Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Saturday, 28 September 2013

TASADAY PEOPLE.

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo pretty...
Selamat berhujung minggu..
Semalam, masa dok menggelojoh menelan cucoq ,
tiba-tiba tak semena-mena akues bertanya kepada
dua org adik ku yang masih sekolah lagi,
dalam tingkatan 5 dan 4 ...

" Hampa kenai dak orang Tasaday ?"

And sadly adik aku memang tak kenai orang Tasaday.
Pelik seketika..
So aku pon kata

" Biaq betoi hampa ni, takkan tak kenai orang tasaday.
Kat sekolah aku dulu femes kot. "

Depa tetap kata tak kenai.
so aku dengan pulun nya suruh depa pi amek buku sejarah depa lani!
Nak tengok ada ka tak dak atau adik-adik aku ni
memang tak concentrate dalam kelas atau memang
depa tak baca buku...
So sadly si adik yang ting 4 ni tinggal buku kat sekolah plak,
so sesi menge'check' tak dapat di jalan kan dengan sempurna.
Lani kan buku-buku teks semua dah jadi versi baru dah.
Maklumlah buku teks aku tu 11 - 12 tahun yang lalu kan,
Tapi still pelik gak sebab depa tak tau.. ^_^


Hampa - hampa semua tau dak sapa org Tasaday ni.
Kalo kenai angkat tangan !
Sapa-sapa yang sama batch dengan aku semesti nya tau punya lah.
Ingat dulu-dulu masa sekolah semua pakat dok
kata kat kawan-kawan masing-masing org tasaday.
orang tasaday ni di jumpai dalam gua di Filipina pada tahun 1971.
Penemuan mereka ni menggempar kan media seluruh dunia
apabila mereka di jumpai sebab mereka hidup
seperti zaman batu.



Tapi sebenar nya mereka ni bukan nya org zaman batu dan
mereka bukan lah tinggal kat dalam gua seperti yang
di war-war kan itu.
Seorang lelaki yang bernama Elizalde yang menjadi
dalang menyuruh mereka utk berlakon seperti
orang zaman batu.
Ini kerana tubuh bdan mereka cukup zat dan di kawasan gua
tersebut pon tiada kesan seperti sampah atau sisa-sisa
kumbahan yang menunjukkan ada nya manusia tinggal di situ.
Mereka di suruh berbuat demikian kerana di berikan wang
dan di beritahu kalo mereka buat macam tu mereka akan
mendapat bantuan untuk menampung keperluan mereka.
Cuma mereka memang tinggal bersendirian di dalam hutan bersama
puak mereka sahaja tapi tidak lah sedaif yang di sangka kan.
Mereka sebelom ni pernah tinggal di kawasan kejiranan yang moden
tetapi mengambil keputusan utk tinggal di hutan atas sebab-sebab tertentu.
Sebab tu lah mereka ada alatan-alatan logam seperti parang,
pisau semua tu yang di bawa semasa mereka berpindah dulu..



so thats the end of my story.. ^_^




9 comments:

  1. HAHA IGT kan betul2 orang batu ... rupanya2 suh belakon ja.. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak pon igt betol2 gak.. baru hari ni ja tau . so hampeh!

      Delete
  2. Replies
    1. hehe.. dalam buku teks tak habaq pon ^_^

      Delete
  3. akak pun baru tahu.. sebab nak dapatkan bantuan je sanggup berlakon.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahhaaaa.. tu lah kak lucu je kan ,,

      Delete
  4. ciss........ berlakoon??. ambik mama jer lah kalau gitu.. hihi

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart