Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 15 July 2013

MENU SAHUR KEGEMARAN SAYA...

Assalamualaikum..
Anyeong haseyo beautiful people..
apa macam puasa hari ini ???
Best tak.. alhamdulillah tahun ni puasa 
tetap best macam biasa..
Bos pulak bagi chance balik awai pulak(4.30 pm)..
so memang lah seronok kan sebab selama 5 tahun 
bekerja kalo balik awal time puasa tu pon curi2 balik je.. hehehhe
Jahat je kan posa2 pon nak mencuri .. ish2.. 
well well... saya just nak kongsi kan 
menu sahur kegemaran saya kepada korang semua...

1. Susu..


Susu memang paling utama sekali.. 
Aku memang hantu susu.. hehehhe.. 
Kalo sehari tak minum susu rasa hidup memang x complete lah..
Antara susu kegemaran aku ialah
Marigold HL, Marigold Low Fat, Nestle Low Fat dan Goodday..



2. Cereal

Yang ni aku selalu makan dengan susu time sahur.
Walaupon agak light tapi tetap kenyang.
Cereal pilihan aku selalu nya yang wholemeal.
Memang kalo makan ni kenyang ja sepanjang hari 
dan tak sakit perut langsung.. ^_6

3. Susu Kultur

Selain susu, aku suka sangat minum susu kultur..
Baik untuk sistem penghadaman dan menjaga perut kita yang comel ni.
Jenama pilihan aku vitagen lah.. 

4. Yogurt


Aku suka yogurt jugak . Selain sedap,
yogurt jugak menjaga perut macam susu kultur jugak..
Selain yogurt yang mcm ni , aku jugak suka air yogurt..
Yogurt ni selain mengenyang kan , ia 
jugak dapat membuka selera kita ... 
Pilihan aku dah tentu lah liteyo!


5. Mushroom soup


Kadang-kadang kalau bosan gila dah nak makan cereal,
aku makan mushroom soup ni pulak..
Kalo setiap hari dok tokok cereal ja jemu jugak la kan..
So apa kata tukaq selera pulak dengan mushroom soup ni..
Asal kan kenyang dan yang penting light.


6. Roti.


Roti .. yes.. sumber kabohidrat ...
Tapi kalo nak lebih kenyang tu makan lah roti wholemeal yer...
Selalu roti kegemaran aku ialah roti cheese... ^_^


7. Kurma.


Kurma ni memang menu wajib di bulan Ramadhan..
Selain sedap kurma pon ada banyak khasiat jugak.
Lagipon kurma ni kan makanan sunnah .. 
Aku paling suka kurma yang ada tangkai.. Sedap sangat....

Fuh penat mengarang.. Rasa macam lari marathon pulak kan..
Mesti kawan-kawan hairan kan kenapa aku tak
letak nasik dalam menu sahur kegemaran aku...
hehhee.. sebenar nya kalo aku makan nasik,
perut ni jadi rasa pedih2 waktu pukul 10 mcm tu...
Aduh memang tak tahan la.. 
Tapi bila aku makan menu2 seperti di atas ,
Alhamdulillah segala nya berjalan dengan lancar...
tapi itu bergantung kepada pilihan masing-masing la.
time berbuka tu memang wajib makan nasik. ^_^
sekadar selingan , gambaq di bawah ni adalah
buah melaka yang di buat oleh aku 
dan adik-adik sabtu lepas.
So yummy!!


Ok lah guys.. setakat ini saja lah coretan daku...
See you soon ..
Selamat berpuasa dan selamat beramal..
Bye!
Assalamualaikum!




4 comments:

  1. 0o0oo... bese org sahur makan nasik.. baguz jugak makanan2 yg awak makan ni time sahur. terutama kurma. memang bagi tenaga kat kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) cuba lah.. mesti rasa ringan ja perut.

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart