Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 30 October 2012

APA ITU PAYPAL

hello.. hello.. anyeonghaseyo .. Assalamualaikum... :) Sekarang ni saya nak cerita tentang paypal . Sebab saya tengok ramai jugak orang yang tak berapa tahu tentang fungsi dan cara untuk mengguna kan perkhidmatan paypal ni.. Kepada yg dh tahu Alhamdulillah... :) saya adalah pengguna paypal lebih dari setahun dan alhamdulillah paypal ni telah banyak memudah kan urusan perpindahan wang merentasi dunia... Ewah2 ,, mcm org bisnes import export pulak kan kiter ni.. kikiki... sebenar nya mmg penah buat bisnes pon tapi sekarang dah stop dah, hangat2 taik ayam je kiter ni kan.. Tapi tak pa... nanti bila2 kalo tak da aral melintang insyaAllah akan start balik bisnes ... :) so sekarang ni kita just guna utk beli barang2 keperluan saja la...

what is paypal ??
Paypal adalah cara yg paling mudah dan pantas utk mengirim dan menerima wang merentasi dunia . (mcm dh sebut kan tadi) hehe

how does it work ??
cara nya mudah sj.. Anda hanya perlu mendaftar akaun paypal anda di www.paypal.com/
ikut arahan yg diberikan.. (mcm kita sign up nak buat email jgk la ) ...
1. tekan sign up now .apabila anda dh tekan sign up boleh la pilih option di bawah ini
2. kena pilih country dulu.. :) of course lah Malaysia kan...

3. Tekan get started . Bagi kiter2 yg hnya nak shopping2 tu kan... just choose yg personal pnya ok... kalau ada planning lain tu pilih la apa yg patut... :) kalo u guys rasa nak terima duit jgk, lebih baik pilih premier pnya ekk... Lebih convenience :)

4. Isi maklumat diri anda di tempat yg kosong dan tekan agree and create account :)

5. bila akaun dh pon create leh la log in dgn mengguna kan email yg di daftar kan,, sebelum tu email yg didaftar kan tu kena verified dulu yer,,,

Begini lah rupa nya overview account paypal yg dh siap di verified.. tapi tak leh guna lagi nii.. ada langkah yg seterus nya....

6. tekan kat profile , add bank account.. bank account tu mestilah yg ada visa atau mastercard . tapi kalo yg ada kad kredit leh la guna kad kredit pnya option. mcm saya , saya guna bank account public bank. yg saya tahu bank2 lain yg leh link dgn paypal ni adalah seperti maybank, cimb and many others... kena mencuba la sbb account bank lain saya kurg pasti.

7. Lepas u guys dh masuk kan akaun bank pnya info mengikut arahan yg di tetap kan. kena tggu utk di verified dulu. Cara nya nak tahu verified atau pon tidak, kena tgk statement account u all la.. Kalo tiba2 RM10 di deducted dari akaun bank anda tu makna nya mmg dh verified .. :) tapi RM 10 tu u all akan dpat balik.. mcm kiter jgkk.. :) tgk kat status tu pon ada tls verified..

so now u guys dah boleh mula membeli dan membelah la yer... :)

advantages

  • boleh mengirim wang dgn cepat dan mudah
  • butir - butir akaun yg di link kan dgn akaun paypal di rahsiakan, so penerima tu hnya terima duit kita saja.
Disadvantages
  • pantang nampak logo paypal. asyik nak membeli ja. sebab dah terlampau mudah sgt kan... smua nya di hujung jari.
jadi, sebagai seorang pengguna yg bijak, kena lah pilih apa yg patut dan apa yg x patut... sebarang pertanyaan boleh lah bertanya kan kepada saya yer,, sma ada melalui komen atau email ke mystique3298@gmail.com. Insya Allah saya akan tlg semampu yg mungkin dan setakat yg mampu yer...
till then , Fighting!!

6 comments:

  1. Replies
    1. kad yang ada tulis VISA insyaAllah semua boleh. RHB tu saya kurang pasti. Awak boleh cuba ekot step yg kat atas.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam, sy mmg tgh search ttg paypal ni. Since U dah pernah guna pkhidmatn ni sy ada beberapa soalan.

    01. Paypal ni mcm satu akaun debit la ya, kalau nak beli barang kita kena pastikan duit dlm akaun paypal mencukupi? Atau nanti dia deduct dari kad debit/kredit kita?

    02. Katakan kita penjual. Jual barang dgn harga RM100. Then pembeli beli brg kita dgn paypal. Dia send RM100. Adakah bulat2 kita dpt Rm100 atau ada potongan caj lain?

    03. Katakan signup di paypalmalaysia, boleh kah kita bertransaksi jual/beli secara global? atau hanya di Malaysia shj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...

      sori sebab baru perasan komen ni ... ok saya cuba jawab sedaya termampu yer..

      1. Apabila kita dah connect akaun paypal kita dengan akaun kredit/debit kad bermakna duit akan di potong dari akaun kredit/debit. Paypal ni just jadi pengantara untuk kita menghantar wang saja sebab orang yang terima wang kita tu kan , dia xkan tau no akaun kita yang penuh sebab paypal jaga privasi kita . thats why la guna paypal lebih selamat.

      2. Kalau kita nak terima duit plak, cth nya barang RM100 , paypal akan cas kita plak time kita nak cash out balik duit tu. Kalao dulu dalam RM4 mcm tu sekarang tak pasti berapa. so katakan customer bayar melalui paypal, make sure tambah sekali dgn cas tu kalo tak jadi rugi balik time nak cash out duit.

      3. Paypal boleh guna untuk seluruh dunia. thats why lah paypal dikatakan cara yang mudah dan pantas mengirim kan wang merentasi dunia. dia tak terhad untuk malaysia saja. tapi cas dia differ ikut country pulak.. kita akan tau time kita nak bayar . selalu kalo beli barang RM 200 maybe dia cas dalam RM5 so kita kena bayar RM 205.

      Sebarang pertanyaan lain boleh email kat mystique3298@gmail.com

      Delete
  4. Bagi pengguna android, Anda bisa mendapatkan dollar dan
    ➨ Bisa juga dicairkan ke rekening(via paypal), ditukar jadi Gems COC atau Diamond get rich .DLL.
    Caranya :
    1. Buka Playstore
    2. Di pencarian ketik: "Whaff Rewards"
    3. Install & Buka aplikasinya
    4. klik LOG IN, ( Ada di bagian atas )
    ➨ Gunakan FB kamu, lalu Klik OK saja trus
    5. Tunggu beberapa detik sampai muncul "ENTER INVITE CODE"
    ➨ Masukan Kode "AG62928"
    ➨ Download & buka aplikasi di bagian Whaff Pick & Premium pick, maka Saldo Akan Terisi.
    NB: jangan sampai salah memasukan kode "AG62928"agar mendapatkan Saldo
    ⇨ Jika saldo sudah cukup klik Exchange, tinggal pilih mau dikirim ke rekening bank atau ditukar ke Gems/Diamond

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart