Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Saturday, 14 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1, LESSON 4

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyoo yippun yoojaaaaaa.. ^_^
betoi ka aku eja ni.. ah lantak lah kan.. hentam pi
janji ada bunyii.. ^_^
ok now untuk lesson yang ke 4, 
jom kita belajaq ucap kan 
I AM SORRY @ MINTAK MAAF



죄송(joe - song) = Apology / being sorry/feeling ashamed
perasaan bersalah kerana telah melakukan sesuatu.
합니다 (hap-ni-da) = i do (satu kata untuk menyatakan satu perbuatan)
죄송 +합니다 = joe - song - hap - ni - da 
(i am so sorry/ saya mintak maaf)

---------------------------------------------------------------------------------
            
저기요 (jeo - gi - yo) = excuse me 
excuse me dalam bahasa Korea ini
hanya di gunakan apabila 
1) untuk mendapat perhatian seseorang dan bercakap
dengan org itu atau untuk memberitahu sesuatu
contoh : 
A : jeo-gi-yo . boleh tumpang tanya kat mana rumah Junpyo??
B : Oh tu kat seberang jalan tu lah rumah dia 
2. Apabila anda ingin memanggil waiter kat restoren
untuk order something .
contoh :
A : jeo-gi-yo. nak order air oren tambah satu lagi.
B : okey!
---------------------------------------------------------------------------------
PAHAM ?? So macam mana pulak orang korea 
nak express kan excuse me tu kalo mereka
mengalami situasi seperti :
1 . apabila melalui kawasan yang ramai orang.
2. Untuk meninggalkan bilik untuk sementara .
diorang guna dua perkataan di atas ini ,
1. 죄송 합니다 = joe-song-hap-ni-da.
(i m sorry/maafkan saya)
2.잠시만요 = jam-si-man-yo
(just a second/tunggu sekejap)
3.잠깐만요= jam-kan-man-yo
(just a second/tunggu sekejap)
CONTOH :
1. joe-song-hap-ni-da. makcik saya tumpang lalu belakang.
2. jam-si-man-yo. aku nak pi tandas sat.
3. jam-kan-man-yo. boleh dak saya nak masuk kat sini sat?

OK FAHAM TAK ?? 
SENANG JE KAN ^_^

14 comments:

  1. hehehe..kelakar la bile mun sebut..

    ReplyDelete
  2. AWAT gmbaq atas tu bercorak2 dengan warna2 tu ?? huhuh .. ai minat korea ke?? same lah kite yunk..hahhahah..tau cakap sikit2 je...arasso?? haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu akak lah yang lukis tu ... heheehee.. minat korea leh la belajaq sesama ^_^

      Delete
  3. Replies
    1. jgn muncung sgt tak pasal tukar dengan itik plak satgi
      hehehehehe

      Delete
  4. hah! yg ni senang...sekali tgk je boleh ingat... *fuhh..nmpk tak muka riak sally?

    ReplyDelete
  5. haha akak pown suka belajar bhs korea ea? bhs korea nie lembut je bnyi. tp hana suka. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahhh hana... memang gila2 sangat nak belajar ... nanti gi korea senang nak cakap heehehhe

      Delete
  6. Replies
    1. yang tu pon ya jugakk.. ^_^ akak ikut buku ni syg... ^_^

      Delete
  7. susah la cekgu,heee..tapi nak ingat yang ni je dulu,joe song hap ni da:)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart