Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Thursday, 19 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1 . LESSON 9

Assalamualaikum,,
Anyeonghaseyo pretty ^_^
Hari ni nak sambung lagi belajar bersama kawan-kawan semua.
Lesson 9 ni adalah yang paling susah nak di pahami
and i have to read over and over again to understand
sebab kebanyakan bahasa lain tak da pon macam ni.
So first of all boleh tengok gambarajah di bawah ok ??
Nampak macam senang ja kan , 
tapi nak guna punya lah susah...
so jom kita berkenalan ngan dua beradik ni dulu ok
은(eun) dan 는(neun)...
seperti yang telah di katakan kat atas 
은(eun) diguanakn untuk perkataan yang berakhir dengan huruf konsonan
manakala 
는(neun) digunakan untuk perkataan berakhir denga  huruf vowel .
So untuk keadaan yang bagaimana kah dua penambah kata ini di gunakan ??
Selalu nya perkataan 은 dan 는 ini apabila di tambah 
di belakang sesuatu perkataan ia akan menjadi kan 
perkataan tersebut sebagai topik kepada sesuatu ayat
Contoh 1: 
학생 이에요 (jeo-neun hak-saeng-i-ye-yo) = As for me, I am a student / Saya adalah seorang pelajar.
So kat ayat di atas, subjek utama nya adalah 저 (jeo) iaitu saya .
Contoh 2 :
내일  저  일해요 (nae-il-eun jeo-neun il-hae-yo)
As for tomorrow , I work
Untuk esok , saya bekerja .

Jadi subjek utama utk ayat diatas ialah 내일(nae-il)(esok) dan 저 (jeo)(saya)
Pelik kan ?? ahhhh memang pelik nak paham sebab kita tak dak pon macam ni kan..
Ok ni baru sikit.. ada lagii yang lebih mencabar otak..
contoh 3 :
이거 사과예요 (i-geu sa-gwa-ye-yo) = Ini adalah epal
Apa akan terjadi apabila perkataan ditambah ?

이거  는 사과예요 (i-geo-neun sa-gwa-ye-yo) 
The other thing are not apple but this is an apple.
Yang lain bukan epal . Yang ni baru lah apple ..

Nampak tak, Automatically ayat akan jadi berubah bila perkataan ditambah 

 dan ..bukan hanya menjadikan sesuatu perkataan sebagai subjek kepada sesuatu ayat,
tetapi juga bertindak sebagai penyambung ayat untuk 
membandingkan sesuatu benda dengan benda yang lain...
Agak berbelit sikit kan ? 
contoh 4 : 
이거 뭐 예요 (i-geo-neun mwo-ye-yo)
And what about this one ? What is it ?
Bagaimana pulak dengan yang ini? Ini apa ? 
ok ? Paham tak ? Jom kita tengok contoh lain plak.
Yang ni memang leh buat sakit otak.
contoh 5 :
오늘 날씨 좋네요 (o-neul nal-ssi jot-ne-yo
The weather is good today.
Cuaca hari ni sangat baik.
Jom kita letak kan perkataan pada ayat di atas .
오늘은  날씨 좋네요 (-o-neul eun nal-ssi jot-ne-yo)
The weather hasnt been good lately but today , its good
Cuaca kurang baik semenjak dua menjak ni, tetapi hari ni cuaca baik .

오늘 날씨   좋네요 (-o-neul nal-ssi는  jot-ne-yo)
Today , not necessarily everyhting else too, at least the weather is nice
Hari ni walaupon tak dak apa sangat sekurang-kurang nya cuaca baik

nampak tak ? terus berubah ayat hanya kerana perkataan sekecil dan. 는 
Fungsi 은 jugak kita boleh kata kan sebagai penguat kata 
dan untuk meyakinkan lagi tentang keadaan sesuatu.
Dan apabila di tambah pada perkataan yang berlainan walaupon ayat nya sama 
boleh membuat kan maksud menjadi berbeza.. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekarang kita lupakan 은 dan. 는  
dan mari kita berkenalan pulak dengan  dan
이 (i) = digunakan untuk perkataan yang berakhir dengan huruf konsonan
가 (i) = digunakan untuk perkataan berkahir dengan huruf vowel.
* sebuatan 이(i)macam kita sebut huruf "e"  manakala 가 (ga) pulak "ka"

contoh 1 : 

좋아요 (mwo-ga jo-a-yo? ) = What is good ? What do you like?
Apa yang kamu suka ??

perkataan lebih menguat kan soalan di atas ..
Macam kita contoh nya perkataan "yang" tapi tak bermakna 
 bermaksud "yang" , cuma saya bagi contoh yang korang senang paham 
tentang fungsi perkataan 

Ok paham ???

Contoh 2 :
A : 저 는 사과 좋아요 (jeo-neun sa-gwa jo-a-yo)
Saya suka epal/bagi saya epal sangat bagus.

B: 사과 좋아요 저 는바나나  좋아요 .
sa-gwa jo-a-yo? jeo-neun banana-ga jo-a-yo.
Epal sangat baik ? bagi saya pisang lebih baik
atau
Suka epal ? Saya lebih suka pisang.

See?? Nampak tak penggunaan nya ?? 

Ke-empat-empat penambah ayat ni lebih berfungsi untuk
menjadi kan sesuatu ayat bertukar kepada kontra, 

contoh nya macam, Jo Si Sub lagi hensem daripada Aaron Aziz.. haha..

Macam na ? Rasa cayaq otak dak ? haaaa. mau tak cayaq.. 
dah banyak kali ulang pon yang ni lah paling-paling susah..
Tapi lepas ni jangan risau , lesson 10 akan kembali menjadi senang , yay!!

source : TTMIK



16 comments:

  1. hebat la akak ni..akak gi kelas eh??hehehe..tumpang belajar kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xla mun. kak ekot nota dari online gakkk... mun tekan kat TTMIK

      Delete
  2. WAh menarik..JM nak copy masuk dlm word boleh?..nak buku kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh JM. no problem.. JM tekan kat TTMIK .. yg tu versi bahasa inggeris.. Liya belajar dari situ la..

      Delete
  3. fizi tahu sikit2 je bahasa korea..heeh

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. memang pon ... yg ni paling susah sekaliii.. ^_^

      Delete
  5. mmg superlah leya ni
    kagum sis hehe
    skun k.el dah penin ..laju sgt pung agagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.el start dari lesson 1 la.. slow2 hehehe.. pastu take note

      Delete
  6. chaiyok kak!heee..nana support akak je boleh?:)

    ReplyDelete
  7. he3..hebat la kak =) kagum jap, dah la belajar sndri2 je..sy tgok pn pning..kecuali ada cikgu ajar..nti bleh la terbit 1entri full bhasa korean..

    ReplyDelete
  8. As usual...kita dah banyak miss class lah Lieya..kalau exam sure fail punya..he..he

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart