Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 17 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1 , LESSON 7

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful people..
hari ni kita sambung lagi level 1 lesson 7.
Perasan tak kat bawah ni ada something yang sama dgn lesson 6 ?
Yes memang pon ada ^_^
Kalo sebelom ni kita belajar tentang 이거 (i-geo) ,
tapi hari ni kiter nak kenal kan 2 lagi sibling bagi 이거 ni iaitu 
그거 (geu-geo)dan 저거(jeo-geo)
So apakah fungsi untuk dua ni pulak ..
Hampa semua boleh tengok gambarajah ye.


Okey Paham x ?
Masih blur-blur or dah dapat tangkap ?
Kalo belom paham.. boleh tengok gambarajah kat bawah pulak.. 


Ok ? Rasa nya dah paham sikit kot bila tengok gambarajah kan ?
So now jom kita tengok contoh plak

contoh 1 :

이거 꽃 이에요 = i geo kkot-i-ye-yo (This is flower/ Ini adalah bunga)

그거 꽃 이에요 = geu-geo kkot-i-ye-yo (That is flower/Itu adalah bunga)

저거 꽃 이에요 = jeo-geo kkot-i-ye-yo(That is flower over there/Yang kat sana tu bunga)

contoh 2 :
Macam biasa jugak kalo untuk manusia automatik perkataan 거(geo) akan hilang

이 사람 = i  sa-ram (This person/Orang ini)
그 사람 = geu sa-ram (That person/Orang itu)
저 사람 = jeo sa-ram ( That person over there/Orang yang kat sana tu )

Ok ? Got it ? Tiba-tiba teringat plak one of my favourite korean drama ost
yang bertajuk 그 사람 (geu sa-ram )
Nak dengar tak ??? ok tekan di bawah ni yerrrr..



Di petik dari drama Kim Tak Gu the baker king ( Bread Love and Dream)

Ok bye!!!

Source : TTMIK

29 comments:

  1. susah jugak lidah nak ikut..hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe.... susah yerrrr.. rendam lidah dalam softlan sure boleh..

      Delete
  2. berbelit lidah nak menyebutnya ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembut kan sikit lidah tu hehehehe ^_^

      Delete
  3. wah,bagus betul akak ni,sapa2 yang minat korea tu bolehla sesama belajar kat sini,heee....^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee... betol tu nana. lagi ramai lagi bagus ^_^

      Delete
  4. biasa duk dgr je dlm k-drama/k-song, tp bila da nk try baca ni mahunya b'belit lidah. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebutan dengan ejaan memang tak sama dik pasal tu selalu ja confius ^_6

      Delete
  5. Anyeonghaseyo..

    lieya geu-geo kkot-i-ye-yo

    hahaha ok x ?

    ReplyDelete
  6. yoon si-yoon geu saram ibnida~~ :D

    ReplyDelete
  7. susah nak bezakan penggunaan "geu" dgn "jeo"...hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. geu sebutan nya mcm keu dan jeo pulak sebutan mcm ejaan nya.. beza tu. nak tau geu tu cm na sebut sally kena dgr lagu geu saram yg kat atas tu ^_^ gud luck!

      Delete
    2. tak, maksud sally susah nak tau bile nak guna "geu" dgn "jeo"...hehehe :P

      Delete
    3. geu tu kan mcm xjauh sgt dari kita..tak da dengan kita tapi ada dekat2 dengan kawan kita.. mcm dalam gambarajah yg akak lukis tu la sally... kalo jeo tu jauhhhhhhhhhhhhh sesangat...

      Delete
  8. i geo, geu geo , jeo geo tu kata nama ya adik? susah akak nak ingat.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam bahasa melayu org pggil kata nama ekk. saya pon tak pasti la kak. cuma i geo , geu geo dengan jeo geu tu di gunakan untuk address kan sesuatu benda tu ... hehhee.. susah gakk kan //

      Delete
  9. ha3..kelu lidah..nk fham mmg lmbat juga ni =) ape pun nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca slow2 dgn penuh penghayatan insyaAllah faham hehee

      Delete
  10. kamsamida unnie. haha hana salah sorang yang suka belajar bhs korea. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha,,, tq hana sebab sudi menemani akak belajar ^_^

      Delete
  11. Untung balajar kat sini..free of charge,..thanks lieya for your effort..sorrylah student lembab sikit..he..he

    ReplyDelete
  12. mantap la entry camni..leh bookmark ni..kalau nk melancong korea boleh jadikan rujukan nanti :)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart