Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 13 September 2013

HALIA + MADU

Assalamualaikum........
Anyeonghaseyo beautiful people....
Batuk yang melanda ni belom berlalu pergi...
Especially waktu malam dia menjadi sungguh la..
Kongkangkongkang letih dok teran..
So last night terpikir satu option
yang rasa nya macam boleh mengubati rasa tidak selesa
di bahagian tekak dan dada..
So Liya pon pegi dapor mencari halia...

Amek sebesaq ibu jari kaki pastu sagat...
Lepas sangat masuk kan ayaq panas agak2 1cm ja dr permukaan cawan..
kalo banyak sangat kang susah plak tekak nak telan
sebab halia ni rasa nya panas dan pedas .
susah nak describe la tapi kalo sikit lebih senang
sekali gulp dah settle...
Pastu Liya tapis buang hampas dia...


Pastu campor dengan madu..
Campor dengan madu ni untuk bagi rasa dia sedap sikit.
Lagipon madu jugak baik untuk batuk ni kan..
so lepas siap semua terus telan..
Settle.....

So bangun pagi ni walaupon tak lega sepenuh nya
tapi rasa ringan sikit lah,,
InsyaAllah malam ni nak buat lagii ^_6
Rasa nya ada jugak kan halia + madu yang instant
tapi kalo yang buat sendiri lebih afdal ^_^

P.s : Selain untuk buang panas badan halia jugak bagus untuk
buang angin , awet muda dan menegang kan kulit.
Buat cara mcm atas ni once a month untuk kulit yang tegang,
Hampas dia sapu kat kulit time mandi ^_^

32 comments:

  1. errrrr kalau petua2 tradisional ni mmg susah tekak ni nak terima.. actually petua lama2 ni elok kannn.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kak. kena telan smbil pejam mata lah.. alhamdulillah memang menjadi

      Delete
  2. memang elok petua ni, lagi satu kalau batuk petuanya, kicap tu perah dengan limau nipis... pun ok jugak... tapi akak tak pernah cuba la...mama kakak yang cakap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah buat jugak dulu tapi xleh pi sangat dgn rasa kicap dan cmpor rasa masam .. huhu

      Delete
  3. ar ar betul lieya kami pun penah cuba kicap perah ngan limau tapi x lalu la sekali ja try hehe pas 2 x try dah ....

    ReplyDelete
  4. wahhh ..bila tgok halia dan madu ni ..terasa nak join dear buat je laa .. teringat dengan teh halia yang pernah umi minum dulu .. rasa lega je untuk perut hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la umi amal kan minum air halia ni.. especially yang betol2 pure tak tambah air langsung yang tu lagiii la hebat ^_^

      Delete
  5. mmm menarik ni. kinah ni batuk dari bulan puasa lagi hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah kinah. try vit c jugak kalo jenis batuk yang lama2 mcm ni elok makan vit c jugak

      Delete
  6. Sedap jgk air halia campur madu ni sb pernah cuba di samping byk khasiat nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan la JM sedap la jugak tapi kena pejam mata masa nak telan tu ^_^

      Delete
  7. betul tu kak,dalam tip sihat pun ada kata halia makanan panas dan dapat mencairkan kahak.....halia juga minuman ahli syurga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah tu la smalam akak dok pikir benda apa la nak bagi ilang sakit ni kan terpikir pasal halia la sebab panas kan.. tu yg buat tu hehehe ^_^

      Delete
  8. dulu biasa buat madu dgn cinnamon powder.. but yang ni belum try.. insyallah boleh try nanti.. :D
    lagi pun skrng ni kene kurang kan makan ubat2 pil ni.. byk side effect..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu. bahan semulajadi lagi baik dari pil yg banyak mengandungi bahan kimia.

      Delete
  9. halia mmg baik tuk kesihatan
    tp k.el xleh nak telanlah halia ni
    lg satu halia mmg bgs tuk ibu berpantang..
    setakat letak dlm mskan ok lg..lau mnm air jus halia atau
    mkn gitu je mmg x hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeeeee... kalo telan jus dia yang x cmpor air tu memang rasa tekak terbakaq la.. tapi lepas dh telan ok ja . telan air masak banyak2 plak. beres smua

      Delete
  10. nice info ni..nak try la nanti...untung+ awet muda hehe:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehheeee.. try la... tp kena tahan lidah la ... rasa dia kurg menyenang kan.. kena pejam mata bru dpt telan :)

      Delete
  11. HALIA panas dan pedas dan juga boleh menyebabkan orang kentut2 non stop....(buang angin) .. haahha

    ReplyDelete
  12. sangat tu apa? nak kena blend ke halia tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah ejaan la.. sebeno nya sagat. hahhaha... klo blender x tradisional la

      Delete
  13. fae 'rajin' sgt nak ikut petua2 traditional ne :p

    ReplyDelete
  14. Yesterday kita terbaca pasal khasiat halia ni..memang banyak Lieya..Kalau rajin mesti menjadikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betol tu Raudzah, kena rajin lah dan tahan dengan rasa dia yang agak pedas panas tu

      Delete
  15. tuu diaa kak long bg petua..heehhe...nice sharing kak! tolong buat utk sally! malas nk buat sendiri! :P

    ReplyDelete
  16. laa..akak x sembuh lagi?? elakkan minum ais kak.huu

    ReplyDelete
  17. huhu. sha takeh nak telan haliaa. get well soon liya :)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart