Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Saturday, 14 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1 (LESSON 3)

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo everyone...
Happy weekend..
Liya tak dak pegi mana-mana hari ni .
so nak teruskan pelajaran bahasa korea untuk lesson yang ke 3
iaitu macam mana cara nya orang korea ucap kan 
GOODBYE @ SELAMAT TINGGAL

Ok . dah tengok gambarajah di bawah ??

안영히 겨ㅣ 서ㅣ요 = an-nyeong-hi-gye-se-yo
Ayat di atas ini di gunakan apabila anda yang akan
meninggalkan orang tersebut. 
겨ㅣ(gye) = tinggal/stay
means :
stay in peace atau pon ayat orang melayu
"dok elok2 no/dok baik2 na/dok molek2 deh"
dan seangkatan dengan nya...


안영히 서ㅣ요= an-nyeong-hi-ga-se-yo
Ayat di atas ni pula di gunakan apabila 
anda mengucap kan selamat tinggal kepada yang akan
pergi meninggalkan tempat tersebut..
가 (ga) =   pergi
means :
go in peace / pergi dengan tenang
atau pon ayat yang melayu suka guna..
"pi elok2 na/slmt jalan"

See ? perbezaan untuk kedua-dua nya hanyalah pada
가  = ga(tinggal/stay)

dan 

겨ㅣ = gye(pergi/go)

Sebenarnya kedua perkataan ni sama maksud
cuma situasi sahaja yang menyebab kan ia nya berbeza
contoh :
Anak : Mak saya nak pi sekolah dulu.
An nyeong hi gye se yo mak .
(dia ucap bye2 kat mak dia dan suh mak dia dok elok2 kat umah)
Mak : Ok .. An nyeong hi ga se yo anak ku.
(Mak ucap bye2 kat anak dan suruh anak dia pi elok2)


* huruf g korea sebutan nya adalah seperti k..

OK... PAHAM TAK ?^_^

24 comments:

  1. Susah ni..kita kalau belajar kena ada lecturer sekali..kalau tak susah nak masuk mdalam kepala..he..he. Nwat thanks lieya untuk kelas bahasa ni..keep it up k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHHE... hentam ja la Raudzah... kiter belajar smbil mengajar.. mengajar la sgt kan pdhal just nak keep nota dalm ni je ^_^

      Delete
  2. nice boleh rujuk sini nanti. hihi.... akak,, sy pon gah self-study korea. over kan. brangan nk g korea la katakan -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. WEEEEE.. besttt nyer leh stdy sesama lah yerrr ^_^

      Delete
  3. haha. teringat pulak kt Joo Jong Won favorite's line : 꺼져 (ggeojyeo) - Get lost. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. skli dgn tgn pon naik. muka lak slumberr... syng nyerr kat dia kan. hehhee

      Delete
  4. bestnye. tp mgkn lps ni blh ltk sound mcm google translate tu. blh tahu cmne nk sebut dgn cara yg btl. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa.. nak letak sound oh my susah tuu ^_^

      Delete
  5. susah juga nak sebut ni.. lidah dah keras.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe.. saya pon lidah keras kak. kena telan soflan dulu lah gamak nya ^_^

      Delete
  6. Replies
    1. alaaaaaaaa... sally xpaham ekk.. jap2 kak edit sikit ... ^_^

      Delete
    2. camne nk beza sebut "ga" dgn "gye"...sbb bila pronouns kan jadi sama..? sob sob..

      "gye" will be pronouns as "gay" la..? ke camne..?

      Delete
    3. betol!!!! bunyi gye sama macam "gay" ^_^ bunya ga sama macam "ka" pandai pon sally

      Delete
    4. sampai hujung tahun belajar, mau sally g pinang Yong Hwa tahun depan :P

      Delete
  7. susah nak sebut..berbelit2 lidah mun..

    ReplyDelete
  8. wahhh..berbelit lidah dok ikut..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehheheeee.. lembut kan sikit lidah tuuu.. baca mcm org xdak lidah ^_^

      Delete
  9. <--- keras lidah nak menyebut. aduss. tp ske tgk kdrama :P

    ReplyDelete
  10. yang susah nak sebut,xmo ingat,hehe:)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart