Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 16 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA KOREA, LEVEL 1 , LESSON 6

Assalamualaikummm.
Anyeong haseyo beautiful people.. 
Jom sambung pelajaran kita.
Pelajaran hari ni adalah kesinambungan daripada lesson 5 yang lalu.
Untuk rewind balik boleh tekan SINI .


Adakah anda paham apabila melihat gambarajah di atas ?
Mesti agak kabur kan?

이 + 것 = 이 거
digunakan untuk memberikan penerangan tentang sesuatu..

contoh 1:
이 거 책이에요 = i - geo chaek - i - ye - yo (This is a book/ Ini adalah buku)

see? nampak tak kaitan nya dengan lesson no 5 

contoh 2 :
이 거 사전 이에요 = i - geo sa-jeon-i- ye-yo(This is a dictionary/ Ini adalah kamus)

contoh 3 :
이 거 뭐 에요  = i-geo mwo-ye-yo ? (What is this?/ Ini apa ?)

뭐 에요 = mwo-ye-yo( What is it ?) 

이 거 (i-geo)  HANYA DIGUNAKAN UNTUK BENDA YANG TIDAK BERNYAWA.
KALO UNTUK MANUSIA JUST GUNA  (i) SAHAJA

contoh :
이 사람= i - sa-ram (This person/ Orang ini)
Penggunaan perkataan saram ini adalah utk lelaki dan perempuan.

ok ? Paham ?? 
Kalao tak paham habaq tau ^_^
k bye!

P.s : Kepada yang belom tahu, saya sekarang sedang belajar bukan mengajar ^_^

15 comments:

  1. tabik spring la kak =) he3..dah mcm guru bahasa korean pula..nsb baik dh mention awl2 kt bwh 2..kalau x, mmg igt sifu dah td..adik sy psti suka ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheehheheee.. cikgu hape nye fais.. akak pon tgh belajar sekali. kena tulis siap2 takut org salah anggap hehehee... fais pasni ajar adik plak ekk..

      Delete
  2. kira mcm kalau kita nk tya benda la ek..? macam "benda" ni ape..? ke salah..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. betollllllllllll..... ^_^ tepat sekaliiiiii..

      Delete
  3. waaahhhh..dah boleh dah ni g korea..hehe..:) teringat dl kwn2 yang gile cite korea..sume duk cakap korea..hehe..comel je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru ja nak belajar ni hehehheee,,,, xleh pi korea lagiii

      Delete
  4. Terbelit lidah nak menyebutnya. Aiseyh, memang failed !

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembut kan lidah tu sikit sure boleh hehe ^_^

      Delete
  5. ok,da dapat...kalau this is=i-geo:)tapi untuk benda bukan hidup je,hehe..

    ReplyDelete
  6. hebat la kak ajar..dah macam cikgu bertauliah dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertauliah ? hahaaaa.. akak pon sama2 baru dok belajaq setakat ni. lagipon berpandukan nota cuma akak translate pi ke bahasa melayu ja.. tu pon ada benda bila di translate jadi pelik hehehe

      Delete
  7. wah!! pandainya..mmng tak paham..hehehe..zara kena belajar byk ni..huhuhu

    ReplyDelete
  8. Alahh teacher. Vee busy skrg, tak dpt nak blajar sgt T_T Len kali Vee focus betul2 ekkk ;D

    ReplyDelete
  9. uiks..pandai bahasa korea..ingatkan cikgu bahasa korea tadi..mmg macam cikgu dah!!

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart