Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Friday, 11 January 2013

THE ZODIAC KILLER .



Anyeonghaseyo beautiful people :)
Nampak tak poster kat atas tu ???
Itu adalah lakaran wajah zodiac killer yang berleluasa pada tahun 1960an hingga awal 1970an.
Kes ini di anggap sebagai kes beku (cold case) dan
salah satu kes yang terhebat di America syarikat.
Pembunuhan ini di lakukan di California utara.

Kenapa pembunuh ini di gelar sebagai "zodiac"?

Selepas dia membunuh mangsa yang tidak berdosa itu, 

Pembunuh tersebut akan kol kepada Polis dan
memberitahu tentang pembuhan tersebut , lokasi dan berapa org yang terlibat.
Dia jugak akan menconteng kereta mangsa dengan lambang zodiac.
Tak cukup dengan itu ,
selepas beberapa hari dia jugak akan hantar surat kepada polis .
Dan surat itu adalah seperti kat bawah ni.

Dia guna kod jadi nak baca ni kenalah orang yang pandai.
Dia macam suka cabar polis.
"catch me if u can".

Motif ?

He Killed Just random everyday people ..

Korang semua boleh bayang kan tak ?
Tanpa sebab munasabab , korang dok lepak2 dalam kereta dengan kawan .
Tiba-tiba ada seorang lunatik datang tembak korang . TANPA SEBAB.
Korang pemandu teksi .
Seorang lelaki naik teksi korang.
Tiba-tiba ja dia tembak korang , TANPA SEBAB.



Korang sedang berehat kat tepi tasik dengan kekasih.
tiba-tiba datang seorang lelaki lengkap berpakaian dengan topeng .
ikat tangan dan kaki korang, suruh korang meniarap dan tikam korang
TANPA SEBAB.


Korang pergi satu rombongan sekolah.
Tiba-tiba ja ada satu mamat gila ni.
Letak bom kat bas tu then hantar surat ugutan macam kat bawah ni .
TANPA SEBAB

haaaa.. macam mana ?? Apakah perasaan anda semua . 
Dan apakah yang anda dapat simpul kan ?
Apa yang aku leh kata ZOdiac Killer ni memang adalah seorang yang ada sakit mental .
Dia membunuh utk kepuasan diri dia seniri.
Dan mempermainkan dan mencabar polis.
Aduh tak leh aku bayangkan kalau orang macam deni ada kat Malaysia..
Tak keluaq umah dah aku .... :)

Mangsa ??

Yang di sah kan ada 7 orang semua nya .
Yang kat bawah ni adalah antara mereka yang menjadi mangsa beliau yang
tidak waras itu.
Taken from Nicholas Stix Blog
Penyiasatan 

Siasatan telah di buat namun semua nya menemui jalan buntu.
Oleh sebab zaman dulu kan teknologi tak berapa berkembang sangat,
Bila kurang evidence , agak sukar la nak jejak mamat gila ni.
Dan ramai jugak lah suspect utk kes ini dan kebanyakan nya 
memang bukan zodiac killer ni pon.

So bila zaman dah semakin berkembang maju macam sekarang
dengan hanya mengguna kan sampel mudah ja pon
dah dapat tangkap pembunuh . 

Mystery Quest telah berganding bahu dengan pakar-pakar yang
terlibat telah membuka kes ini kembali dan menyiasat
untuk men "determine" siapakah 
zodiac killer yang sebenar nya.
Dan kali ini suspect baru yang di kait kan ialah 
Richard Gaikowski.
Seorang lelaki yang nama nya dirahsia kan telah 
melapor kan ini kepada pihak Mystery Quest.
Lelaki tersebut juga telah merakam suara suspect 
suatu ketika dahulu dan menyerah kan 
pita rakaman tersebut utk siasatan lanjut.


inilah dia Richard Gowkowski yang dikait kan dengan kes ini.
Gambar lakaran di sebelah nya adalah lakaran yang di buat
untuk menghasilkan wajah lelaki ini apabila dia sudah tua.
Lelaki ini bagaimana pon telah meninggal dunia semasa
siasatan mengenai nya di buat.
Akan tetapi demi untuk membongkar kan misteri pembunuhan Zodiac ini,
Penyiasatan tetap di terus kan.
Selain membuat lakaran semula wajah Richard,
Suara Zodiac killer dan suara Richard di analisa .
Nancy Slover , salah seorang operator yang pernah bercakap 
dengan Zodiac killer telah di panggil utk
mengecam dua suara tersebut dan
beliau positif yang kedua-dua suara tersebut 
datang dari peti suara yang sama .


Dna Richard di ambil dari surat yang pernah di hantar kepada kawan nya 
di padan kan dengan dna yg telah di ambil dari 
tempat kejadian .
Pada mula nya padanan itu tidak berjaya di sebab kan dna tersebut telah
bercampur aduk dengan dna orang lain .
Tetapi cubaan yang seterus nya berjaya membukti kan 
penyamaan antara kedua dna itu .


Adakah Richard Gowkowski yang merupakan seorang journalist sebuah syarikat surat 
khabar ini adalah the Zodiac Killer ?
Jika benar apakah yang mendorong beliau bertindak sedemikian.
Apa yang saya dapat simpul kan dia mungkin seorang 
yang mempuanyai dua watak,
Dia hidup seperti manusia normal dan 
berubah menjadi makhluk yang menakut kan pada waktu yang 
tertentu,
Yang penting perbuatan yang di lakukan oleh zodiac Killer ni bukan lah
perbuatan yang di lakukan oleh manusia yang waras ,

What do u guys think ???

Kalao korang nak tau dengan lebih lanjut..
Sila lah tekan video kat bawah nii :)


thanxx for reading :)





















4 comments:

  1. janganlahh ada orang macamni kat Malaysia tapi memey ada orang yg mental die sebegitu.tak tau apa yg dipikirkannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, alhamdulillah jenayah kat negara kita ni tak sampai ke tahap ni lagi. bayang kan macam mana la org yang tinggal kat negara yang mcm ni hidup kan

      Delete
  2. Ada satu movie tahun 2007 nama ZODIAC lakonan Robert Downey Jr ( IronMen). Ok gak cerita tu sebab ramai pelakon hebat-hebat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha .betol. saya lupa nak mention. movie tu memang inspire dari kisah jenayah zodiac killer ni :)

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart