Bahan - bahan A (bumbu untuk di kisar):
Bawang merah 5 biji/bawang besar sebiji.
Bawang putih 3 labu
Setengah inci halia.
cili hijau 5 tangkai
Bahan B :
Kacang panjang
Carrot
Tempe.
Santan (saya guna santan kotak kecil)
Bahan C (Rebus) :
Nasi himpit
Telor
Cara-cara :
1. Rebus air dalam periuk agak-agak separuh periuk.
2. Apabila air mendidih masukkan bahan yang dikisar.
3. Masukkan bahan B kecuali santan.
4. Setelah agak-agak mendidih , masukkan santan , perlahan kan api.
5. Masukkan garam dan aji secukup rasa dan Kacau sampai masak.
6. Hidangkan dengan nasi himpit dan telor ...
Done ... Cuba tau sebab sedap sangat tu tak leh nak habaq ..
Resipi simple gila ni aku dapat dari KakInderawati,
Kawan masa kat Subang dulu :)
Kak Inderawati ni anak jati Indonesia yang berasal dari Probolinggo, Jawa Timur..
SELAMAT MENCUBA YE KAWAN-KAWAN
Bye!!
Oic..ikutan akak x berapa suka lontong yp kalau itu je yg ada ..makan aje la...hihihi
ReplyDeleteTu la ada jgk org xsuka... Tp saya suka lontong ni kak.. All time feberet gitewww
DeleteBAGUSS :D teruskan share entry yg baik :)
ReplyDeleteTq dear
Deletexreti makan lontong.. mak sedara zizie org johor.. raya je, dia buat lontong.. tapi, zizie ambil nasi impit ngn sambal ikan bilis je... hehehe
ReplyDeleteZizie mcm adik kak liya.. Hihihi....
Deletesedapnya kak
ReplyDeleteYe dikkk.. Sedap sgt2... :)
Deleteuit..febret ni..pastu bubuh pulak sambal tumis sotong..mak aihh...lagi berselera makan
ReplyDeleteNice sharingg!! Lontong mmg best lg2 dmakan dgn samball.. Hehehe
ReplyDelete