Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 31 December 2013

TOTOI KENA BELASAH.

 Assalamualaikum,...
Anyeonghaseyo beautiful people ^_^
Ini kisah Sabtu lepas. Petang kejadian Totoi dok lepak-lepak dalam bilik...
Tidoq-tidoq baring-baring jilat-jilat bulu dia.

Macam ni lah rutin harian Totoi kalau tak keluaq umah..
Lena macam manusia kalau gerak pon tak bangun... 

Malam tu Totoi keluaq main.. pi bergalak ligan-ligan betina...
Lepas keluaq sat dia masuk balik dalam umah pastu dia keluaq balik...
Dalam pukul 10 , masa tu sepupu aku nak balik umah dia ...
Masa nak bukak pintu tengok Totoi dok depan pintu .. Dengan hidung dan mulut berlumuran darah.
Hampa boleh bayang kan dak perasaan aku masa tu macam mana ?
Geram kot... Masalah nya kecederaan dia tu bukan di akibatkan oleh kucing, tapi manusia!
What the hell????

Tengok muka Totoi yang comel dah serebeh macam ni ..
Whats the point nak buat kucing sampai macam ni sekali...
Dia hentuk kepala totoi di lantai atau mungkin dia guna kasut dan katuk kepala
Totoi sampai tersentuk di lantai wallahualam..
Tak tau cara mana yang dia buat...
Kita tak kisah kalau Totoi balik ke rumah luka-luka sebab bergaduh,itu normal.
Tapi kalau sampai mcm ni jadi nya bukan normal lagi...
Manusia jangan ingat kau kuat kau boleh seksa binatang yang lemah macam kucing aku.
Tunggu lah satu hari nanti biar Allah sahaja yang membalas nya ....
Sekian ... 

THE CLOUD - YONGSAN DREAMHUB

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Sedang dok menggodek-godek mencari bahan nak di tulis tetiba terjumpa ini..

Source : www.bustler.net/
Dari kejauhan nampak macam World Trade Centre yang pernah runtuh sebab ada jet pejuang yang langgar tu kan tapi bila tengok dari dekat woooo... bangunan apakah ini ?
Unik kan ???

Source : www.mnm.com/


See.. siap ada tanaman lagi kat atas bangunan memang sangat unik ....
The Cloud merupakan bangunan yang di jangkakan bernilai 28 - 31 trilion won,
iaitu lebih kurang 27 billion yang di rancang untuk di bina di persisiran sungai Han,
berhampiran stesen Yongsan, South Korea.

source :inhabitat.com

Salah satu pemaju utama untuk project ini adalah ini adalah Syarikat Pengangkutan Awam Korea Selatan ,
iaitu KORAIL . 29 syarikat yang di jangkakan terlibat dalam menjayakan project ini.
Akan tetapi bangunan ini menjadi kontroversi apabila design nya kelihatan seperti
WTC yang telah runtuh pada 9/11 . Kan ? Memang betol pon nampak macam tu sebijik.
I pon dah mention kat atas kan... ^_^



Project ini mula di proposed pada tahun 2006 , dan merupakan salah satu project
yang sangat berprestij dan hebat .
Akan tetapi disebab kan kekurangan investor dan krisis kewangan pada tahun 2007 - 2008
menyebab kan project ini terpaksa di tunda buat sementara waktu.
Tahun yang berikutnya syarikat gergasi seperti Samsung telah menarik diri dari project ini .
Akhirnya project ni telah di batalkan pada April 2013 di sebab kan masalah-masalah
yang timbul dan tak dapat di elakkan ...

Sayang kan ..... Harap-harap one day project ini dapat di realisasikan .
Kesian kat arkitek yang dah design bangunan ni kan...
Mesti sedih sebab hasil kerja dia tak menjadi..... ^_^
Apa-apa pon tq for reading yer kawan-kawan... bye!!



BYE BYE 2013

WEE... MACAM TAK PERCAYA KAN ESOK DAH NEW YEAR ...
SEMUA DAH ADA AZAM MASING-MASING KE ?
LIEYA RASA BANYAK AZAM YANG TAHUN LEPAS TU TAK TERCAPAI LAGI.
SO MAYBE AZAM-AZAM TAHUN LEPAS TU AKAN DI CARRY FORWARD KE
TAHUN 2014 LAH PULAK KAN..
SO MALAM NI LAH AKAN SENARAI AZAM TU ...
TUNGGUUUUUUUU...

Monday, 30 December 2013

CASH OUT NUFFNANG UNTUK PERTAMA KALI NYA

Assalamualaikum....
Anyeonghaseyo beautiful people...
Yay! Hari ni Lieya dah cash out Nuffnang !
Macam tak percaya ja kan ... dulu masa mula-mula daftar Nuffnang
serius tak terfikir duit tu akan jadi banyak dan boleh cash out.
Tapi alhamdulillah akhirnya berjaya cash out untuk pertama kali nya...


Actually Liya start blog ni sejak tahun May 2011 lagi..
Masa tu tulis belog untuk suka-suka saja tak pernah terpikir nak aktif pon.
Tulis luahan perasaan .. macam org tak betul. pastu terus tak tulis.
bulan Oct 2012 buka ja blog tengok walaupon tulis benda yang entah apa-apa
ada pulak yang view so why not tulis benda berguna dan share
dengan semua kan... Di situ lah bermula nya aku mula aktif.
Aku padam buang semua luahan hati yang ntah apa-apa ntah tu 
dan mula tulis benda yang berguna

Walaupon dah aktif dan menulis benda yang berguna ,
still lagi masih dalam fasa menulis syok seniri..
Yela tulis-tulis orang ada yang datang baca tapi tak da yang komen .
Ada la yang komen tapi berapa orang lah sangat...
Nuffnang pon xnaik-naik dok kupang-kupang macam tu ja kan...
Pastu mula lah rasa macam down dan malas nak tls.
Tapi walaupon musim menulis ni pasang surut still jugak aku tls ..
Bila mula dapat CPUV pada bulan July 2013 bertambah semangat aku menulis.
Sampai lah ke hari ni semangat aku masih berkobar-kobar.

Di kesempatan ini Liya nak ucap kan ribuan terima kasih kepada semua kawan-kawan blogger yang sudi datang membaca, mengomen dan menabung kat
belog Liya ... hanya Allah yang dapat membalas jasa baik kalian...
InsyaAllah di masa akan datang , Liya akan meningkatkan lagi mutu
penulisan dan pengisian di dalam belog ini....

Love u all.... bye !_!


JINDO SEA PARTING FESTIVAL

Assalamualaikum...
Anyoenghaseyo beautiful people ....
Hari ni masa search kat internet ada terjumpa pasal satu cerita tentang laut terbelah di Korea.
Tak ingat dah sumber dari mana aku baca sebab masa nak tekan tu dia macam tak loading so
aku pon dengan inisiatif sendiri terus cari kat internet dan jumpa...
Peristiwa laut terbelah ini bukan nya berlaku sekali sahaja malahan setiap tahun .

source : National Geographic

Setiap tahun beribu orang dari dalam dan luar negara akan datang ke sini untuk menyaksikan
dan mengalami sendiri keajaiban ini...
Fenomena ini terjadi disebab kan perbezaan pasang surut air yang membentuk
satu ruangan sempit sepanjang lebih kurang 2.8 km dan 40m ke 60m lebar
membolehkan pengunjung berjalan ke Pulau Modo dari Pesisiran pantai Jindo.

source : www.amusingplanet.com


Fenomena ini pertama kali di lihat oleh seorang duta dari negara Peranchis pada tahun 1975.
Beliau sangat teruja dengan fenomena ajaib ini dan menggelar kan nya sebagai,
" Keajaiban Nabi Musa Di Korea" .
Berita tentang ini telah di tulis di dada akhbar Peranchis dan menyebabkan ianya
tersebar ke seluruh pelusuk dunia..


Fenomena ini berlaku 2 hingga 3 kali setahun di antara bulan March hingga June.
Pelancong dapat menikmati keajaiban ini dengan berjalan kaki ke pulau Modo ,
manakala rakyat tempatan pula mengambil peluang ini untuk mencari hasil lautan seperti kepah .



Pandangan udara . nampak macam semut ja kan ... ^_^ 

source : www.departful.com

Ahjumma tengah dok mengorek mencari haiwan laut yang bersembunyi kat bawah tanah..
Wee memang best la kan kalo dapat korek-korek dan masak fresh-fresh..
source : korean tourism site
Comel kan banner dia untuk tahun 2013 punya ni kan... ^_^
So kalau ada yang nak pegi boleh ikut direction kat bawah ni..
Ni pun aku copy dari website Korean Tourism

From Seoul Central City Terminal, take an express bus to Jindo (진도).

* Bus Schedule: 07:35, 09:00, 15:30, 16:35 (Subject to change)From Jindo Bus Terminal, take the Gagye-Hoedong (가계, 회동) or Songgun-Hoedong (송군, 회동) route bus to Hoedong (회동).Go 40m along the sea.

Tengok dari picture ni macam mana laut terbelah tu ye..... nampak tak?
Okey lah setakat ni ja lah nanti kalo betol-betol ada peluang pergi kat sini,
boleh lah kongsi gambar sendiri pulak ye...
Bye for now.. TQ for reading... ^_^

Saturday, 28 December 2013

SHARBAT GULA - NATIONAL GEOGRAPHIC

Assalamualaikum.
Anyeonghaseyo beautiful people.....
Selamat berhujung minggu utk semua. 
Hari ni masa tengah surf internet , i came accross this beautiful picture.
Actually dah lama notice gambaq ni tapi tak berkesempatan untuk kongsi kat sini..
Rasa nya dah ramai yang dah familiar dengan picture kat bawah ni kan...

Gadis ini di gelar " Afghan Girl"
Gambar di atas di capture oleh seorang journalist , Steve McCurry pada Dec 1984.
Gambar nya telah di jadikan cover majalah National Geographic issue June 1985.
Masa gambar ini di ambil , gadis ini berada di kem pelarian Pakistan .
Kampung halaman nya telah di hujani dengan peluru oleh kesatuan Soviet yang telah mengorbankan 
kedua ibu bapa nya., adik beradik nya dan nenek nya telah di paksa memanjat gunung
untuk ke kem Nasr Bagh Refugee Camp yang terletak di negara jiran iaitu Pakistan.
Gambar nya menjadi kegilaan ramai hampir sama popular dengan potret Monalisa yang di hasilkan oleh Leonardo Da Vincci 


Kalau di teliti dari wajah nya penuh dengan perasaan yang sukar utk di gambar kan.
Mata yang bersinar penuh dengan dendam dan penderitaan .
Hanya dia dan mereka yang turut menderita dengan nasib hidup yang sama sahaja yang tahu.


Ramai yang tertanya - tanya tentang identiti gadis di dalam gambar yang menjadi pujaan ramai itu.
Adakah dia masih hidup? Siapakah dia? Di manakah dia sekarang ?
Persoalan ini telah merangsang pihak National Geographic untuk mencari gadis ini .
Steve McCurry jugak turut serta dalam proses mencari kembali gadis Afghan ini. 
Akhirnya mereka berjaya mencari gadis tersebut dengan menggunakan gambar diatas.
Salah seorang lelaki yang pernah tinggal di kem yang sama mengenali gadis tersebut.
Dia telah pun meninggalkan kem tersebut dan tinggal bersama keluarga nya di Pakistan.
Akhirnya selepas 17tahun persoalan telah pon terjawab.


Gadis Afghan tersebut ialah Sharbat Gula. 
Dia masih ingat gambar nya di ambil tetapi tidak pernah menyangka yang gambar tersebut 
menjadi pujaan ramai. 
Sharbat seorang wanita yang agak pemalu dan muslimah yang taat pada agama.


Sharbat Gula telah berkahwin dengan Rahmat Gul semasa berumur 16 tahun.
Menurut abg nya , Hari perkahwinan mereka berdua adalah hari yang paling
menggembirakan dalam hidup Sharbat.
Mereka dikurniakan 3 cahaya mata iaitu Robia 13, Zahida 3 dan Alia 1.
Anak ke 4 meninggal dalam kandungan.

Sharbat berharap anak-anak nya akan mendapat pendidikan yang tak dapat di habiskan oleh nya.


Setakat ini sahaja buat kali ini ... TQ for reading 
bye!!

P.s :Terpesona sangat melihat mata Sharbat Gula... Apa pandangan anda semua ?
Apa yang anda dapat tafsirkan bila melihat gambar Sharbat gula ini ?

Ok









KOREAN DRAMA : YOU CAME FROM THE STAR EPISODE 4 FREE DOWNLOAD


RAW VIDEO : EPISODE 4
SUBTITTLE : CLICK HERE !!!

Direction :
1. Download raw video
2. Download subtittle.
3. Put both file in 1 folder
4. Rename subtittle file same as video file.
5. Watch your drama at your comfort!
Enjoy !

p.S : Every time u see the adfly just click SKIP ADS ^_^ .
Sometimes the advertisement just popping out everyone.. Just close it .
Please be patient and understand the the person who upload the video.
They need those ads to provide us with all our favourite drama ... :)

KOREAN DRAMA : YOU CAME FROM THE STAR EPISODE 3 FREE DOWNLOAD


RAW VIDEO :EPISODE 3
SUBTITTLE : CLICK HERE !!

Direction :
1. Download raw video
2. Download subtittle.
3. Put both file in 1 folder
4. Rename subtittle file same as video file.
5. Watch your drama at your comfort!
Enjoy !

p.S : Every time u see the adfly just click SKIP ADS ^_^ .
Sometimes the advertisement just popping out everyone.. Just close it .
Please be patient and understand the the person who upload the video.
They need those ads to provide us with all our favourite drama ... :)

Friday, 27 December 2013

MENYOMBONG TAK BERTEMPAT , PHUIIII!

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Panas hati aku kelmarin masa pergi ke Stesen bas untuk beli tiket bas kat adik aku.
Mula-mula pi dekat bas Sani Ekspres punya kaunter .
Tapi masa tu depa rehat . 8.20 pm baru masuk balik.
So aku pon call la adik aku tanya nak bas apa sebab Sani express tak buka lagi kan.
Dia kata Etika pon ok ... So aku pi lah Etika..
Masa tu orang ramai kat kaunter tu .. So bila sampai turn aku ...

" Sabtu ada ? "




Dia tanya something kat aku dengan muka yang agak kelat ..
suasana masa tu agak hingar dan bingar sebab bas banyak yang mai nak amek penumpang.
Faham-faham ja lah kan macam mana keadaan stesen bas kalo tak hingaq memang tak sah.
Dah la masa tu ada seorang lelaki yang terencat akal dok menempik ..
Paham-paham sendiri lah kan orang kalo terencat perangai dia macam mana ..
So sure lah jadi bertambah hingaq di tambah dengan bunyi bas lagi..

aku pon jawab " Turun kat Pudu " because i thought dia tanya nak turun kat mana ..

Rupanya soalan dia pukul berapa .. Tapi dengan muka macam haram ,
bahasa pon tak dak dia terus tengking aku sambil dok ketuk dengan jari dia kat kertas
laminated yang ada tulis senarai jam bas berjalan...




Aku dalam hati , Ai anak haram ni tak leh cakap elok-elok ka?
Tapi aku tetap bersabaq ja.. dan tengok kat kertas tu

" 9.45 a.m " aku jawab kat dia..

"8A ,single sit ok dak? "  dia tanya aku..

Aku pon jawab "ok "

Dia print out tiket terus bagi kat aku...
Selalu kalau beli tiket mesti depa akan repeat tarikh , masa dan tempat nak turun kan ?
Untuk conform tiket tu betol atau tak ikut yang kita nak.
Tapi betina tu tak buat macam tu pon... Aku pon ambil ja tiket terus blah.
Nak suruh aku ucap terima kasih ? Sorry sikit!
Ucapan terima kasih aku untuk manusia yang beradab sahaja ..
Kalau yang kurang ajaq macam tu never ever....




Kenapa aku tak tegur dan bergaduh dengan dia kat situ ?
Sorry kita orang educated tak bergaduh kat tempat umum macam tu ..
Biaq la nak kata belagak ka apa yang penting aku tak malukan diri sendiri di khalayak ramai.
Lagipon macam tak berbaloi ja kan nak bergaduh kat situ...
Lain kali jangan harap aku nak pergi beli tiket kat situ lagii..

Kepada yang jaga kaunter tu kan , tak kira lah kaunter mana pon.
Kalau boleh layan la customer tu elok-elok..
Customer yang mai beli tu yang bagi rezeki untuk syarikat hang keja kan.
Kalau hang layan ala kadar ja sapa yang nak mai beli lagi kat hang..
Paham-paham lah seniri yer...Tak payah nak belagak sangat..


P.s : Sori kalau ada perkataan yang tak sepatutnya dalam entry ni..
Aku terlebih geram tak tahan aku terpaksa tulis jugak.
Kalau ikutkan hati memang aku nak maki hamun habis-habisan tapi sabaq ja lah kan..


Thursday, 26 December 2013

BED INTRUDER - FROM BREAKING NEWS INTERVIEW TO A RAPPING SONG ON I TUNES

Antoine Dodson ... seorang abg yang berjaya menjadi seorang penyanyi disebab kan 
seorang lelaki yang menceroboh masuk ke dalam rumah mereka dan cuba merogol adik nya
Kelly Dodson.. ^_^  Percaya tak ?
Temubual nya dengan NBC news telah di buat remix dan menjadi lagu oleh
The Gregory brother dan berjaya membuatkan Antoine menjadi popular dalam sekelip mata ...

Kalau nak dengaq boleh lah tekan play.. Seriusly memang lawak la..
Aku dengaq sambil gelak-gelak .. Paham - paham je lah kan .. 
Orang kulit hitam kalau bercakap memang ada rapping sikit.. 
So tak hairan lah kalau dengan bercakap pon boleh turn to a hit song... ^_^
ok bye! tq for reading ^_^





DATING DENGAN DATIN DI HARI AHAD

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people all around the world...
Last Sunday , aku dengan sepupu ke Alor Setar,,
Since kawan aku Mak Datin Hasmidar cuti kami pon berdating pada hari tersebut...
Hajat pergi ke Alor Setar tu sebab cousin aku ni nak beli semakphone baru... 
Dia dah lama kumpul duit tu ha ... So ini lah masa nya untuk membeli....
Jom lah tengok gambar-gambar aku dengan mak Datin bergedik depan kamera ^_^












Banyak jugak gambar yang kami ambil masa tu .... 
Maklum lah kan orang-orang berumur ni tak leh berdiri lama-lama ..
Kaki mula sakit . aku especially dah mula sakit lutut dan tumit kaki....
So kami lepak-lepak je lah sat... 

Ni Mak Datin punya lipstick aku try ... Memang nude habes-habesan...
Macam tak pakai lipstick pulak kan... Mak Datin kata comel.
Tapi aku rasa memang tak macam Liya Von Jay langsung.
Liya kan suka pink purplish ... ^_^


Ni kat kedai switch tu la..... Sebelom kami kepenatan tu kami mai teman dia dulu...

Casing telefon yang memang semua harga RM50 keatas.

A small christmas tree.. Comel dan cute sangat - sangat...

So lepas siap membeli tu kami pi makan... tapi sebab dah pelahap sangat tak ingat nak snap pic langsung pon ... Setakat ini sahaja laporan aktiviti untuk hari Ahad.
Sekian terima kasih... bye.....
TQ for stopping by dear chinggu ^_^


Wednesday, 25 December 2013

GAMBAR MAJLIS RESEPSI FIZO OMAR DAN MAWAR DI PULAU PINANG

Assalamualaikum............
Anyeonghaseyo beautiful people....
Jom tengok gambar Majlis Resepsi Fizo Omar Dan Mawar kat Penang...
Cantik sangat baju pengantin yang berwarna biru lembut + pink....
So so sweet.... Check it out.






Source : Beautiful Nara
Photo : The Ace Photography

P.s : Cara senang nak naik trafik di hari cuti yang membosan kan ini ^_^


Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart