Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 23 October 2012

WATERFALL YG SGT AMAZING :)

Air terjun. Sapa tak suka air terjun. smua org suka. selain dapat mandi manda ,air terjun ni dpat menenang kan jiwa dan rasa.. Tak caya sila lah tgk pic di bawah ... @_@

cantik kan... :) sebenar nya ini hanyalah lukisan semata2.. bangunan yg belakang waterfall tu mmg wujud tetapi waterfall tu adalah rekaan semata mata.. Walaupon hanya satu rekaan tapi pemandangan yg terpampang di dalam lukisan ini sgt lahh menarikk :) Tempat sebenar terletak di Quebec Canada.. Ramai jugak yg pergi ke tempat ini kerana waterfall yg x wujud ni lahh.. 

ok yg ni mmg real .. Detian Waterfall yg terletak di Guanxi province , China. Cantik kan.. utk pengetahuan smua. waterfall ini terletak dekat2 je dgn sempadan antara Vietnam dgn China.. Air terjun ini adalah yg ke 4 terbesar diantara yg terbesar. Ia juga menjadi laluan askar2 cina sewaktu Sino Vietnamese war.. Oleh sbb air terjun ini terletak dia antara negara China dan Vietnam, jadi ada perselisihan faham di antara mereka.. berebut la kot ,, mentang2 lah air terjun ni comel... :) air terjun ni mmg menjadi tempat tumpuan pelancong sbb pemandangan yg memukau mata memandang .. sapa tak terpukau dia xdak mata,,, :P



yg ni pulak Iguazu fall, Brazil... yg ni pon sma jgk dgn yg atas,, antara dua negara iaitu Brazil dan Argentina.walau pon begitu air terjun ini bukan lah milik kedua negara ini.. Sebenar nya ada cerita lagenda di sebalik kewujudan air terjun ini di mana satu ketika dahulu , tuhan depa ni berhajat nak berkahwin dgn seorang gadis yg bernama Naipi.. Tapi perempuan ni xmau kat dia. so Naipi ni pon melarikan diri bersama dgn kekasih nya yg bernama Taroba dgn menaiki canoe (kanu) melalui Sungai Iguazu . Tuhan tersebut sgt lah marah lalu membelah sungai Iguazi sehingga lah terbentuk nya air terjun ini.. Tapi of course la cerita ni tak betul kan.. hnya lah lagenda semata. yg mencipta kan keindahan di atas ini sudah tentulah Allah s.w.t. 

pergghhh,,, yg ni pon lawa. sejuk mata memandang.. :) yg ni nama dia Havasu Waterfall. Air terjun ini berada di dalam kawasan Grand Canyon,Arizona,USA. 1 stgh miles dari pekan Supai, Kawasan Grand Canyon ni jgk merupakan penempatan puak Havasupai yg menduduki kawasan ini semenjak 800 tahun dahulu. Jadi berkemungkinan besar puak Havasupai ini menggunakan air terjun ini sebagai sumber air mereka.. Nama Havasupai itu sendiri membawa maksud org air biru ( blue water people) . Air terjun ni menjadi tarikan pelancong yg berkunjung ke Grand Canyon.wah... bila lah dpat menjejakan kaki ke tempat ni dan berkenalan dgn puak Havasupai ni yer




Seljalandfoss waterfall yg terletak di Iceland ini adalah salah satu air terjun yg cantik di Iceland. Iceland adalah negara yg mempunyai byk air terjun yg cantik2 seperti ini. Air terjun ini adalah setinggi 60m dan yg menarik nya tentang air terjun ini ialah, pengunjung yg datang boleh masuk di sebelah belakang air terjun ini.. Amazing kan?  :)



blue moon valley ini terletak berdekatan dengan Lijiang, Yunan China. Air yg mengalir dari Blue moon valley ini adalah hasil dari pencairan salji yg membentuk 4 buah tasik dan air terjun yg sgt cantik. Air yg mengalir dari blue moon valley ini kelihatan hijau kebiru - biruan.. cntik kan... 

Big Banana Fall. Lokasi , Mexico.menjadi tumpuan para peminat sukan kayak,.. fuhyooo.... agak2 brani ke nak naik kayak terjun dr atas ke bawah 128 kaki... mak aii.. gayat sgguh... tapi ada ja org yg p berkayak kat snii... :)



Tinuy an Fall, terletak di Bislig City, Surigao del Sur, Mindanao, berukuran 95m lebar dan 55 metre panjang yg merupakan air terjun yg terlebar di Filipina. Pada setiap pagi dalam pukul 9 am to 11 am , pelangi akan kelihatan di air terjun ini .. menarik kan??

Pearl Water Fall China. air terjun yg mempunyai banyak tingkat dan tasik yg cntik... 

Moss water fall ,Caras Severin Romania . yg ni lagi la cntik kan... :)

well, thats enough for today, kalo ekot kan byk sgt2 lagi waterfall yg cntik dlam dunia nii... :) boleh hasil kan buku kalo nak cerita smua nya kan,,,  

Picture credit to : Amazing places 
info : Wikipedia 






1 comment:

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart