Assalamualaikum...........
Anyeonghaseyo beautiful people....
Semua dah lunch ke.. Kiter dah kenyang gila - gila dah ni.
So boleh lah sambung buat kerja ye.....
Just nak share menu kiter hari ni.. hihihi..
Tiba-tiba semenjak dua menjak ni , suka sangat makan masakan singge ni..
Sedap sangat weh sebab tu nak makan sokmo....
Pastu cara nak masak pon mudah jer...
Rebus gitu jer tapi rasa dia perghhh meletops......
Nak ke resipi ?? hikhikhik..... Macam semua orang dah tahu ja cara nak buat kan...
Tapi tak pa lah . Kiter bagi jugak....
Resipi Singge
Bahan-bahan(secukup rasa) :
Lengkuas
Bawang putih
Bawang Merah/Besar
Cabai burung
Gula melaka (besar ibu jari)
asam keping
Garam dan aji secukup rasa
Ikan Tongkol ... ^_^
Cara-cara
Masukkan semua bahan kat atas dalam periuk , tambahkan air pastu rebus ja sampai mendidih..
Yay dah masak pastu terus makan hihihi
tok CT selalu jugak masak ni. dengan ikan kembung saja selalunya. alahai belum lunch lagi perut tengah dendang sayang ni.
ReplyDeleteDah lma x msk rebus2 ni hhee
ReplyDeletesaya pon suka menu ni..kadang2 tu masak singgang je pon dah selera
ReplyDeleteAkak suka jugak tp x letak lengkuas...huhu...suka if guna ikan kembung. ..
ReplyDeletesingge + budu +meletop...akak suka..akak suka..
ReplyDeleteikan tongkol duk ada dlm petiais...esok2 kluarkan mau bikin singge jugakk..:)
singge + budu +meletop...akak suka..akak suka..
ReplyDeleteikan tongkol duk ada dlm petiais...esok2 kluarkan mau bikin singge jugakk..:)
wohoho... sedappnye sehingga menjilat jari neyh... hihihi... :P :P
ReplyDeletek.el pun sllu gak msk ni lau xtau nak msk ape..suka hirup kuah dia
ReplyDeletethen suka msk pedas2..tp k.el x letak lengkuas..letak halia :)
fevereeet nihh! :D
ReplyDeletewoohooo!!...simple tapi memang sedap. akak selalu buat lauk ni cuma tak tambah gula melaka
ReplyDeleteSedapnya, lama doh kita xmakan. huhu
ReplyDeleteMenabung kat sini :)
Jemput singgah : Penting Ke Jam Tangan Ni??
ha, lepas ni boleh la reramai serbu kak lieya pulak ha.. hiks
ReplyDeletemasakan ringkas dan senang tapi yang penting sedap :)
ReplyDeletemakan dengan nasi panas.. dapnye.. ;)
ReplyDeleteWah wahh, makan je eh kak Lieya. Nad memang tak reti masak masak ni hehe
ReplyDeleteikang singgangg
ReplyDeletewehinye saye...