Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 17 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA : LEVEL 1 , LESSON 8

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful creature ^_^
Jom sambung pelajaran kita ... 
Sebelom ni kita pernah belajar tentang 어니요 (a-ni-yo) 
yang membawa maksud tidak atau no.
So utk kali ni kita akan berkenalan pula dengan perkataan di bawah ini.

ok . tanpa membuang masa lagi jom kita tengok contoh ayat
yang berkaitan dengan 어니에요 ( a-ni-ye-yo)
contoh 1 :
A : Awak ke yang bagi koyak buku ni ??
B : 어니에요 (jeo a-ni-ye-yo) = its not me / bukan saya .
*the colour refer to the same meaning 
contoh 2 : 
A : Adakah ini susu atau air ??
B : 우유 어니에요 (u-yu a-ni-ye-yo) = its not milk/ Ini bukan susu.
C: 이거 어니에요 (i-geo mul a-ni-ye-yo)  = This is not water/ Ini bukan air
See? Kita dah combine pelajaran yang sebelom ni
untuk membentuk ayat. 

Contoh 3 :
 학생 어니에요 (jeo hak-saeng a-ni-ye-yo) = i  anot a student ( Saya bukan seorang pelajar)

Nampak dak ? ayat korea terbalik dari ayat bahasa melayu dan bahasa Inggeris.
kawan-kawan boleh tengok dari susunan warna highlight di atas ^_^
contoh 4 :
그거 고양이 어니에요 (geu-geo ko-yang-i a-ni-ye-yo) = That is not a cat/ Itu bukan seekor kucing

kat sini dapat di simpulkan bahawa penggunaan perkataan 어니에요 boleh digunakan 
untuk manusia, binatang,benda dan sebagai nya....

FAHAM ? Kawan-kawan boleh cuba buat ayat sendiri dengan berpandukan 
contoh ayat di atas dengan menukar kepada perkara yang lain .. 

SELAMAT MENCUBA.. ^_^

39 comments:

  1. wah lieya dah jadi cikgu korea... *_^ bagus2 nanti akak pun boleh pandai cakap korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha,, bukan cikgu la kak.. saya dok belajar dengan kawan2 semua baru dk merangkak.. kak farah leh join skali hehehe

      Delete
  2. Bagus la cara Lieya explain..clear! Ada tokoh jd lecturer ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya berpandukan nota jugak ni kak... hehehhe... ^_^

      Delete
  3. Ottoke..ottoke...byk dh kelas JM terlepas ..so perlu ambil nota ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM tengok kat tepii tu ada hheheheh :)

      Delete
  4. wah.. mama membacanya pun terkebil-kebil ni.. lidah kelu, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn sampai juling dh la ye mama hehehe

      Delete
  5. Sng x kak belajar bhasa ni?? bljar tgok kamus dia ke @ siap ada suara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada suara dengan kertas kerja nanti akak letak link kat sini yer ^_^

      Delete
  6. alamak dah berbelit belot menyebutnya kak huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena makan belut bakaq kot kinah hehehhe ^_^

      Delete
  7. lieya memang ambil kelas bahasa korea ya? dah boleh jadi cikgu bahasa korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya belajar dari online gak kak... ^_^

      Delete
  8. Terima kasih dear ..baru umi fhm maksud ayat tu ..selama ni dgr je kat drama korea hahaha ..nice info ..chak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq jugak kepada umi sebab sudi dtg membaca dan belajar bersama ^_^

      Delete
  9. Nice sharing.. hmm.. bagus ni.. boleh lah Kak Erin blajar bahasa korea kan.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak erin sebab sudi dtg belajar bersama di sini
      ^_^

      Delete
  10. penatnya belajar bahasa korea ni...berbelit-belit lidah nak menyebutnya hoho :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lembutkan sikit lidah tu hehhehe sure boleh

      Delete
  11. aniyo~~ hanggu-gorul mutheyo~
    heeee.. tak tau ejaan die camni.. tp kalo sebut cmni lah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.... dia dh expert dari kita dah ni cm na tu. hehehe...

      Delete
  12. Wah! Lepas ni kena rajin2 datang belajar bahasa Korea kat sini.. Untung2 leh terer cakap korea.. Nanti tengok citer Korea takde subtittle pun no hal dah.. ^_^
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahaa.. tu lahh belajar ni pon dgn harapan xmau baca subtittle,,, egeggee...

      Delete
  13. Kita notice kita ni memang slow sikit bila belajar part-part bahasa ni..tak focus..

    ReplyDelete
  14. tiba2 rasa nak belajar bahasa korea lak..
    best betul :)

    ReplyDelete
  15. tambah ye pulak kat aniyo tu,hehe...kalau betul2 minat memang senang je nak ingatkan kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu nana.. ^_^ ni masih part yang sng je ... yg lg susah akan menyusul ^_6

      Delete
  16. aniyeyooo~ huhu. tgk runningman memang terjebak nak ckp korea :P

    ReplyDelete
  17. aiyark! dah start buat ayat...x boleh nk adapt lagi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. slow2 la sally.. igt yong hwa banyak2 hehehe

      Delete
    2. ohhh Yong Hwa! nasib baik akak ingatkan..hahaha

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart