.. mak sedara zizie org johor.. raya je, dia buat lontong.. tapi, zizie ambil nasi impit ngn sambal ikan bilis je... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zizie mcm adik kak liya.. Hihihi....

      Delete
  4. uit..febret ni..pastu bubuh pulak sambal tumis sotong..mak aihh...lagi berselera makan

    ReplyDelete
  5. Nice sharingg!! Lontong mmg best lg2 dmakan dgn samball.. Hehehe

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart